In opdracht van uw arts hebben wij een afspraak voor u gemaakt voor het wisselen van uw endo-sponge. Bent u verhinderd op de afgesproken dag, dan dient u zo snel mogelijk contact op te nemen met de Endoscopie afdeling voor het maken van een nieuwe afspraak.

Wat is het doel van een endo-sponge plaatsing?

Het verwijderen van de oude, reeds geplaatste sponge en het plaatsen van een nieuwe sponge in het rectum op de plaats van een lekkage. Deze methode stimuleert de aanmaak van nieuw weefsel, de holte wordt kleiner. De holte kan door deze methode dichtgroeien of kleiner worden zodat deze chirurgisch gesloten kan worden.

Voor de endo-sponge wissel gebruikt de arts een flexibele slang, een endoscoop met een videocamera. In deze folder leest u meer over het onderzoek en over welke voorbereidingen nodig zijn.

Sedatie

  • De endo-sponge wissel wordt onder milde sedatie uitgevoerd. U leest hierover meer in de folder lichte sedatie.
  • Het onderzoek kan alleen met lichte sedatie uitgevoerd worden als u begeleiding regelt. De begeleider kan in het ziekenhuis wachten of gebeld worden om u te komen halen.

Voorbereiding op het onderzoek

Wij raden u aan om sieraden en waardevolle spullen thuis te laten, zodat ze niet kwijt kunnen raken.

Het onderzoek kan alleen worden uitgevoerd als uw slokdarm en maag leeg zijn. Hiervoor gelden de volgende maatregelen:

Onderzoek vóór 12 uur: u mag vanaf 24.00 uur ’s nachts voor het onderzoek niet meer eten, maar wel tot 2 uur voor het onderzoek (rond 200 ml) heldere vloeistoffen drinken. Voorbeelden zijn water, helder vruchtensap, koffie en thee zonder melk met eventueel suiker.

Onderzoek ná 12 uur: u mag 6 uur voor het onderzoek een licht ontbijt bestaande uit een kopje thee zonder melk met een beschuitje. Daarna mag u niets meer eten, maar wel tot 2 uur voor het onderzoek (rond 200 ml) heldere vloeistoffen drinken zoals water, heldere vruchtensap, koffie en thee zonder melk met eventueel suiker.

Gebruikt u medicijnen?

  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Stel uw behandelend arts op de hoogte van uw medicatiegebruik zodat eventuele aanpassingen gedaan kunnen worden.
  • Bent u diabetespatiënt? Bespreek met uw behandelend arts of uw medicatie aangepast moet worden.
  • Gebruikt u hartmedicatie? U mag deze met een slokje water gewoon innemen.

Het onderzoek

Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte en zal u verder voorbereiden. De verpleegkundige gaat de plakkers van uw been losmaken en vervolgens de vacuümpomp afkoppelen en via de drain de verdovende vloeistof Lidocaïne® inspuiten om te zorgen dat de sponge wat losweekt. De drain wordt met een kocher afgeklemd, zodat de vloeistof niet terugloopt en in kan werken.

Vervolgens wordt u naar de behandelkamer gebracht waar de procedure plaats zal vinden. De arts die het onderzoek gaat doen neemt nog eens kort de procedure met u door en controleert uw gegevens (dit heet een time-out procedure). Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Nadat de verdovende vloeistof is ingewerkt, verwijdert de arts de sponge met een langzame draaiende beweging. Vervolgens gaat de arts de holte met de endoscoop inspecteren en wat spoelen, afzuigen en meten hoe groot de sponge ongeveer moet zijn.

Vervolgens haalt de arts de endoscoop eruit en plaatst een buisje om de endoscoop, maakt deze glad met gel en plaatst de endoscoop samen met het buisje terug in de holte. Hij verwijdert de endoscoop en laat het buisje achter. De nieuwe sponge kan dan via het buisje naar de holte geschoven worden waar hij achterblijft. Hierna wordt het buisje verwijderd en de arts controleert met de endoscoop of de sponge goed zit.

Nadat de nieuwe sponge geplaatst is, dient de drain van de sponge te worden aangesloten op de vacuümpomp. Voorafgaand wordt de drain op een zuigsysteem aangesloten, waardoor de sponge vacuüm trekt, soms kan dit als onaangenaam ervaren worden. De drain wordt vervolgens aangesloten aan de vacuümpomp en de pomp wordt opengedraaid. De slang wordt met plakkers aan uw been gefixeerd.

Het is belangrijk dat u regelmatig controleert of er op de vacuümpomp nog vacuüm zit. Is de blauwe lijn op de pot naar de bodem gezakt is het vacuüm van de pot af, neem dan contact op met de endoscopie afdeling. Op de afdeling zal u hier ook uitleg over krijgen.

Het is tijdens het onderzoek niet mogelijk om iemand mee te nemen in de behandelkamer.

Complicaties

Een endo-spongewissel is een veilig onderzoek. Toch kan er in een enkel geval een complicatie optreden. Een voorbeeld is dat de sponge verplaatst waardoor hij niet meer op de juiste plek ligt. Daarnaast kan ook het vacuüm van de pomp loskomen.
De meeste complicaties treden tijdens de behandeling op en kunnen ook tijdens het onderzoek behandeld worden.

Complicaties kunnen ook thuis optreden. U dient contact met ons op te nemen als u in deze periode klachten krijgt zoals heftige buikpijn of hoge koorts. Het kan nodig zijn dat wij u op de Spoedeisende Hulp beoordelen en indien nodig wordt u dan opgenomen in het ziekenhuis.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u naar de herstelkamer gebracht. Uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in uw bloed wordt in de gaten gehouden met een “knijpertje” op uw vinger. De gemiddelde duur van deze observatie is 30 minuten. Als alle controles goed zijn, mag u onder begeleiding naar huis. Uw begeleider moet u op de Endoscopie afdeling op komen halen.
U krijgt een informatiebrief van ons mee met adviezen en het vervolgbeleid.

Thuis

Indien u lichte sedatie heeft gehad, neem dan geen belangrijke beslissingen op de dag van het onderzoek. U kunt tijdelijk vergeetachtig zijn. Krijgt u na het onderzoek hevige buikpijn, dan dient u contact op te nemen met de Endoscopie afdeling. Maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur via 020-4441125. Buiten kantooruren kunt u bellen naar telefoon 020-444 4444 (telefooncentralelocatie VUm) en vragen u door te verbinden met de dienstdoende MDL-arts.

Neem bij ieder bezoek aan Amsterdam UMC mee:

  • een legitimatiebewijs (paspoort, gemeentelijk identiteitsbewijs of rijbewijs)
  • actueel medicatieoverzicht
  • verzekeringsbewijs

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie via 020-444 1125.