Jullie kind is opgenomen op de afdeling Emma Sport. Dit is een heftige gebeurtenis voor jullie als gezin. Wij vinden het belangrijk dat jullie je begrepen en gerespecteerd voelen en hebben jullie ook nodig om samen de behandeling in te gaan. Met deze folder willen wij jullie graag informatie geven over de afdeling Emma Sport. In deze folder vertellen wij over de behandeling, de zorgverleners, de afdeling en onze werkwijze. Voor de leesbaarheid gebruiken wij ‘zij’ bij benoeming van een persoon, hier kan ook ‘hij’ gelezen worden indien van toepassing.

Afdeling Emma Sport

De afdeling Emma Sport is een kinderafdeling van het Emma Kinderziekenhuis (EKZ), waar kinderen worden opgenomen vanaf de leeftijd van 6 maanden tot 18 jaar. De patiënten worden op onze afdeling opgenomen vanwege allerlei ziektebeelden. Onze afdeling is gespecialiseerd in het verzorgen van patiënten met een eetstoornis.

Behandelplan

We werken op de afdeling met een behandelplan. In een behandelplan staan de doelen en behandeling die we nodig vinden tijdens de opname. Een behandelplan wordt bij voorkeur in samenspraak met ouders/verzorgers en het kind opgesteld. *Verder in deze folder zullen we meer uitleg geven over jouw rechten.

De hoofdbehandelaar is een sociaal pediater (kinderarts). Zij is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met een eetstoornis. Zij is verantwoordelijk voor het behandelplan. De kans is groot dat jullie deze arts al kennen van de afspraken op de polikliniek. Het behandelplan wordt aangepast tijdens of na het Multidisciplinair Overleg (MDO). *Verder in deze folder volgt uitleg over het MDO.

Op de afdeling Emma Sport richten wij ons allereerst op herstel van de lichamelijke gevolgen van de eetstoornis. Door onze diëtisten van Levvel (voorheen Bascule) wordt een voedingslijst opgesteld, waarop duidelijk staat wat jullie kind moet eten en drinken per dag. Daarnaast houden wij goed in de gaten hoe het gaat met het lichaam van jullie kind. Onder andere door regelmatig bloed te prikken en het maken van hartfilmpjes (ECG’s). In de folder die jullie kind heeft gekregen wordt meer specifiek ingegaan op de behandeling en de dagindeling op onze afdeling.

Tijdens deze opname starten we met het eerste deel van de psychische behandeling van jullie kind, namelijk het ondersteunen en motiveren. We bieden duidelijke en gestructureerde interventies/kaders/afspraken die bijdragen aan gezond gedrag en voortkomen uit gezonde gedachten. Daarnaast wordt tijdens de opname gekeken waar de vervolgbehandeling zal plaatsvinden. In deze behandeling zal meer verantwoordelijkheid gevraagd worden van jullie kind in de keuzes die gemaakt worden rondom gezond eten en bewegen. Daarnaast is deze behandeling nog meer gericht op het psychische aspect van de ziekte.

Alle zorg die gegeven wordt op de afdeling Emma Sport valt onder de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). In deze wet staat beschreven welke rechten en plichten een patiënt heeft die zorg ontvangt. Mocht het zo zijn dat de zorg die we kunnen bieden onder de WGBO niet meer passend is voor de behandeling van jullie kind, dan kunnen we over gaan op zorg vanuit de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). In deze wet staat beschreven welke rechten patiënten hebben indien zij te maken krijgen met verplichte geestelijke gezondheidszorg vanwege een psychische aandoening. Aan het eind van de folder staan sites met meer informatie over deze wetten.

Betrokkenheid ouders/verzorgers

Wij hebben jullie nodig als deskundige op het gebied van jullie eigen kind, om samen met ons tot een passend behandelplan te komen.

Omdat met name het eten thuis vaak tot grote stress geleid heeft, starten wij op de afdeling met eetmomenten zonder ouders/verzorgers. De verpleegkundige of de medisch pedagogisch zorgverlener zal jullie kind hierin begeleiden. Dit geeft jullie als ouders/verzorgers de kans om met betrekking tot het eten, tijdelijk, afstand te kunnen nemen en mogelijk tot rust te komen. Naarmate jullie kind opknapt, zullen we jullie geleidelijk en in overleg weer bij de eetmomenten betrekken.

Voor jullie als ouders/verzorgers is het nu het belangrijkst om jullie kind tijdens deze adempauze steun en afleiding te bieden en om je op de rol van liefdevolle en betrokken ouder/verzorger te richten.

