Ik kan me voorstellen dat het wel even schrikken is om opgenomen te worden op onze afdeling Emma Sport. Je lichamelijke conditie is op dit moment zo zorgelijk dat de kinderarts een opname in het ziekenhuis nodig vindt. Er zal veel informatie op je afkomen. In deze folder willen we je graag uitleg geven over de behandeling, de zorgverleners, de afdeling en onze werkwijze. Voor de leesbaarheid gebruiken we ‘zij’ bij benoeming van een persoon; hier kan ook ‘hij’ gelezen worden indien van toepassing.

Afdeling Emma Sport

De afdeling Emma Sport is een kinderafdeling van het Emma Kinderziekenhuis (EKZ), waar kinderen worden opgenomen vanaf de leeftijd van 6 maanden tot 18 jaar. Kinderen worden op onze afdeling opgenomen vanwege allerlei ziektebeelden. Op onze afdeling liggen met name kinderen die een operatie ondergaan en kinderen met maag-darm-problemen. Verder is onze afdeling gespecialiseerd in het verzorgen van jongeren met een eetstoornis.

Behandelplan

We werken op de afdeling met een behandelplan. In een behandelplan staan de doelen en behandeling die we nodig vinden tijdens de opname. Een behandelplan wordt samen met jou en je ouders/verzorgers opgesteld. *Verder in deze folder volgt informatie over de wetgeving. De hoofdbehandelaar is een kinderarts die is gespecialiseerd in de behandeling van jongeren met een eetstoornis. Zij is verantwoordelijk voor het behandelplan. De kans is groot dat jullie deze arts al kennen van de afspraken op de polikliniek. Het behandelplan passen we aan tijdens of na het Multidisciplinair Overleg (MDO). *Verder in deze folder volgt uitleg over het MDO.

Op de afdeling Emma Sport zetten wij ons allemaal in om jouw lichaam uit de gevarenzone te halen. De behandeling richt zich vooral op lichamelijk herstel: het aansterken van jouw lichaam. Je krijgt een voedingslijst gemaakt door onze diëtisten van Levvel (voorheen Bascule) en we vinden het belangrijk dat jouw lichaam rust krijgt.

Tijdens deze opname starten we met het eerste deel van jouw psychische behandeling, namelijk het ondersteunen en motiveren. In deze periode richten we ons op het gezond leren eten en bewegen. We streven ernaar dat jij zelf eet. We bieden duidelijke en gestructureerde interventies/kaders/afspraken die bijdragen aan gezond gedrag en voortkomen uit gezonde gedachten. Daarnaast wordt tijdens de opname gekeken waar de vervolgbehandeling zal plaatsvinden. In deze behandeling zal je weer meer eigen verantwoordelijkheid krijgen in de keuzes die je maakt rondom gezond eten en bewegen. Daarnaast is deze behandeling nog meer gericht op het psychische aspect van de ziekte.

Alle zorg die gegeven wordt op de afdeling Emma Sport valt onder de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). In deze wet staat beschreven welke rechten en plichten een patiënt heeft die zorg ontvangt. Mocht het zo zijn dat de zorg die we jou kunnen bieden onder de WGBO niet meer passend is voor jouw behandeling, dan kunnen we over gaan op zorg vanuit de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). In deze wet staat beschreven welke rechten patiënten hebben indien zij te maken krijgen met verplichte geestelijke gezondheidszorg vanwege een psychische aandoening. Aan het eind van de folder kan je de sites vinden met meer informatie over deze wetten.

Betrokkenheid ouders/verzorgers

Je ouders/verzorgers zijn onmisbaar in jouw herstel. Vaak zien we dat er thuis veel strijd is geweest met name om het eten. Daarom vinden wij het belangrijk dat je ouders/verzorgers in eerste instantie niet aanwezig zijn tijdens eetmomenten. De verpleegkundige of de medisch pedagogische zorgverlener zal jou tijdens de eetmomenten begeleiden. Dit helpt om de spanning tussen jou en je ouders/verzorgers te verminderen. Daarbuiten zijn je ouders/verzorgers natuurlijk hartstikke welkom om jou te helpen en afleiding te bieden. Zodra we met zijn allen denken dat het weer kan, zullen we je ouders/verzorgers geleidelijk en in overleg weer bij de eetmomenten betrekken.

Wie kan je allemaal tegen komen op Emma Sport

De kinderarts: sociaal pediater

Zij is je hoofdbehandelaar en is gespecialiseerd in de behandeling van jongeren met een eetstoornis. Zij zal minimaal twee keer per week bij jou langs komen.

