Deze folder gaat over het voorkomen van hiv besmetting na een incidentU komt bij ons op de hiv polikliniek volwassenen vanwege uw hiv-infectie. In deze folder geven we informatie over wat u kunt doen wanneer er niet langer dan 72 uur geleden mogelijk overdracht van het hiv-virus heeft plaatsgevonden.

Wanneer een dergelijk risico heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld door een ongelukje met een condoom, is het belangrijk dat u weet wat u kunt doen om uw sekspartner(s) zo goed mogelijk te beschermen. Juist bij een ongeluk gaat alles vaak zo snel, dat er niet voldoende tijd en gelegenheid is om alle informatie te verwerken.

Inmiddels heeft gedegen wetenschappelijk onderzoek laten zien dat mensen met hiv die een onmeetbaar of onderdrukt virus hebben hiv niet over kunnen dragen via seks. Niet meetbaar = niet overdraagbaar. Dit betekent dat indien bij u het virus onmeetbaar laag is er geen risico is om het over te dragen. Neem bij twijfel of vragen altijd contact op met uw hiv behandelteam. Meer informatie hierover kunt u vinden op:

https://www.hivvereniging.nl/n-is-n

Wat is hiv?

Hiv is de afkorting voor het Humaan Immunodeficiëntie Virus. Dit virus verzwakt ons menselijk afweersysteem. Als het afweersysteem niet goed meer werkt, wordt men gevoelig voor allerlei infecties.

Hoe kan ik geїnfecteerd raken met het hiv-virus?

Wanneer is er risico op overdracht van het hiv-virus?: Dit is bij rechtstreeks bloed- bloed en/of bloed- sperma contact bij een meetbare hoeveelheid virus.

  • Seksueel:
    • door onveilige anale, vaginale seks en/ óf orale seks zonder condoom
    • door een incident met een condoom, het is gescheurd of het is achtergebleven.
    • Met een partner met een niet onderdrukte hoeveelheid virus in het bloed.
  • Prikaccidenten:
    • doordat iemand zich geprikt heeft, aan een naald die door iemand is gebruikt die hiv-positief is.
  • Snij- en bijt-accidenten:
    • wanneer iemand zich gesneden heeft aan een mes waaraan bloed zit van iemand met het hiv-virus. Bijvoorbeeld, bij gezamenlijk gebruik van scheermessen.
    • wanneer er sprake is van bijten of gebeten worden door iemand met het hiv-virus.
  • Verwonding:

wanneer bloed van iemand met het hiv-virus, in een wond van een ander is gekomen.

  • Anders:
    • bijvoorbeeld bij gezamenlijk gebruik van tandenborstels ( wondjes bloedend tandvlees).
    • bij zwangerschap, bevalling en borstvoeding is er kans dat de baby met hiv geïnfecteerd wordt.

Wat nu?

Wanneer één van de bovengenoemde gebeurtenissen heeft plaatsgevonden, is het belangrijk dat degene die risico heeft gelopen, hiervan zo snel mogelijk op de hoogte wordt gesteld. Vervolgens kan hij of zij contact opnemen met het AMC of met de GGD of een Eerste Hulp van een ander ziekenhuis. Er zal dan bekeken worden, hoe hoog het risico op overdracht is geweest, om mogelijk in aanmerking voor PEP te komen.

PEP verkleint het risico op hiv- infectie.

PEP heeft alleen zin wanneer iemand zich zo snel mogelijk tot uiterlijk 72 uur na het gelopen risico meldt. Hoe eerder iemand zich meldt hoe beter. Na deze periode heeft PEP geen zin meer. In zo’n geval adviseren wij om een hiv-test te laten doen tenminste 3 maanden na het gelopen risico.

Wat is PEP?

PEP is de afkorting van Post Expositie Profylaxe. Het is een medicijnkuur, die ervoor zorgt dat het hiv- virus moeilijker kan binnendringen in de afweercel. Ook kan het virus zich moeilijker vermenigvuldigen. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk na de gebeurtenis te starten. Hoe minder virus er is, hoe meer kans er is om het virus met behulp van PEP onschadelijk te maken.

PEP bestaat altijd uit drie geneesmiddelen.

Deze geneesmiddelen moeten elke dag, gedurende één maand, op dezelfde tijd worden ingenomen. Dit is omdat er altijd een bepaalde hoeveelheid medicijn in het bloed aanwezig moet zijn om het virus goed aan te kunnen pakken. Indien PEP is geïndiceerd, wordt er specifiek gekeken welke combinatie-therapie (PEP) er ingezet gaat worden. Dit kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, wat met u besproken zal worden.

Hoe gaat het verder?

Als er gestart is met PEP betekent dit voor de betrokkene een aantal bezoeken en bloedcontroles bij het AMC of de GGD. Dit is bij melding en na 4 weken. Daarna wordt er na 3 en 6 maanden een hiv test afgenomen. In Amsterdam is afgesproken dat de PEP controles na een seksueel contact op de GGD plaatsvinden. PEP controles bij baby’s verlopen via de kinderpoli van het AMC.

Indien u in aanmerking komt voor PEP gebruik na een seksueel contact dan zou u ook in aanmerking kunnen komen voor het gebruik van PreP . PreP is de afkorting voor Pre-exposure profylaxe. Door gebruik van PreP kan iemand zich tegen een hiv infectie beschermen door medicatie. De verpleegkundige op de polikliniek zal dit met u bespreken. Eventueel kunnen we Prep starten aansluitend aan de PEP kuur.

De hiv-test is een test op antistoffen tegen het virus. Als er antistoffen aanwezig zijn, betekent dit dat er virus aanwezig is. Er wordt altijd een tweede test gedaan om zeker te weten dat de uitslag juist is. Het lichaam heeft soms lange tijd nodig om antistoffen aan te maken.

Contact

Amsterdam UMC, locatie AMC Hiv polikliniek volwassenen

Op werkdagen tussen 09.00-11.00 uur via telefoonnummer: 020-5662407 (telefonisch spreekuur)

Op werkdagen tijdens kantooruren: 020-566.9.111 sein 29560

Beide nummers zijn van de verpleegkundig consulent hiv die u verder kan helpen.

Buiten kantooruren: 020-566.9.111 en vragen naar de dienstdoende internist.

Voor algemene vragen kunt u altijd bellen:

op werkdagen tussen 09.00 -11.00 uur op telefoonnummer 020-5662407