Het kan zijn dat jullie tegen bepaalde zaken aanlopen betreffende het behandelplan of dat jullie bezwaren hebben. Het is prettig als jullie dit bespreken met een verpleegkundige op een moment én een plek waar jullie kind niet bij is. De verpleegkundige kan ruimte maken om met jullie in gesprek te gaan en jullie vragen of bezwaren over het behandelplan te bespreken. Wanneer dit besproken wordt in bijzijn van jullie kind, kan dit voor extra onrust zorgen.

Begeleiding van het gezin

De eetstoornis heeft niet alleen invloed op jullie kind, maar treft het gehele gezin. Op Emma Sport kunnen wij helpen begeleiding in te zetten indien dit nodig is. Levvel wordt betrokken bij de behandeling van jullie kind en kan ook begeleiding voor het gezin bieden. Mocht er behoefte zijn aan meer ondersteuning en begeleiding, dan kan dit besproken worden met de verpleegkundige.

Wie kan je allemaal tegen komen op Emma Sport

De kinderarts: sociaal pediater

Zij is de hoofdbehandelaar en is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met een eetstoornis. Zij is niet op de afdeling aanwezig. Zij zal minimaal twee keer per week bij jullie langskomen.

  • Zij houdt goed in de gaten hoe het gaat met het herstel van het lichaam van jullie kind.
  • Zij maakt keuzes over de behandeling op basis van het lichamelijke herstel van jullie kind.
  • Zij bepaalt samen met jullie en het team hoe de behandeling voortgezet wordt en geeft hier uitleg over.
  • Zij zal de lichamelijke conditie van jullie kind in de gaten blijven houden, ook na de opname in het ziekenhuis.

De zaalarts (arts-assistent kindergeneeskunde)

Op de afdeling is elke dag een zaalarts aanwezig.

  • Zij houdt dagelijks in de gaten hoe het gaat met het lichamelijke herstel van jullie kind.
  • Zij heeft contact met de hoofdbehandelaar over de behandeling en het lichamelijke herstel.

De verpleegkundige

De verpleegkundige zorgt ervoor dat de afspraken die gemaakt zijn in het MDO ook nagekomen worden. Wij proberen zoveel mogelijk dezelfde verpleegkundigen voor jullie kind te laten zorgen. Tijdens de opname krijgt jullie kind één of meerdere eerste verantwoordelijke verpleegkundige(n) (EVV). Zij houden overzicht over de behandeling van jullie kind op de afdeling. Het meeste contact zullen jullie hebben met de verpleegkundigen van de afdeling. Zij zijn degenen met wie jullie kind het meest te maken heeft.

  • Zij begeleidt jullie kind bij de meeste eetmomenten.
  • Zij heeft een coachende rol in de behandeling van jullie kind en ondersteunt jullie kind door aanwezig te zijn, in gesprek te gaan, te motiveren en duidelijke kaders te bieden.
  • Zij is het eerste aanspreekpunt voor vragen. Indien nodig kan zij de vraag inbrengen tijdens het MDO.
  • Zij doet de lichamelijke controles: o.a. wegen, temperatuur, pols en bloeddruk.
  • Zij observeert het gedrag van jullie kind en gaat hierover in gesprek.
  • Zij is de schakel tussen de verschillende disciplines.

De diëtiste

Op de afdeling komt twee keer per week een diëtiste. Zij is werkzaam bij Levvel (organisatie voor specialistische jeugdhulp en academische kinder- en jeugdpsychiatrie). *Aan het eind van de folder staat een link naar de site van Level. Zij is gespecialiseerd in patiënten met een eetstoornis.

  • Zij bespreekt met jullie kind hoe het eetpatroon was voor de opname.
  • Zij stelt een voedingslijst op en stelt deze zo nodig bij om het lichamelijke herstel te bevorderen.
  • Zij heeft twee keer per week contact met jullie kind over de voedingslijst.
  • Wij gebruiken de voedingsmiddelen van het ziekenhuis. In overleg met de diëtiste kunnen drie voedingsmiddelen van thuis meegenomen worden. Jullie zorgen ervoor dat deze op de afdeling komen. Indien deze niet aanwezig zijn, zullen ze worden vervangen door onze eigen producten.

De medisch pedagogisch zorgverlener

Jullie kind krijgt een vaste medisch pedagogisch zorgverlener toegewezen bij begin van de opname.

