Binnenkort ondergaat u een operatie. Deze folder bevat belangrijke informatie over uw opname op de afdeling G5 Noord: Orthopedie, Sportgeneeskunde en Plastische chirurgie. Het is belangrijk dat u de informatie in deze folder met veel aandacht doorleest, zodat u goed voorbereid bent op uw opname in het ziekenhuis.
Uw operatie valt onder het zorgpad spacer knie. Een spacer is een tijdelijke prothese. Het zorgpad is een plan dat beschrijft wat er voor en na de operatie gebeurt. Dit zorgpad kunt u digitaal bekijken via: Orthopedie en Sportgeneeskunde Amsterdam UMC.
Opnameduur
De verwachte opnameduur is vier tot zes nachten, en is mede afhankelijk van hoelang u antibiotica moet krijgen. Ook kan de opnameduur afwijken na inschatting op de poli.
Informatie voor thuis, vooraf aan uw opname
- Controleer of u de folder Familieparticipatie hebt ontvangen en bedenk of u hier gebruik van wilt maken.
- Zorg voor een loophulpmiddelen zoals: krukken, looprek en/of rollator en indien nodig een douchehoes. Als u alleenwonend bent kan de 'helping hand' ondersteunend zijn. Dit is een handgrijper waarmee u makkelijk voorwerpen kunt oppakken. Zie de webpagina: Informatie over hulpmiddelen.
- Het wordt geadviseerd om voor uw opname het lopen met krukken te oefenen. Dit kan eventueel met uw eigen fysiotherapeut.
- Voor uw opname wordt u gebeld door de anesthesioloog, deze zal met u doornemen of u moet stoppen met het innemen van bepaalde medicatie (denk aan bloedverdunners). U wordt gebeld door de preoperatieve polikliniek voor een opnamegesprek. Daarnaast kan de apotheek contact met u opnemen om uw thuismedicatie met u door te nemen.
- We raden aan om de dag voor of de dag van uw opname te douchen.
- U moet nuchter zijn voor uw operatie. Dit betekent: u mag tot 6 uur voor de operatie eten en tot 2 uur voor de operatie heldere dranken drinken: water, limonade, helder sap, thee of koffie (mogen met suiker, maar NIET met melk).
- Bel bij koorts, verkoudheid of andere tekenen van ontsteking aan het lichaam 48 uur voor de opname naar de verpleegafdeling (020 566 30 56).
- Overleg met uw operateur of tandgeneeskundige behandelingen moeten worden uitgesteld tot na de operatie. Als er een ontsteking in de mond aanwezig is moet u contact opnemen met de operateur.
- Amsterdam UMC is een openbare ruimte waardoor diefstal helaas af en toe voorkomt. We raden aan om waardevolle spullen thuis te laten.
Wat moet ik meenemen?
Er is in het ziekenhuis weinig ruimte, neem dus niet te veel mee. Gebruik bij voorkeur een opvouwbare tas om uw spullen in mee te nemen.
U moet het volgende meenemen:
- Geldig legitimatie bewijs
- Geld of pinpas (om iets te kunnen kopen bij winkels of het restaurant)
- Medicijnen (in de originele verpakking)
- Comfortabele kleding voor overdag (die makkelijk aan en uit te trekken is)
- Nachtkleding
- Pantoffels/badslippers
- Ondergoed
- Toiletartikelen
- Oplader
- Hulpmiddelen zoals rolstoel, krukken en/of rollator
Voorafgaand aan de operatie (preoperatief)
Een dag voor uw operatie of op uw operatiedag wordt u verwacht op verpleegafdeling G5 Noord. De app “Route in Amsterdam UMC” kan helpen bij het vinden van de weg naar de afdeling. Op de afdeling meldt u zich bij de balie.
- Voor uw opname bent u al gebeld voor een opnamegesprek. De verpleegkundige op de verpleegafdeling stelt aanvullende vragen zodat alle informatie goed in uw elektronisch patiëntendossier (EPD) staat.
- U krijgt twee polsbandjes om.
- Er wordt mogelijk bloed bij u afgenomen, dit is afhankelijk van de operatie.
- Er worden vitale functies gemeten (denk aan de bloeddruk, hartslag en de ademhaling). Ook wordt gevraagd naar uw lengte en gewicht.
- Mogelijk wordt er een hartfilmpje (ECG) gemaakt, dit is afhankelijk van uw leeftijd en/of u eerder hartproblemen heeft gehad.
- Als u suikerziekte heeft kan het voorkomen dat er op de verpleegafdeling al een infuus wordt geplaatst. Via het infuus kan glucose (water met koolhydraten) gegeven worden zodat uw suikerwaarde niet te laag wordt doordat u niks mag eten. De bloedsuiker wordt in de gaten gehouden door de verpleegkundige.
- Als u astma of COPD heeft kan het zijn dat u verneveld wordt, dit heeft te maken met de beademing tijdens de operatie.
