Deze informatiefolder is samengesteld door Amsterdam UMC met informatie over de dagbehandeling Medische Oncologie / Hematologie / Longoncologie. Wat kunt u verwachten? Hoe kunt u zich voorbereiden?

Dagbehandeling Medische Oncologie / Hematologie / Longoncologie

De arts heeft u doorgestuurd naar de dagbehandeling. De dagbehandeling is een afdeling waar behandelingen bij kanker plaats vinden. Dit zijn behandelingen met medicijnen die bestaan uit chemotherapie en/of immunotherapie.

De dagbehandeling bevindt zich in het polikliniek-gebouw op locatie VUmc, op afdeling W4 en W5. U meldt zich aan op afdeling W5 bij de afsprakenbalie. Dit is de vijfde verdieping van de W-toren.

Van maandag tot en met vrijdag is de dagbehandeling open van 08:00 uur tot 17:00 uur. Op woensdag en donderdag zijn wij open tot 18:00 uur. Er vinden geen overnachtingen plaats.

De dagbehandeling is onderdeel van het Amsterdam UMC, een academisch medisch centrum dat staat voor het verlenen van kwalitatieve complexe patiëntenzorg in combinatie met wetenschappelijk onderzoek en opleiden van de volgende generatie zorgmedewerkers. De zorgmedewerkers van de afdeling zorgen met elkaar voor een prettige professionele sfeer waar hoge kwaliteit van zorg voorop staat.

Op de afdeling werken gespecialiseerd verpleegkundigen, zij werken nauw samen met uw arts en/of verpleegkundig specialist en researchverpleegkundigen. Verder bestaat het team uit voedingsassistenten, medisch studenten, verpleegkundigen in opleiding en vrijwilligers.

Een eerste afspraak op de Dagbehandeling

Voor u gaat starten met een behandeling met medicijnen heeft u eerst een voorlichtingsgesprek met een gespecialiseerd oncologie verpleegkundige. Dit gesprek duurt 45 minuten en is een aanvulling op het gesprek met de arts. Tijdens dit gesprek wordt het volgende besproken:

  • de behandeling en mogelijke klachten door de medicijnen;
  • informatie over de dagbehandeling;
  • wanneer u contact moet opnemen met het AmsterdamUMC;
  • uw persoonlijke- en thuis-situatie.

U krijgt voor deze afspraak een brief thuisgestuurd en kunt u terug vinden in Mijn Dossier.

Mijn Dossier

Mijn Dossier is uw persoonlijk elektronische patiëntenportaal. U heeft hier toegang tot uw afspraken en het medisch dossier. Ook kunt u een bericht sturen naar uw arts. Inloggen kunt u veilig met uw DigiD. Heeft u geen DigiD? Dan kunt u zich aanmelden met een activatiecode, bel hiervoor naar telefoonnummer 020 – 444 3336 (werkdagen van 09:00 uur tot 18:00 uur). Ook voor vragen of extra ondersteuning kunt u contact opnemen via het telefoonnummer. Klik hier voor de link Mijn Dossier Amsterdam UMC

Uw bezoek voorbereiden

Het voorlichtingsgesprek kunt u zelf voorbereiden door vragen op te schrijven. Een handige app kan hierbij zijn ‘Gesprekshulp bij kanker. Bij het voorlichtingsgesprek mag iemand aanwezig zijn. Klik hier de link https://www.kanker.nl/gesprekshulp

De behandeling op de dagbehandeling

Na het voorlichtingsgesprek met de verpleegkundige volgt de eerste behandeling, dit kan op de zelfde dag zijn of een aantal dagen later. Vervolg behandelingen vinden plaats na een controle-afspraak met de arts. Er wordt geprobeerd om deze afspraken op één dag te laten plaats vinden. Let op: dit is logistiek niet altijd mogelijk. Uw afspraken kunt u terug vinden in Mijn Dossier en worden toegestuurd per post.

Bij veel behandelingen wordt van te voren het bloed gecontroleerd. U kunt uw bloed laten prikken op afdeling ‘Bloedafname W’ in het polikliniek-gebouw op de begane grond. De arts geeft u een papieren verwijzing mee tijdens uw afspraak. Het bloed prikken moet 60 minuten voor uw afspraak met de arts of dagbehandeling, zodat de uitslag op tijd bekend is.

