Wat is babesiose?

Babesiose is een ziekte die wordt veroorzaakt door de Babesia parasiet, die kan worden overgedragen door teken. De Babesia parasiet infecteert de rode bloedcellen van de gastheer en kan leiden tot (hoge) koorts met soms koude rillingen.

Hoe vaak komt deze ziekte voor?

Babesiose komt veel voor bij dieren, voornamelijk vee, en slechts zelden bij mensen. In Nederland zijn in teken verschillende Babesia parasieten aangetoond. (Babesia venatorum, Babesia microti en Babesia divergens). Er zijn nog geen patiënten bekend die de ziekte babesiose hebben opgelopen in Nederland. In de Verenigde Staten, met name aan de Oostkust, wordt de diagnose wel met enige regelmaat gesteld.

Wat zijn de verschijnselen?

Het ziektebeeld kenmerkt zich door koorts en griepachtige verschijnselen. Door het kapot gaan van rode bloedcellen kunnen daarnaast bloedarmoede en donker gekleurde urine ontstaan. Over het algemeen betreft het een mild ziektebeeld. Bij patënten met een onderdrukt afweersysteem (bijvoorbeeld bij mensen van wie de milt verwijderd is, mensen die HIV positief zijn of mensen die langdurig en hoge dosering afweer onderdrukkende medicijnen, zoals corticosteroïden, gebruiken) kan deze ziekte echter hevig, zelfs dodelijk, verlopen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Zoals aangegeven is de ziekte vooralsnog zeer zeldzaam in Nederland. De verdenking op babesiose kan door uw arts ontstaan op basis van uw voorgeschiedenis, uw klachten en het lichamelijk onderzoek. In het AMLC kan de diagnose worden gesteld door microscopische beoordeling van uw bloed, het aantonen van antistoffen in het bloed of door middel van een PCR, ofwel polymerase kettingreactie. Dit is een methode om de genetische bouwstenen (het DNA) van de Babesia aan te tonen.

Hoe wordt Babesiose behandeld?

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de infectie en het soort Babesia parasiet. Soms is behandeling niet nodig. Indien er wel gekozen wordt voor behandeling, zal deze bestaan uit een combinatie van een antibioticum (clindamycine, azitromycine) met een anti-parasitair middels (kinine of atovaquone).