U krijgt een EMG-onderzoek. De afkorting EMG staat voor elektromyogram. Bij dit onderzoek wordt de werking van de zenuwen en spieren getest. Het onderzoek duurt tussen de 30–75 minuten. Dit hangt af van hoeveel zenuwen/spieren er worden getest. In deze folder leest u meer informatie over het EMG.

Voorbereiding

  • Thuis: smeer één dag voor het onderzoek geen bodylotion of crème op uw armen en benen.
  • Voor het onderzoek is het belangrijk dat u goed warm bent. Kleed u daarom extra warm aan. Gebruik zo nodig handschoenen en warme sokken.
  • In het ziekenhuis: soms is het nodig om de armen en benen extra op te warmen. Dit wordt vooraf aan u doorgegeven. U wordt opgewarmd door de armen en benen in bakken met warm water te houden.
  • Medicijnen: voor het EMG hoeft u niet te stoppen met het innemen van medicijnen. Stop alleen met medicijnen als uw behandelend arts u vraagt dit te doen.

Het onderzoek

Het EMG bestaat uit twee onderdelen: het zenuwgeleidingsonderzoek en het spieronderzoek. Afhankelijk van uw klachten wordt één van deze onderdelen of beide onderdelen uitgevoerd.

Het zenuwgeleidingsonderzoek

Bij dit onderzoek krijgt u elektroden geplakt op uw arm en/of been. Vervolgens wordt er een stimulator op de huid geplaatst. De stimulator geeft kleine elektrische schokjes aan de zenuw. Deze schokjes voelt u maar zijn niet schadelijk. De zenuw wordt op verschillende plaatsen geprikkeld. De elektroden vangen de schokjes op. Deze elektroden zijn verbonden met het EMG-apparaat. Op dit apparaat worden de resultaten zichtbaar gemaakt.

Het spieronderzoek

Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de activiteit van de spier. De arts prikt een dun naaldje in de spier. Er wordt aan u gevraagd om de spier te ontspannen of aan te spannen. De naald is verbonden met het EMG-apparaat. Op dit apparaat worden de resultaten zichtbaar gemaakt. Ook hoort u via de luidspreker de spieractiviteit.

Meer informatie

  • Heeft u vragen over het onderzoek? Stel deze dan gerust aan de medewerkers van de afdeling.
  • Zorg dat u op tijd aanwezig bent. Meld zo snel mogelijk als u niet kunt komen. Ons telefoonnummer is: 020 – 566 36 00. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 16:30 uur.
  • Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant en door een klinisch neurofysioloog. Deze arts geeft de uitslag door aan uw behandelend arts. Uw behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek.

Routebeschrijving

Het onderzoek vindt plaats op de Klinische neurofysiologie. U vindt deze afdeling in gebouw D, op de tweede verdieping. U volgt route 78.

Amsterdam UMC, locatie AMC

Klinische neurofysiologie

Gebouw D, tweede verdieping, route 78

Telefoonnummer: 020 – 566 36 00