Het uitvoeren van dromen met bewegingen en/of geluiden bij de ziekte van Parkinson en dementie met Lewy bodies (REMIND)
Omschrijving project
In dit onderzoek worden mensen met en zonder een REM-slaap gedragsstoornis met elkaar vergeleken. REM-slaap wordt ook wel droomslaap genoemd. Je hersenen en je ogen zijn dan heel actief, maar de spieren verlamd. Bij mensen met een REM-slaap gedragsstoornis zijn de spieren niet of te weinig verlamd waardoor dromen letterlijk uitgevoerd kunnen worden. Dit zijn vaak levendige en gewelddadige dromen waarbij mensen kunnen lachen, praten, schreeuwen, slaan en schoppen. De aandoening komt veel voor bij mensen met de ziekte van Parkinson en dementie met Lewy bodies. Maar niet al deze mensen hebben een REM-slaap gedragsstoornis. Het is niet duidelijk waarom de ene persoon het wel en de andere persoon het niet heeft. Het doel van het onderzoek is om hier achter te komen. In de toekomst kan dit mogelijk helpen om de oorzaak van deze ziekten beter te begrijpen en het stellen van een diagnose te verbeteren.
Wie kan meedoen
- Diagnose ziekte van Parkinson of Dementie met Lewy Bodies
U kunt niet meedoen wanneer er sprake is van één of meer van de volgende situaties:
- Er kan geen MRI bij u afgenomen worden.
- Tijdens een telefonische afspraak neemt de onderzoeker verder met u door of u geschikt bent voor deelname. Hierbij vraagt de onderzoeker onder andere naar uw medische geschiedenis, welke medicatie u gebruikt en stelt vragen over het slapen.
Wat houdt deelname in
Verloop van studie
Doet u mee met het onderzoek? Dan duurt dat in totaal enkele weken tot maanden. In deze periode komt u één keer naar het ziekenhuis. Daarnaast wordt er bij u thuis eenmalig een slaaponderzoek gedaan.
Metingen
Meetmoment 1 (telefonisch) Wij maken een telefonische afspraak met u om uw slaapgewoonten in kaart te brengen. Het gesprek met de onderzoeker duurt ongeveer een uur. Daarnaast vragen we u om een aantal vragenlijsten over slaap in te vullen. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
Meetmoment 2 (bij u thuis) Vervolgens vragen wij u om thuis, gedurende één nacht uw slaap te registreren met een apparaat. Dit onderzoek heet polysomnografie. Een medewerker van het Slaap-Waakcentrum SEIN komt op de dag van de meting ongeveer een uur bij u langs om elektroden en sensoren te bevestigen op uw hoofd en lichaam. Gedurende de nacht worden hiermee de hersenactiviteit, ademhaling, hartslag, het zuurstofgehalte in uw bloed, uw lichaamspositie, oogbewegingen en spieractiviteit in kin, armen en benen gemeten. De ochtend na de meting komt de medewerker opnieuw bij u thuis om de elektroden en sensoren te verwijderen. Ook kijken we tijdens de meting met een video naar het mogelijk uitvoeren van dromen met bewegingen en/of geluiden. De informatie van dit onderzoek wordt gebruikt om te helpen vaststellen of u wel of niet een REM-slaap gedragsstoornis heeft.
Het kan zijn dat we na het slaaponderzoek niet zeker weten of u wel of niet een REM-slaap gedragsstoornis heeft doordat er te weinig REM-slaap is. Ook kan het zijn dat we een duidelijk ademhalingsprobleem (slaapapneu) vaststellen. In beide gevallen kunt u niet verder deelnemen aan het onderzoek. Als u niet wilt weten of u een REM-slaap gedragsstoornis heeft of een andere slaapaandoening, dan kunt u niet meedoen aan dit onderzoek.
Meetmoment 3 (Spinoza Centrum, Amsterdam) Voor het verdere onderzoek vragen wij u om één middag naar het Spinoza Centre for Neuroimaging (Amsterdam) komt. Dit bezoek duurt ongeveer 4 uur. Daarnaast wordt u gevraagd om vooraf aan dit bezoek thuis een aantal vragenlijsten in te vullen. Dit duurt ongeveer 1 uur.
Tijdens het bezoek aan het Spinoza Centre for Neuroimaging zal het volgende gebeuren:
- Uitleg over het onderzoek
- Testen over uw geheugen en denken, en het vermogen om te bewegen
- Bloeddrukmetingen (liggend en staand)
- MRI-scans van de hersenen. Er zal u gevraagd worden om zo stil mogelijk te liggen. De scans zullen ongeveer 45 minuten duren.

Meer Informatie
Voor meer informatie of bij interesse in deelname aan de REMIND studie kunt u vrijblijvend contact opnemen met drs. Max Laansma/Eva van Heese.
Tel: 06-11874955
E-mail: rbd@amsterdamumc.nl
Afdeling
Anatomie en Neurowetenschappen, Amsterdam UMC locatie VUmc
Looptijd
2020 tot 2025
Sponsoring
- Amsterdam Neuroscience Alliance grant
- ENIGMA-PD NINDS R01
- ENIGMA-World aging center (#5R01AG058854-02)