U bent (samen met uw kind) voor een echografieonderzoek verwezen naar de afdeling revalidatiegeneeskunde van het Amsterdam UMC – locatie VUmc. U wordt in deze folder geïnformeerd over het doel van het onderzoek, waar en hoe het onderzoek plaatsvindt en hoe u zich daarop kunt voorbereiden. Lees eerst de belangrijkste punten waar u rekening mee moet houden onder het kopje voorbereiding. Daarna leest u informatie over de test zelf.

Voorbereiding voor het onderzoek

Neem een korte broek mee of een losse lange broek die tot over de knie opgetrokken kan worden.

Dag van het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meld je je bij receptie B op etage -1 van de polikliniek van

Amsterdam UMC, locatie VUmc. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, meld dan de afspraak tijdig af.

Duur van de metingen

De duur van het onderzoek is gemiddeld 45 of 60 minuten. Dit is afhankelijk of één of beide benen gemeten worden.

Uitslag van het onderzoek

De revalidatiearts bespreekt de uitslag van het echografieonderzoek met u tijdens het telefonisch spreekuur of bij het volgende bezoek aan de revalidatiearts.

Contact of vragen

U kunt van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur contact opnemen met de

polikliniek-assistent via telefoonnummer (020) 444 1180 of via email: revazorg@vumc.nl.

Doel van het echografieonderzoek

Het doel van het echografieonderzoek is om een goed inzicht te krijgen van het effect van de behandeling die u(w kind) heeft gehad op de lengte en volume van de kuitspier. De (revalidatie)arts gebruikt deze informatie om te kijken of een behandeling het verwachte resultaat heeft gehad.

Uitvoering van het echografieonderzoek

Het onderzoek vindt plaats in het functielaboratorium, het ‘functielab’. Het echografieonderzoek bestaat uit:

  • Echografie van de kuitspier

Dit wordt gedaan met een echoapparaat. Allereerst zal u(w kind) op de buik plaatsnemen op de behandeltafel. Daarna zetten we de voet in een neutrale stand met een speciale sandaal. Vervolgens wordt er gel aangebracht op het been en wordt de spier in beeld gebracht door met de echoprobe over het been te gaan. Dit wordt nogmaals herhaald in een positie waarbij de kuitspier opgerekt wordt door de enkel te buigen met de sandaal.

  • Standaard lichamelijk onderzoek

Als aanvulling op de echografie kan het standaard lichamelijk onderzoek uitgevoerd worden. De lichaamslengte, onderbeenlengte en lichaamsgewicht worden dan opgemeten.

Wetenschappelijk onderzoek

Om onze zorg verder te verbeteren kunnen de gegevens die worden verzameld in het functielab soms ook voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt, bijvoorbeeld om behandelingen over grotere groepen patiënten te evalueren. Tijdens uw bezoek krijgt u hierover meer informatie en vragen wij u om toestemming.