Welkom op de afdeling Voortplantingsgeneeskunde van het Amsterdam UMC. U heeft zich tot ons gewend omdat u ongewenst kinderloos bent. In deze folder geven we u informatie over wat u van ons kunt verwachten bij het eerste bezoek.

Werkwijze van het team

Op de afdeling Voortplantingsgeneeskunde werken wij als team. Het team bestaat onder anderen uit verpleegkundigen, doktersassistenten, coassistenten, gynaecologen in opleiding, IVF-artsen en gynaecologische stafleden. Elke middag worden alle nieuwe patiënten in het team besproken. Het werken in teamverband betekent dat wij u geen vaste arts kunnen bieden. Om u toch persoonlijk te kunnen benaderen, leggen wij alles duidelijk vast in uw dossier.

Inschrijven, wachttijd en duur van het bezoek

Zowel u als uw partner (indien van toepassing) en/of uw eigen donor (indien van toepassing), hebben een verwijsbrief nodig om aanspraak te mogen maken op de basisverzekering (zorgverzekeringswet). Ieder krijgt een persoonlijke afspraak op naam en een eigen tijd. U mag natuurlijk samen komen en bij elkaars consult aanwezig zijn.

U allen, schrijft zich eerst in bij de “centrale inschrijfbalie poliklinieken” bij de ingang van de polikliniek. Dit staat ook beschreven in de bijgevoegde afspraakbrief. Daarna ontvangen wij u graag op onze afdeling. Wij verzoeken u zich 10 minuten vóór de afgesproken tijd bij de balie te melden. Zodoende kunnen wij u (en de patiënten na u) op de afgesproken tijd te woord staan. Het eerste bezoek zelf duurt maximaal anderhalf uur.

Wie verwachten wij bij het eerste bezoek?

Wij vragen u nadrukkelijk om, als u een partner heeft, met uw partner te komen. Het gesprek met de arts is bedoeld voor u en uw eventuele partner. Ouders, familieleden en/of vrienden die eventueel zijn meegekomen, wachten in de wachtkamer. De reden hiervoor is dat u, uw eventuele partner en de arts vrijuit met elkaar moeten kunnen spreken. Ook willen we hiermee voorkomen dat zaken besproken worden die u achteraf liever privé had gehouden. Geeft u aan of u bij het eerste consult een tolk nodig heeft, dan zorgen wij voor een (telefonische) tolk.

Wie ontmoet u bij het eerste bezoek?

Een academisch ziekenhuis heeft een opleidingstaak. Daarom krijgt u te maken met artsen en specialisten die nog in opleiding zijn. Deze worden altijd begeleid door ervaren artsen en specialisten. Tijdens het eerste bezoek wordt u meestal eerst gezien door een coassistent. Dit is een arts in opleiding. De coassistent bespreekt met u de vragenlijsten die door u zijn ingevuld en opgestuurd. Ook neemt de coassistent met u de eventuele informatie uit andere ziekenhuizen door. Het doel hiervan is om uw medische situatie zo volledig mogelijk in kaart te brengen. Na het contact met de coassistent volgt een gesprek met een gynaecoloog in opleiding of een gynaecologisch staflid.

Wat houdt uw eerste bezoek in?

  • Uw hulpvraag duidelijk in kaart brengen.
  • Afspreken welke onderdelen van het vruchtbaarheidsonderzoek bij u uitgevoerd worden. Dit is afhankelijk van uw hulpvraag en uw voorgeschiedenis. U krijgt hier niet alleen mondeling, maar ook schriftelijke uitleg over. Zodoende kunt u de afspraken thuis rustig nalezen.
  • Het geven van een behandeladvies, indien het vruchtbaarheidsonderzoek in een ander ziekenhuis al is afgerond
  • Eventueel een vaginale (inwendige) echo
  • Eventueel verwijzing naar een counselor, afhankelijk van uw situatie.
  • Eventueel verwijzing naar polikliniek verloskunde of klinische genetica, afhankelijk van uw situatie.
  • Eventueel tekenen van een toestemmingsformulier om mee te doen aan een zorgevaluatie of wetenschappelijk onderzoek.

Het vruchtbaarheidsonderzoek

Door middel van het vruchtbaarheidsonderzoek (oriënterend fertiliteitonderzoek, afgekort OFO) willen we antwoord krijgen op de volgende vragen:

Eigen donor (indien van toepassing)

Sinds de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting van kracht is (2004), is het gebruik maken van anoniem gedoneerd sperma of eicellen verboden. Deze wet voorziet in de registratie van alle zwangerschappen na donatie. Als een kind, geboren na donatie, op 16-jarige leeftijd in contact wil komen met zijn/haar donorvader of donormoeder, dan kan dit via de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (http://donorgegevens.nl/). Aan alle donoren wordt gevraagd een donorpaspoort in te vullen. Een kind kan deze gegevens vanaf de leeftijd van 12 jaar opvragen.

Hoe lang duurt het vruchtbaarheidsonderzoek?

Het hele vruchtbaarheidsonderzoek duurt 2 maanden tot een jaar. Het is in dit stadium moeilijk in te schatten hoe lang het vruchtbaarheidsonderzoek bij u zal duren. Dat is namelijk afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Advies op maat

Als alle onderdelen van het vruchtbaarheidsonderzoek zijn afgerond, geeft de arts u een advies op maat. Dit advies is in het teamoverleg tot stand gekomen. Wat dit advies voor u zal zijn, is afhankelijk van de uitkomsten van de onderzoeken die bij u zijn uitgevoerd.

Advies bij geen grote afwijkingen

  • U wordt regelmatig ongesteld;
  • Uw eileider is doorgankelijk;
  • Het sperma beweegt goed.

Er is dus geen reden gevonden om niet zwanger te kunnen worden. Als er geen grote afwijkingen aan het licht gekomen zijn, dan zal geadviseerd worden om uw kans thuis optimaal te blijven benutten.

Meer informatie over mogelijke behandelingen op termijn kunt u hier lezen:

Intra uteriene inseminatie (IUI) met milde stimulatie;

In vitro fertilisatie (= IVF = reageerbuisbevruchting).

Advies bij een duidelijke oorzaak

Als er duidelijke vruchtbaarheid belemmerende factoren aan het licht gekomen zijn, kan de arts een bepaalde behandeling op maat adviseren. Bijvoorbeeld opwekken van een eisprong bij onregelmatige cyclus of IVF als uw beide eileiders afgesloten zijn.

Ondersteuning

Wij realiseren ons dat dit traject van onderzoek en eventuele behandeling belastend voor u kan zijn. We willen u daar zo goed mogelijk in ondersteunen. Ons team kan u hierbij helpen.

Tarieven en betaling

Zorgverzekeraars vergoeden vruchtbaarheidsonderzoeken en -behandelingen voor vrouwen tot en met 42 jaar. Het Amsterdam UMC hanteert dezelfde leeftijdsgrens: als vrouw kunt u tot en met 42 jaar bij ons terecht voor een vruchtbaarheidsonderzoek. Meer informatie in de folder ‘Tarieven en betaling van uw behandeling bij het centrum voor voortplantingsgeneeskunde’.

Vragen

Aanvullende informatie vindt u in de folder “veel gestelde vragen” op onze website. Ook kunt u hiervoor terecht op de websites van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (www.degynaecoloog.nl) en de Vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen (www.freya.nl).

Vindt u daar het antwoord niet, dan kunt u contact opnemen via “Mijn Dossier”.

Indien u geen computer of smartphone heeft, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

  • Locatie VUmc 020-4443269
  • Locatie AMC 020-5664287