- U krijgt een operatiejas en –broekje aangereikt, de verpleegkundige vraagt u deze aan te trekken.
Operatiedag
- Vlak voordat u richting de operatiekamer gaat wordt u gevraagd te plassen. U wordt hierna met uw bed naar de verkoever gebracht. Hier worden een of meerdere infusen geplaatst en wacht u tot u wordt opgehaald om naar de operatiekamer te gaan. Daar spreekt u de anesthesioloog en de operateur.
- Na de operatie wordt u terug naar de verkoever gebracht. Hier houden ze uw bloeddruk, hartslag, ademhaling en pijn in de gaten.
- Het kan voorkomen dat u bij het wakker worden een blaaskatheter heeft gekregen of dit na ontwaken nog krijgt. Een blaaskatheter is een slangetje wat door de plasbuis in de blaas wordt ingebracht. Dit is omdat de blaas zich te veel heeft gevuld tijdens de operatie of deze zich niet kan legen. Als u een blaaskatheter heeft gekregen zal deze in principe in de avond verwijderd worden.
- Als u terug bent op de verpleegafdeling en het goed gaat met de pijn, wordt u gevraagd om op de bedrand te gaan zitten. Het mobiliseren helpt u om stijfheid en andere problemen na de operatie te voorkomen.
- Na de operatie heeft u een brace voor om uw been gekregen. De brace zorgt ervoor dat uw been gestrekt blijft.
- Tijdens de operatie wordt er vocht uit de wond afgenomen om te kijken of er bacteriën in zitten. U krijgt antibiotica via het infuus om de mogelijke bacteriën te verwijderen.
De dagen na de operatie (postoperatief)
Dag 1
- U zult elke ochtend vroeg wakker gemaakt worden door de verpleegkundige voor:
- Medicatie (vier keer per dag)
- Controleren van de vitale gegevens (drie keer per dag)
- Verband controle
- Er zal bloed worden afgenomen, voor bijvoorbeeld uw hemoglobine (Hb) waarde. De waarde kan verlaagd zijn door bloedverlies tijdens de operatie. Indien uw waarde te laag is kan het zijn dat u een zakje donorbloed ontvangt.
- De verpleegkundige helpt u in de ochtend met uit bed komen en zitten in de stoel. De fysiotherapeut komt langs voor het oefenen van zelfstandig uit bed komen en oefent het lopen met u.
- U gaat naar de röntgen voor een controlefoto.
- U krijgt antibiotica via het infuus.
Dag 2
- Er wordt mogelijk bloed afgenomen.
- Het drukverband wordt verwijderd.
- De verpleegkundige helpt u in de ochtend met uit bed komen en zitten in de stoel. De fysiotherapeut komt het lopen en zo nodig traplopen me u oefenen.
- U krijgt antibiotica via het infuus.
Dag 3 – 7*
- De verpleegkundige helpt u gedurende de dag uit bed. De fysiotherapeut komt langs als dit nodig is.
- Als antibiotica via het infuus niet meer nodig is wordt het infuus stopgezet en verwijderd.
*De opnameduur hangt af van het antibioticabeleid, het is mogelijk dat u vanaf dag vier met ontslag zou kunnen.
Leefregels tijdens en na de opname
- U mag uw been 0% belasten, dit betekent dat u niet op uw been mag staan.
- Tijdens het uit bed komen en lopen moet u altijd de brace om.
- In bed moet de knie zoveel mogelijk plat op bed liggen. U mag geen kussen onder de knie.
Fysiotherapie
De fysiotherapeut komt gedurende uw opname langs om met u te oefenen en uitleg te geven. Hierbij stelt de fysiotherapeut het volgende doel op:
- U kunt zelfstandig uit bed komen en in de stoel zitten (dag 1/2).
- U kunt zelfstandig lopen met of zonder loophulpmiddel (dag 1/2).
- U kunt indien nodig zelfstandig traplopen (dag 2/3).
- U kunt de leefregels toepassen in uw dagelijks leven.
Ontslag
Vraag of degene die u ophaalt een (rode) rolstoel van beneden meeneemt (als u geen eigen rolstoel bij u heeft). Deze staan bij de hoofdingang. Hiermee kunt u naar de auto gebracht worden. Vervolgens kan de rolstoel weer bij de hoofdingang achtergelaten worden.
Op de afdeling krijgt u een verpleegkundige ontslagsamenvatting mee met daarin leefregels waaraan u zich moet houden.
Onderstaande papieren worden doorgestuurd:
- Een brief met medische informatie wordt doorgestuurd naar uw huisarts of, als u niet naar huis gaat, naar uw zorginstelling.
- Uw medicijnen worden doorgestuurd naar de poli apotheek. Dit is de apotheek in het ziekenhuis, hier kunt u de voorgeschreven medicijnen ophalen.
- Uw poli afspraken worden doorgestuurd naar uw mail of zijn te zien in uw elektronisch patiëntendossier.