Binnenkort wordt bij u een inspannings-ECG (elektrocardiogram) afgenomen. Het inspanningsonderzoek dient om vast te stellen of het hart goed functioneert tijdens inspanning. Bij een goed functionerend hart bestaat er een evenwicht tussen de hoeveelheid zuurstof die het hart nodig heeft, en de hoeveelheid die het aangevoerd krijgt. Via de kransslagaderen krijgt het hart zuurstofrijk bloed aangevoerd. Bij het inspanningsonderzoek wordt door middel van het ECG nagegaan of het hart voldoende zuurstof aangeboden krijgt. Tevens worden het inspanningsniveau en de bloeddruk onderzocht. Dit duurt ongeveer dertig tot veertig minuten.

Voorbereiding

U hoeft geen speciale voorbereidingen te treffen, tenzij door de arts met u afgesproken. Komt u a.u.b. ruim op tijd.

Onderzoek

Voordat het onderzoek kan beginnen wordt een korte anamnese afgenomen, de huid geprepareerd om de elektroden goed kontakt te laten maken. Daarna; terwijl u rustig op de fiets zit wordt de bloeddruk gemeten en een ECG gemaakt. Bij de inspanningstest fietst u op een semi-ligfiets die per minuut meer weerstand geeft; dit verloopt volgens een bepaald protocol. Tevens wordt er ook telkens een ECG gemaakt en de bloeddruk gemeten. Wanneer u niet meer in staat bent verder te fietsen; zetten wij de herstelfase in en moet u nog licht doortrappen (uitfietsen).

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u zich opfrissen en aankleden. In de onderzoekkamer zijn bij de wastafel een handdoek en washandje aanwezig.

Nog even dit ...

  • Wilt u zich niet insmeren op de dag van het onderzoek met bodymilk of zonnebrandolie?
  • Voor de beoordeling van het onderzoek is het belangrijk dat u zich maximaal inspant.
  • Tijdens het onderzoek is het prettig sportkleding te dragen (trainings-of sportbroek) of gemakkelijk zittende kleding. Bij mannen met ontbloot bovenlichaam en vrouwen in B.H.. Gladde zolen en hoge hakken bemoeilijken het onderzoek. Wij adviseren u sportschoenen of makkelijk zittende schoenen te dragen.
  • Kunt u een gemaakte afspraak niet nakomen, meldt u dit dan tijdig bij de polikliniek cardiologie.

U wordt verwacht op:


Dag: ___________________________________________


Datum: ___________________________________________


Tijd: ___________________________________________


Plaats: functieafdeling Cardiologie kliniek gebouw 4D 018

Vragen

Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met functieafdeling Cardiologie kliniek gebouw

4D 018, telefoon (020) - 4442555.