Hysteroscopie

Een hysteroscopie is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een kijkbuis in de baarmoeder kijkt.

Via een dunne buis (hysteroscoop), die in de schede wordt gebracht, kijkt de gynaecoloog naar de binnenkant van uw baarmoeder.

http://www.ch-belvedere.fr/chirurgie/chir_gyn/hysteroscopie/hysteroscopie2.jpg

Enkele redenen voor een hysteroscopie zijn:

  • Abnormaal bloedverlies tijdens of tussen de menstruatie
  • Post menopauzaal bloedverlies
  • Afwijkende bevindingen bij echoscopie
  • De aanwezigheid van een poliep of myoom (vleesboom) in de baarmoeder
  • Wanneer de draadjes van het spiraal niet meer zichtbaar zijn
  • verminderde vruchtbaarheid en herhaalde vroeggeboorten of miskramen
  • Het uitblijven van een menstruatie na een curettage
  • Vermoeden van een rest na een miskraam of zwangerschap
  • Bekijken van een niche
  • Na een eerdere operatieve ingreep aan de baarmoeder

De diagnostische hysteroscopie

Voorbereiding

Samen met u, plannen wij een afspraak. Wij adviseren u om 1 uur voor deze afspraak 1000 mg paracetamol en/of 400 mg ibuprofen in te nemen, mits u hiervoor niet allergisch bent. Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn.

Het onderzoek vindt bij voorkeur plaats wanneer u niet ongesteld bent. Soms is abnormaal bloedverlies de reden voor dit onderzoek en dan is bloedverlies vaak niet te vermijden en dan ook geen probleem. Wanneer u de pil gebruikt kan het onderzoek op alle dagen dat u de pil inneemt.

De verloop van het onderzoek

U neemt plaats op een gynaecologische stoel, met ontkleed onderlichaam. Voor deze ingreep is in principe geen verdoving of narcose nodig. De ingreep zal in principe plaatsvinden zonder het gebruik van een speculum (eendenbek). De gynaecoloog brengt de hysteroscoop in de schede (vagina), deze vult dan met warm water. Dit water voelt u ook weer uit de schede lopen, u ligt op een absorberend matje. Terwijl de gynaecoloog naar het beeldscherm kijkt, zoekt hij/zij de opening van de baarmoedermond op en wordt deze gepasseerd met de hysteroscoop. Dit kan een (kortdurend) onaangenaam gevoel geven. Soms is het nodig om de baarmoedermond iets op te rekken. Uw baarmoedermond wordt dan, met een dunne naald, op een plek verdoofd. De baarmoederholte vult zich vervolgens met warm water. Op deze manier is het mogelijk om de baarmoederholte te inspecteren. Het is dan ook mogelijk om een biopt te nemen, een poliep weg te halen of een spiraal te verwijderen. Uw kunt het gehele onderzoek meekijken via de monitor. Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten. De gynaecoloog zal de uitslag direct met u bespreken.

Nazorg

Na afloop krijgt u de gelegenheid om even bij te komen. Pas wanneer u zich weer helemaal goed voelt, kunt u naar huis. Soms komt het voor dat een patiënte wat langer tijd nodig heeft om te herstellen. Let op; u mag niet zelf auto rijden, het is dan ook belangrijk dat er iemand met u meekomt of dat u opgehaald wordt. Twee tot drie uur na de ingreep mag u opnieuw een pijnstiller innemen. Indien dit niet voldoende is neemt u, verdeeld over de dag, paracetamol 500 mg, tot een maximum van 8 tabletten per dag. In de eerste dagen na de ingreep kunt u licht vaginaal bloedverlies en wat buikpijn hebben. Wij adviseren u de eerste uren na de ingreep rustig aan te doen.

Wanneer moet u contact opnemen?

Neem bij onverwachte gebeurtenissen zoals koorts (temperatuur , veel pijn niet reagerend op de pijnstillers, plotseling veel bloedverlies, of niet goed kunnen uitplassen direct contact op.