Telemetrie is een middel om uw hartritme te bekijken en te bewaken. Dit gebeurt door een draagbaar kastje dat met vijf zelfklevende elektrodes aan uw lichaam zit. Met dit kastje wordt uw hartritme doorlopend geregistreerd.

Hoe werkt telemetrie?

Uw hart is een spier, die geactiveerd wordt door elektrische prikkels. Deze prikkels ontstaan in het hart zelf. Zij zorgen ervoor dat het hart samentrekt en het bloed door het lichaam pompt. De telemetrie registreert deze prikkels en zet ze om in een signaal. Via antennes, in het plafond van het Hartcentrum, worden de signalen op een monitor zichtbaar gemaakt in de vorm van een hartritmestrook.

Waarom krijgt u telemetrie?

De afdelingsarts bepaalt of er een reden is om u onder telemetriebewaking te stellen.

Telemetriebewaking krijgt u wanneer:

  • Het vermoeden bestaat dat u een hartritmestoornis heeft.
  • Er een kans bestaat dat u een hartritmestoornis krijgt.
  • U een hartritmestoornis heeft gehad waarbij wij eventuele nieuwe ritmestoornissen willen registreren om die te kunnen behandelen.
  • U een hartritmestoornis heeft, waarvoor u specifieke medicatie krijgt. En daarbij moet het effect van de medicatie op het hartritme geobserveerd worden.

Wat betekenen de kleurcodes?

Er zijn twee verschillende kleurcodes bij telemetrie: rood of groen. De werking van de kastjes is bij beide kleuren hetzelfde. De batterij van het telemetriekastje wordt regelmatig verwisseld. Wanneer dit gebeurt is afhankelijk van het kastje dat u draagt. Ook de elektrodestickers worden regelmatig verwisseld. Deze stickers kunnen irritatie geven van de huid. Krijgt u klachten van jeuk of rode uitslag? Meld dit dan bij uw verpleegkundige. Het verschil tussen de rode en groene telemetrie wordt hierna uitgelegd.

Rode telemetrie

Rode telemetrie betekent dat uw hartritme ‘streng’ bewaakt wordt. Dit gebeurt door een verpleegkundige van de afdeling Hartbewaking. Van tevoren wordt er in uw ader een infuus ingebracht. Als u dan plotseling een hartritmestoornis krijgt kan de verpleegkundige en/of arts onmiddellijk medicatie via dit infuus geven.
Voor de rode telemetrie geldt, dat deze op de Hartbewaking wordt geregistreerd. De CCU-verpleegkundigen observeren uw hartritme continue. Zij staan in direct contact met verpleegkundigen op uw afdeling.

De leefregels bij rode telemetrie zijn:

  • U mag zelfstandig op de afdeling rondlopen tot de liften in de F-toren en de G-toren (niet tot de liften in de H-toren). Meld dit wel altijd aan de verpleegkundige zodat hij/zij weet waar u bent.
  • U mag niet zonder toezicht van een verpleegkundige of arts, de afdeling verlaten.
  • U mag u zelfstandig wassen, maar let er op dat de draden niet losraken (tenzij anders door uw arts is bepaald).
  • U mag alleen na overleg met de verpleegkundige douchen. Het telemetriekastje wordt dan in een douchezakje gedaan of afgekoppeld. Uw verpleegkundige blijft tijdens het douchen op uw kamer aanwezig.

Groene telemetrie

Groene telemetrie betekent dat uw hartritme geobserveerd wordt. U heeft in principe geen infuus nodig. De groene telemetrie wordt door de verpleegkundigen van uw eigen afdeling geobserveerd, omdat er alleen sprake is van registratie voor diagnostiek.

De leefregels bij groene telemetrie zijn:

  • U mag zelfstandig op de afdeling rondlopen tot de liften in de F-toren en de G-toren (niet tot de liften in de H-toren). Meld dit wel altijd aan de verpleegkundige zodat hij/zij weet waar u bent.
  • U mag zelfstandig van de afdeling af. Maar wel altijd onder begeleiding van uw bezoek en niet langer dan een uur. Meld dit altijd aan uw verpleegkundige!
  • U mag zonder begeleiding van de verpleegkundige naar een onderzoek of ingreep, wel brengt iemand van het patiëntenvervoer u hier naartoe.
  • U mag u zelfstandig wassen of douchen. Voor het douchen met gebruik van een douchezakje voor het kastje. Meld dit altijd aan uw verpleegkundige!

Hoe gaat u om met onzekerheid of angst?

Het kan zijn dat u onzeker of bang bent. Geef dit dan aan bij de verpleegkundige. Ook als u nog vragen heeft, kunt u bij de verpleegkundige terecht.