In deze tekst leest u over een borstverkleining. Waarom wordt tot borst-verkleining overgegaan? Hoe wordt de operatie uitgevoerd en wat mag u ervan verwachten? Hoe kunt u thuis het beste handelen wat betreft de nazorg?

Waarom een borstverkleining?

Zware of slappe borsten kunnen zowel psychisch als lichamelijk belastend zijn. Vrouwen, die besluiten tot een borstverkleinende operatie doen dit meestal niet om mooie borsten te krijgen, maar hebben daar andere redenen voor:

  • het gewicht van de borsten veroorzaakt pijn in de schouders, rug en hals;
  • bh-bandjes snoeren diep in de huid van de schouder;
  • zware borsten zitten in de weg bij het sporten;
  • de huid onder de borsten kan gaan smetten;
  • er zijn problemen bij het vinden van passende kleding.
  • Er is een aangeboren asymmetrie of een asymmetrie als gevolg van de behandeling van borstkanker.

Voorbereiding

Als u te zwaar bent is het verstandig om voor de operatie af te vallen. De borsten zullen namelijk verslappen als u dit na de operatie doet. Eenmaal op uw streefgewicht kunnen we de operatie zonder onnodige risico’s uitvoeren, met een goede kans op een mooi resultaat.

In het algemeen moet het BMI (Body Mass Index) lager zijn dan 30.

Er zijn diverse operatietechnieken, die de arts met u zal bespreken.

Het is handig om zowel een pyjama, als een beha met een voorsluiting mee te nemen. Dat is makkelijk bij het verzorgen van de operatiewond. De ziekenhuisopname duurt drie tot zeven dagen.

Bloedverdunnende middelen

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (Coumarine, Marcoumar, Sintrom, Ascal, APC, Asprobruis) moet u dit melden. In overleg met de arts moet u drie tot tien dagen van te voren stoppen met deze medicijnen, om de kans op bloedingen zo klein mogelijk te houden.

Welke cupmaat krijgt u?

Natuurlijk proberen we bij een borstverkleinende operatie rekening te houden met de gewenste cupmaat. De plastisch chirurg bespreekt met u de geschikte grootte. De cupmaat van de beha is na de operatie kleiner, maar niet de omvang: 75E wordt bijvoorbeeld 75C.

De operatie

U krijgt op de dag van opname een algemeen lichamelijk onderzoek, de chirurg tekent het operatiepatroon op de borsten. Een borstverkleining duurt één tot drie uur en vindt plaats onder algehele narcose.

Middels een snede van de tepel naar beneden maakt de arts een soort figuurnaad. Tepel en tepelhof worden verplaatst.

Bij de meest gebruikte techniek krijgt u een snede onder de borst; de arts verwijdert huid en klierweefsel en er ontstaat een ankervormig litteken. Als we het nodig achten sturen we weefsel naar de patholoog-anatoom om eventuele afwijkingen op te sporen. Zijn er bijzonderheden dan hoort u dat van de plastisch chirurg.

Bij een borstverkleinende of borstverstevigende operatie verwijderen we niet het overtollige vet, dat bij sommige vrouwen van de oksel naar de rug doorloopt.

De borsten na de operatie

De borsten kunnen pijnlijk zijn, zij voelen opgezet en gestuwd. Dit verdwijnt na enkele dagen. De borsten zijn kleiner en steviger, maar met littekens. De littekens kunnen vrij dik, rood en gevoelig zijn. Na enkele maanden verminderen zwelling en gevoeligheid; de littekens worden meestal smaller en witter. Na de operatie ontstaat er spanning op de weefsels, het duurt vier tot acht maanden tot de borsten hun definitieve vorm hebben.

Als er klierweefsel onder de tepel is verwijderd is borstvoeding niet meer mogelijk.

Nazorg

Na de borstverkleinende operatie zijn de borsten ingepakt in verband.

De dag na de operatie mag u naar huis. U krijgt een controle afspraak op onze poli. Na de operatie moet u 6 weken een beha dragen, dag en nacht. Bij voorkeur een naadloze sportbeha met voorsluiting, zonder beugels of baleinen.

Zorg thuis voor hulp: hoe meer rust de operatiewond krijgt, des te mooier geneest het litteken. Massage kan de littekens soepeler maken.


Na drie weken kunt u de meeste dagelijkse activiteiten zelf verrichten. U kunt na de borstverkleining nog goed borstzelfonderzoek doen naar knobbeltjes of afwijkingen.

Risico's

Een borstverkleinende operatie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. In zeldzame gevallen is de bloedcirculatie in de wondranden onvoldoende en kan een deel van het borstweefsel afsterven.

Door het verplaatsen van borstklierweefsel en vet kunnen onderhuidse verdikkingen ontstaan, die aanleiding geven tot pijnklachten. Soms is een extra operatie nodig.

De anesthesist bespreekt met u welke risico’s er zijn verbonden aan de narcose.

Resultaat

De meeste borstverkleiningen stemmen tot tevredenheid. Er is geen garantie voor een goed resultaat of symmetrie van de borsten. Het duurt minstens acht maanden voor de borsten hun definitieve vorm hebben. De gevoeligheid van de tepels kan verminderen, soms zelfs verdwijnen. De littekens kunnen minder fraai worden. Incidenteel is een tweede operatie nodig. Pilgebruik, zwangerschap en gewichtstoename kunnen de borsten vergroten. Door vermagering kunnen de borsten verslappen.

Vergoeding

De zorgverzekeraar bepaalt de voorwaarden voor het vergoeden van de ingreep.

We kunnen een aanvraag indienen bij uw zorg verzekeraar.

Tot slot

Deze folder is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts. Heeft u vragen, bespreek deze met uw plastisch chirurg. Het kan handig zijn de vragen van te voren op papier te zetten.