Voor iedere afspraak op de dagbehandeling is het belangrijk om u aan te melden bij de afsprakenbalie op W5. Bij deze balie kunt u uw vragen stellen over vervolg afspraken. Na het aanmelden neemt u plaats in de wachtruimte op afdeling W4 of W5. U wordt opgeroepen door de verpleegkundige en krijgt een bed toegewezen. De behandeling wordt gestart met het vragen naar mogelijke klachten en uw persoonlijke situatie, controles worden uitgevoerd en de bloeduitslagen worden gecontroleerd. De behandeling kan bestaan uit het toedienen van medicijnen via het infuus of via een injectie. De tijd dat u op de dagbehandeling bent is afhankelijk van de duur van de behandeling.

Op de dagbehandeling mag u gebruik maken van uw mobiele telefoon of tablet. Er is gratis WiFi aanwezig. Houdt wel rekening met de omgeving en maak gebruik van een koptelefoon of oortjes.

Eten en drinken wordt verzorgd, er is een ruime keuze uit eiwit-verijkt eten. Eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam en helpen tijdens een behandeling met het herstel.

Eigen medicijnen

Gebruikt u thuis eigen medicatie? Neem deze dan mee naar het ziekenhuis als u deze ook in moet nemen tijdens uw verblijf.

Heeft u een neus/maagsonde? Neem uw eigen voeding en verzorgingsspullen mee.

Wetenschappelijk onderzoek

Op de dagbehandeling vinden ook behandelingen plaats voor wetenschappelijk onderzoek. Als u mee doet met een wetenschappelijk onderzoek kan het zijn dat er extra afspraken en controles plaats vinden. Dit bespreekt de arts en researchverpleegkundige met u.

Bezoek en corona-maatregelen

Door de corona-maatregelen mag maximaal één bezoeker mee. Alvast bedankt voor uw begrip.

Contactgegevens

Bent u thuis en voelt u zich niet lekker of heeft u anderen vragen? Neem telefonisch contact op met afdeling Dagbehandeling Medische Oncologie / Hematologie / Longoncologie of in niet-spoed situaties stuurt u een bericht via Mijn Dossier. Houdt uw patiëntennummer (MDN-nummer) bij de hand als u contact opneemt met het ziekenhuis. Let op, buiten kantooruren dient u telefonisch contact op te nemen met desbetreffende verpleegafdeling.

Telefoonnummers

Maandag tot en met vrijdag tussen 08-00-16:30uur:

Afsprakenbalie Dagbehandeling Medische Oncologie/ DBU W5 (020) 444 0522

Hematologie/Longoncologie

Zaterdag en zondag, buiten kantooruren:

Medische Oncologie Verpleegafdeling 3C (020) 444 2130

Hematologie Verpleegafdeling 9B (020) 444 2291

Longoncologie Verpleegafdeling 5C (020) 444 2150

Bent u verhinderd?

Neem zo spoedig mogelijk contact op met de afsprakenbalie van de dagbehandeling indien verlaat of verhinderd. Ook via Mijn Dossier kunt u uw verhindering doorgeven.

Meer informatie

Wilt u aanvullende informatie over de behandeling, het ziekenhuis en/of het omgaan met kanker? Maak dit bespreekbaar met de verpleegkundige of arts voor adviezen op maat. Ook kunt u online aanvullend informatie vinden op de volgende betrouwbare websites:

Informatie over het gebruik van de gesprekshulp-app. Een handig hulpmiddel om u voor te bereiden op gesprekken met de arts of verpleegkundige.

www.amsterdamumc.nl

Website van het ziekenhuis met praktische informatie.

www.kanker.nl

Een website met betrouwbare informatie over uw kankersoort, behandeling en gevolgen. Deze informatie is gecontroleerd door artsen. De site biedt hulp en ondersteuning aan, ook kunt u zelf ervaringen uitwisselen in een beveiligde community.

www.voedingenkankerinfo.nl

Een website waar vragen over voeding wetenschappelijk worden beantwoord. Ook zijn er adviezen en recepten beschikbaar bij verandering van smaak.