Deze tekst informeert u over een correctie van het bovenooglid. Wat is belangrijk te weten voor en na de ingreep? De huid van het bovenooglid kan zo slap worden dat deze over het oog gaat hangen (blepharochalasis). Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas. Het vetweefsel duwt de huid naar voren, waardoor de huid plooit of een bolling vormt boven het oog. Dit kan problemen geven bij het zien. Een bijkomende klacht van blepharochalasis is, dat men er moe of oud uitziet. Verslapping van de huid van het bovenooglid kan de plastisch chirurg corrigeren. Dit heet blepharoplastiek (blepharo betekent ooglid en plastiek komt van vormgeven).

Voor de ingreep

Om bloedingen tijdens en na de operatie zoveel mogelijk te beperken is het van belang dat u tien dagen voor de operatie stopt met het slikken van bloedverdunnende middelen (sintrom, marcoumar, ascal). Overleg dit met uw voorschrijvend arts en de plastisch chirurg.

De operatie

Correctie van de bovenoogleden doen we bij voorkeur onder plaatselijke verdoving op de polikliniek. Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat weggenomen wordt. De verdovingsprikjes zijn vervelend maar goed te verdragen. U voelt na het prikken geen pijn meer, wel aanraking. De plastisch chirurg maakt een snee in de plooi van het bovenooglid en haalt het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, weg. Met een elektrisch apparaatje schroeien we de kleine bloedvaatjes dicht. Dit doet geen pijn maar kan onaangename ruiken. Het grootste deel van het litteken komt in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Dit litteken is na verloop van tijd nauwelijks zichtbaar.

Na de operatie

Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Zelden is dit zo ernstig dat u niet meer kunt zien. U krijgt geen verband op de ogen; wassen en douchen blijft mogelijk. Wij raden aan thuis de oogleden gedurende de eerste 24 uur te koelen met een ijsbril of, als huismiddeltje, met een zakje diepvrieserwten in een schone theedoek. Hiermee vermindert u de pijn en zwelling. Meestal heeft u geen pijnstiller nodig; u mag paracetamol innemen. Het is belangrijk drukverhogende momenten op het hoofd zoveel mogelijk te vermijden. Pas dus op met bukken, zwaar tillen, persen, sporten en feesten. Na vijf tot zeven dagen verwijderen we de hechtingen op de polikliniek. U mag pas zalf of crème op het litteken smeren als de wondjes genezen zijn; pas dan mag u ook weer make-up aanbrengen op de oogleden.

Complicaties

  • Soms komt bij een correctie van de bovenoogleden een meer dan normale bloedlekkage achteraf voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt langer voor de oogleden er normaal uitzien.
  • Soms kunt u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet helemaal openen of sluiten. Om de ogen te behoeden voor uitdroging kunt u via de arts oogdruppels of zalf verkrijgen.
  • Als u na de ingreep last krijgt van slecht zien of pijn in combinatie met een forse zwelling verzoeken wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met Amsterdam UMC.

Resultaat en kosten

Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig, maar als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn.
Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is.
Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf.
In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (een bobbel ter hoogte van het litteken) ontstaan. Deze cyste kan chirurgisch worden verwijderd.

De zorgverzekeraar bepaalt de voorwaarden voor het vergoeden van de ingreep.

We kunnen een aanvraag indienen bij uw zorg verzekeraar.

Tot slot

Als u na het lezen van deze folder vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens een afspraak op de polikliniek Plastische chirurgie.