  • Zij houdt goed in de gaten of het herstel van je lichaam de goede kant op gaat.
  • Zij maakt keuzes over jouw behandeling op basis van je herstel.
  • Zij kan uitleg geven aan jou en je ouders/verzorgers over de keuzes die we maken in de behandeling en wat er met jouw lichaam gebeurt.
  • Zij zal jouw lichamelijke conditie in de gaten blijven houden ook na ontslag.

De zaalarts (arts-assistent kindergeneeskunde)

Op de afdeling is elke dag een zaalarts aanwezig. Taken van haar werk:

  • Zij houdt dagelijks goed in de gaten dat het herstel van je lichaam de goede kant op gaat.
  • Zij heeft contact met de kinderarts sociaal pediater over jouw behandeling en het herstel van je lichaam.

De verpleegkundige

De verpleegkundige zorgt ervoor dat de afspraken die gemaakt zijn in het MDO ook nagekomen worden. We hebben per dag drie diensten, wat betekent dat je in de ochtend avond en nacht een andere verpleegkundige hebt die voor jou zorgt. We proberen zoveel mogelijk dat je dezelfde gezichten te gezien krijgt. Tijdens de opname krijg je één of meerdere eerste verantwoordelijke verpleegkundige(n) (EVV). Zij houden overzicht over jouw behandeling op de afdeling. De verpleegkundige is degene met wie je het meest samenwerkt.

  • Zij kan de gemaakte afspraken nog eens verduidelijken en bij haar kun je je vragen kwijt. Zij zal je vragen zoveel mogelijk meteen beantwoorden, of indien nodig de vraag inbrengen tijdens het MDO.
  • Zij is aanwezig bij de meeste eetmomenten.
  • Zij doet je lichamelijke controles.

De diëtiste

Op de afdeling komt twee keer per week een diëtiste langs. Zij is werkzaam bij Levvel (organisatie voor specialistische jeugdhulp en academische kinder- en jeugdpsychiatrie). *Aan het eind van de folder staat een link naar de site van Level. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van jongeren met een eetstoornis.

  • Zij bespreekt met jou hoe je eetpatroon was voor de opname.
  • Zij stelt een voedingslijst op en stelt deze zo nodig bij om jouw lichamelijke herstel te bevorderen.
  • Zij heeft twee keer per week contact met je over de voedingslijst om vragen te beantwoorden. Met haar kun je je wensen en voorkeuren bespreken. We gebruiken de voedingsmiddelen van het ziekenhuis. In overleg met de diëtiste kunnen twee voedingsmiddelen van thuis meegenomen worden. Je ouders/verzorgers zorgen ervoor dat deze op de afdeling komen. Indien deze niet aanwezig zijn, zullen ze worden vervangen door onze eigen producten.

De medisch pedagogisch zorgverlener

Aan het begin van de opname krijg je een vaste medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ) toegewezen.

  • Zij zal regelmatig langskomen om je te ondersteunen bij de invulling van je dag. Zij stelt samen met jou een dagprogramma op.
  • Ze ondersteunt jou bij het formuleren van hersteldoelen en het zoeken naar motivatie.
  • Zij helpt je bij het zoeken naar afleiding voor moeilijke momenten. Bijvoorbeeld: knutselen, spelletjes spelen, of hobby’s die je kan/wil oppakken.
  • Zij begeleidt jou doordeweeks tijdens het ochtend- en middagtussendoortje.

De kinder- en jeugd psychiater

De kinder- en jeugdpsychiater komt twee keer per week langs tijdens het MDO. Zij richt zich met name op het psychische gedeelte van je ziekte. Zij houdt goed in de gaten hoe jij je voelt en of eventueel medicatie helpend kan zijn. Zij houdt zich ook bezig met de begeleiding die jij, je ouders/verzorgers (en broers/zussen) ontvangen. Daarnaast kijkt zij naar de vervolgbehandeling die ingezet wordt na de opname in het ziekenhuis. Mocht het zo zijn dat het niet goed met je gaat en je acuut psychische hulp nodig hebt, dan zal de kinder- en jeugdpsychiater ook bij jou langskomen om in gesprek te gaan.

De educatieve voorziening

Als jouw gezondheid het toelaat (na overleg met de kinderarts), kan je begeleiding krijgen van de educatieve voorziening van het ziekenhuis. Indien gewenst leggen of houden zij contact met jouw school. Daarnaast kunnen ze je helpen met je huiswerk.

