Naar aanleiding van voorgaande onderzoeken die u heeft gehad, is het nodig om een kleine hoeveelheid weefsel en/of vocht van het betreffende orgaan verder onder de microscoop te onderzoeken. Om weefsel en/of vocht te verkrijgen, wordt met behulp van echografie een punctie gedaan, eventueel onder plaatselijke verdoving.

Meldt u zich op de locatie die in uw afsprakenbrief staat.

De duur van het onderzoek is afhankelijk van de plaats waar gepuncteerd wordt. Een punctie van de buikorganen met een nacontrole duurt ongeveer een uur. Andere puncties duren ongeveer twintig minuten.

Het onderzoek

Het weefsel dat verder onderzocht moet worden, wordt verkregen door een punctie. De punctie gebeurt met een zeer dunne naald die op de plaats van het te onderzoeken orgaan door uw huid gaat. De huid wordt eventueel eerst plaatselijk verdoofd. Het verdere onderzoek kan enigszins pijnlijk zijn.

Een radioloog, dit is een gespecialiseerd arts, brengt de naald in. De naald is zichtbaar op het scherm van de echografie-apparatuur. De naald kan hierdoor snel op de goede plaats worden gebracht. Hierna wordt een kleine hoeveelheid weefsel en/of vocht door de naald opgezogen. Na het onderzoek en de nacontrole kunt u gewoon naar huis gaan.

Thuis kunt u het verbandje na een paar uur zelf verwijderen.

Het is niet mogelijk direct na een röntgenonderzoek, waarbij bariumpap is gebruikt, een echografisch onderzoek te doen in de omgeving van de buikorganen. De bariumpap verstoort namelijk het echografiebeeld. Dit geldt dus ook voor de cytologische punctie met echografie. Bij het maken van de afspraak moet hiermee rekening worden gehouden.

Na het onderzoek

Het weefselmateriaal wordt op een cytologisch laboratorium onder een microscoop bekeken. De gegevens worden naar uw behandelend arts gestuurd. Van hem of haar krijgt u vervolgens de uitslag.

Nog even dit...

Voor u is een bepaalde tijd gereserveerd. Bent u niet in staat de gemaakte afspraak na te komen, geef dit dan tijdig door aan bij de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde.

Vragen

Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde; telefoon (020) 444 4200.