  • Zij zal regelmatig langskomen om jullie kind te ondersteunen bij de daginvulling. Zij stelt samen met jullie kind een dagprogramma op.
  • Zij ondersteunt bij het formuleren van hersteldoelen en het zoeken naar intrinsieke motivatie.
  • Zij helpt bij het zoeken naar afleiding voor moeilijke momenten. Bijvoorbeeld: knutselen, spelletjes spelen, of hobby’s oppakken.
  • Zij zal ook aanwezig zijn bij een deel van de eetmomenten.

De kinder- en jeugd psychiater

De kinder- en jeugdpsychiater komt twee keer per week langs tijdens het MDO. Zij richt zich met name op het psychische gedeelte van de ziekte. Zij houdt goed in de gaten hoe jullie kind zich voelt en of eventueel medicatie gewenst is. Zij houdt zich ook bezig met de begeleiding die jullie en jullie kind ontvangen. Daarnaast kijkt zij naar de vervolgbehandeling die ingezet wordt na de opname in het ziekenhuis. Mocht het zo zijn dat het niet goed gaat met jullie kind en zij acuut psychische hulp nodig heeft, dan zal de kinder- en jeugd psychiater ook bij jullie kind langskomen om in gesprek te gaan.

De educatieve voorziening

Als de gezondheid van jullie kind het toelaat, kunnen wij de educatieve voorziening inschakelen. Deze houdt contact met de school waar jullie kind op zit en kan helpen met huiswerk. We vragen wel van te voren aan jullie om toestemming voor het contact opnemen met de eigen school.

Multidisciplinaire Overleg (MDO)

Elke dinsdag- en vrijdagmiddag om 13.30 uur wordt een Multidisciplinaire Overleg (MDO) gehouden over de behandeling van jullie kind. Bij dit overleg zijn bovengenoemde medewerkers aanwezig.

In het MDO wordt geëvalueerd hoe de dagen voor het MDO zijn verlopen. Daarna wordt besproken of de huidige afspraken aangepast moeten worden en of nieuwe afspraken nodig zijn. Voor dit overleg kunnen jullie en jullie kind vragen en wensen aangeven bij de verpleegkundige. Zij zal deze inbrengen tijdens het MDO. Nadat het overleg is afgerond zullen wij op de kamer langskomen om de nieuwe afspraken te bespreken en jullie vragen te beantwoorden. Wij verwachten dat jullie als ouders/verzorgers bij deze terugkoppeling aanwezig zijn.

Afdelingsafspraken

De meeste algemene afspraken zijn terug te vinden in de folder die jullie kind heeft gekregen. Wij lichten een aantal specifieke punten toe die voor jullie als ouder/verzorger van belang zijn.

  • We vragen jullie om te zorgen voor voldoende gepaste kleding voor het seizoen.
  • Eigen dekbed of kussen mag van huis meegenomen worden.
  • Indien afgesproken met de diëtiste dat eigen etenswaren gebruikt mogen worden, dienen jullie er zelf voor te zorgen dat deze voldoende aanwezig zijn.
  • Eten en drinken wordt niet op de kamer, maar in de keuken van de afdeling bewaard.
  • Jullie mogen, wanneer de gezondheid van jullie kind dit toelaat, met jullie kind in de rolstoel gaan wandelen, eventueel buiten.
  • In principe blijft er geen ouder/verzorger slapen.

Wij vragen van jullie een ondersteunende en signalerende rol. Indien jullie iets opvalt aan het gedrag van jullie kind, kunnen jullie dit bij de verpleegkundige aangeven. Die zal de jongere zo nodig hierop aanspreken, of dit meenemen in het MDO.

Bezoek

Op de afdeling Emma Sport zijn geen vaste bezoektijden. Buiten de eetmomenten om, mag op elk moment van de dag bezoek komen. Het is juist fijn als familieleden en vrienden langskomen; dit geeft veel afleiding en kan jullie als ouders/verzorgers mogelijk iets ontlasten.

Telefoon en post

Op de afdeling mag jullie kind zijn eigen mobiele telefoon gebruiken.

Mochten jullie met de verpleegkundige willen overleggen, dan kunnen jullie de afdeling bereiken op:

020-5664471

Postadres:

Amsterdam UMC, locatie AMC

Afdeling Emma Sport

-Naam van jullie kind

Meibergdreef 9

1105 AZ Amsterdam

Ander media met extra informatie:

Tot slot

Na het lezen van deze folder kunnen jullie nog vragen hebben. Voor vragen kunnen jullie altijd contact opnemen met de verpleegkundige.

Wij zijn ons ervan bewust dat de weg naar herstel lang is en niet altijd zonder slag of stoot zal verlopen. Wij hopen dit traject zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, door met jullie samen te werken en door elkaar te steunen.

Notities:

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________