Multidisciplinaire overleg (MDO)

Elke dinsdag- en vrijdagmiddag om 13.30 uur wordt een multidisciplinaire overleg (MDO) gehouden over jouw behandeling. Bij dit overleg zijn bovengenoemde medewerkers aanwezig.

In dit overleg wordt de voortgang van jouw behandeling besproken en worden eventueel de afspraken aangepast. Voor dit overleg kun je zelf vragen en wensen aandragen bij de verpleegkundige, zij zal deze inbrengen tijdens het MDO.

Nadat het overleg is afgerond zullen wij op jouw kamer langskomen om de nieuwe afspraken en voortgang met jou en je ouders/verzorgers te bespreken. Op dit moment is ook gelegenheid om zelf vragen te stellen.

Afdelingsafspraken

Over het algemeen begint elke jongere die opgenomen wordt op Emma Sport vanwege een eetstoornis met dezelfde afspraken. Naarmate je verder komt in de behandeling en je herstel zal hier verandering in komen in overleg met de kinderarts (dit wordt besproken tijdens het MDO).

Hieronder worden de standaard beginafspraken benoemd:

  • Je wordt blind gewogen in ondergoed (onderbroek en eventueel bh) na uitplassen. Jij krijgt je gewicht niet te horen of te zien.
  • Je wordt aan een hartmonitor aangesloten, zodat we je hartslag dag en nacht in de gaten kunnen houden.
  • Er worden 3 keer per dag controles gedaan. Dit zijn: temperatuur, bloeddruk en pols.
  • De eerste dagen wordt voor elk eetmoment, vlak voor het slapen en één keer in de nacht een bloedsuikerwaarde bepaald middels een vingerprik.
  • Er is geen afvalbak op de kamer.
  • Alle kranen en afvoeren zijn gesloten.
  • Je gaat naar het toilet op een po. Dit zodat we goed in de gaten kunnen houden hoeveel je plast en hoe vaak je ontlasting hebt.
  • Je moet kleding dragen die past bij het seizoen.
  • Duur maaltijden: hoofdmaaltijden 30 minuten en tussendoortjes 15 minuten.
  • Je mag alleen drinken tijdens eetmomenten. Om het jou makkelijker te maken wordt het eten en drinken niet op jouw kamer bewaard maar in de keuken van de afdeling.
  • Bloedafname gebeurt 3 keer per week (op maandag, woensdag en vrijdag).
  • Hartfilmpje (ECG) wordt 3 keer per week gemaakt (op maandag, woensdag en vrijdag).
  • Om je herstel te bevorderen heb je na iedere maaltijd een uur bedrust.
  • Je mag elke dag 30 minuten met de rolstoel naar buiten (mits het weer en je gezondheid dit toelaat). Daarnaast mag je ook 2 keer een uur zitten in de lounge in de rolstoel of ergens anders binnen het ziekenhuis. Dit mag je samen doen met een ouder/verzorger, MPZ of een verpleegkundige.
  • Gordijnen zijn altijd open (m.u.v. privacy gevoelige momenten zoals wassen).
  • Je mag 3 keer per week douchen. Bij het douchen zit je op de stoel in de badkamer. De deur mag wel dicht maar niet op slot. Door de warmte van het water daalt je bloeddruk en kun je onwel worden. De verpleegkundige zal in je kamer aanwezig zijn, zodat we je snel kunnen helpen als dit nodig is.
    De dagen dat je niet doucht krijg je waskommen om jezelf te wassen.
  • Je ouders/verzorgers mogen niet blijven slapen. Als je het fijn vindt mag je wel je eigen kussen en dekbed meenemen.

Bezoek

Op de afdeling Emma Sport zijn geen vaste bezoektijden. Buiten de eetmomenten om, mag elk moment van de dag bezoek komen. Je ouders/verzorgers mogen elke dag bij jou aanwezig zijn, maar ook broers of zussen, familie of vrienden of vriendinnen mogen zeker langs komen.

Telefoon en post

Op de afdeling mag je je eigen mobiele telefoon gebruiken.

Wifi heet Public, je hebt geen wachtwoord nodig.

Postadres:

Amsterdam UMC, locatie AMC

Afdeling Emma Sport

-Jouw naam-

Meibergdreef 9

1105 AZ Amsterdam

Ander media met extra informatie:

Tot slot

Als je na het lezen van deze folder nog vragen hebt. Kan je deze altijd stellen aan een verpleegkundige.

We zijn ons ervan bewust dat de weg naar herstel lang is en zal verlopen met vallen en opstaan. Wij hopen dit traject zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, door met jou en je ouders/verzorgers samen te werken en door elkaar te steunen.

Notities:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________