Uw behandelend arts heeft voor u een duplexonderzoek aangevraagd. U wordt daarvoor binnenkort op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) verwacht.

Duplex betekent ‘tweevoudig’. Bij een duplexonderzoek worden dan ook twee technieken gebruikt. Beide werken met geluidsgolven die zo’n hoge frequentie hebben, dat ze niet hoorbaar zijn. De ene techniek (echo) maakt het mogelijk om vanaf de buitenkant ‘het lichaam in’ te kijken en bijv. spieren en bloedvaten zichtbaar te maken op een scherm. Met de andere techniek (doppler) kan de stroomsnelheid van het bloed worden bepaald.

Een duplexonderzoek wordt op onze afdeling meestal aangevraagd om de halsslagaderen te onderzoeken. Er wordt dan met name gekeken of er sprake is van vaatvernauwing.

Het onderzoek is niet pijnlijk of belastend.

In deze folder kunt u lezen waar en hoe het onderzoek zal plaatsvinden en welke voorbereidingen u moet treffen. Lees deze folder daarom goed door.

Afspraak

U wordt op de afgesproken tijd verwacht op de afdeling KNF in de kliniek (ruimtenummer 2 A 62). Neemt u hiervoor de hoofdingang van het ziekenhuis en niet van de polikliniek.

Alle onderzoeken op de afdeling klinische neurofysiologie worden op vaste tijden afgesproken en uitgevoerd. Wij verzoeken u daarom dringend om op tijd aanwezig te zijn.

Indien u de afspraak moet afzeggen, verzoeken wij u dit zo spoedig mogelijk, maar minstens 24 uur van tevoren te doen.

Voorbereiding

Voor een vlotte gang van zaken is het prettig als u vóór het onderzoek zelf alvast kettinkjes of andere halssieraden verwijdert.

Het duplexonderzoek

U ligt comfortabel en ontspannen op uw rug op een onderzoekbank met het hoofd iets opzij gedraaid. Er wordt wat contactgel aangebracht in het halsgebied. Vervolgens wordt er een zogenaamde taster tegen uw huid aan gehouden, waarmee op verschillende plaatsen gekeken en gemeten wordt, eerst aan de ene en dan aan de andere kant.

De duur van het onderzoek is afhankelijk van de vraag of de diverse bloedvaten gemakkelijk in beeld te brengen zijn. Meestal moet u rekenen op 30-45 minuten.

Het transcranieel duplexonderzoek

In een enkel geval wordt een transcranieel duplexonderzoek aangevraagd. Het woord transcranieel geeft aan dat bij dit duplexonderzoek de bloedvaten in het hoofd worden onderzocht. Hierbij wordt een speciale taster met contactgel in de buurt van het oor tegen het hoofd aan gehouden, eerst een poos aan de ene en dan aan de andere kant. Vaak wordt er ook een meting in de nek gedaan.

Ook dit onderzoek duurt ongeveer 45 minuten en is niet pijnlijk of belastend.

Na het onderzoek

Tijdens uw eerstvolgende bezoek aan uw behandelend arts, bespreekt deze de uitslag van het duplexonderzoek met u. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan vertelt uw behandelend arts u de uitslag zodra deze bekend is.

Vragen

Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u contact opnemen met:

Afdeling Klinische Neurofysiologie in de polikliniek, receptie C, ruimtenummer -1 Z 131

Telefoon: (020) 444 0732

E-mail: knf@amsterdamumc.nl

Algemene informatie VU medisch centrum

Algemeen nummer: 020 444 4444

Postadres: Postbus 7057, 1007 MB, Amsterdam

Internet: www.amsterdamumc.nl

E-mail: zorgsupport@vumc.nl