Binnenkort wordt bij u een Event recorder in Amsterdam UMC, locatie AMC aangesloten. De eventrecorder maakt een elektrocardiografie tijdens een bepaalde periode. Het doel van het onderzoek is om de hartritmestoornissen, die aanvalsgewijs optreden, te registreren. Dit doen we door het continu meten van de elektrische activiteit van het hart. In deze folder leest u meer over de event recorder. Wat is het doel van dit onderzoek, hoe moet u zich voorbereiden en wat is belangrijk na het onderzoek? Om u goed voor te bereiden op het onderzoek, raden wij u aan om deze folder door te nemen. Deze folder maakt deel uit van de informatie die u krijgt over uw behandeling en zorg. Heeft u vragen en of opmerkingen dan kunt u deze stellen aan de betrokken zorgverleners (bijvoorbeeld uw arts of hartfunctielaborant). Deze informatiefolder is uw persoonlijke eigendom. U kunt hierin zelf aantekeningen maken.

Wat is een standaard ECG: een hartfilmpje of elektrocardiogram?

Het hart is een holle spier, gevuld met bloed, die zich een aantal keren per minuut samentrekt. Hierdoor wordt het bloed via de bloedvaten door het lichaam gepompt. Het samentrekken van het hart wordt veroorzaakt door een elektrische stroom. Die stroom is heel zwak en u kunt deze niet voelen. Wel kan die elektrische stroom met een apparaat worden gemeten en op een strook papier of een beeldscherm zichtbaar worden gemaakt. De registratie van die elektrische stroom door het hart heet een elektrocardiogram (ECG). Dit heet ook wel een hartfilmpje.

Voor het maken van een standaard ECG in rust krijgt u plakkertjes op de borst, armen en benen geplakt. Hieraan worden stekkertjes vastgemaakt die zijn verbonden met een apparaat. Tijdens het maken van een ECG vragen wij u zo stil mogelijk op uw rug te liggen en even niets te zeggen. Elke beweging maakt de registratie onnauwkeuriger. Het onderzoek duurt een paar minuten en is niet belastend.

De arts beoordeelt het ECG. Deze kan dan onder andere zien of er storingen in het hartritme zijn en of het hart zuurstofgebrek heeft. De arts kan ook zien welk deel van het hart beschadigd is bij een hartinfarct.

Hoe gaat het onderzoek met de Event recorder?

De Event recorder maakt gedurende één of twee weken een elektrocardiogram van u. De recorder registreert continue. Het is mogelijk dat hiermee de oorzaak van uw klachten zoals hartkloppingen, duizeligheid, wegrakingen etc. kunnen worden aangetoond. Tijdens de registratie doet u uw dagelijkse bezigheden thuis of op uw werk zoals u gewend bent. Met de registratie kan ook bekeken worden of de hartmedicijnen voldoen en hoe de werking van een pacemaker is.


Net als een standaard ECG, registreert de Event recorder elektrische signalen van het hart via een aantal elektroden die op de borst geplakt worden. Het aantal en de positie van de elektroden hangt af van het model. Het model dat wij op locatie AMC gebruiken heeft vier elektrodes. Op onderstaand plaatje kunt u zien hoe de elektrodes op uw borstkas geplakt worden.

De elektroden worden zoveel mogelijk over botten geplaatst. Hierdoor kunnen spieractiviteiten de registratie zo min mogelijk beïnvloeden. Deze elektroden zijn verbonden met de recorder; dit is een klein kastje dat u in een tasje over de schouder draagt. De recorder zal alle signalen registreren. Het aanbrengen van de apparatuur duurt 15 tot 20 minuten.

Als er een electrode afvalt, moet u deze zo snel mogelijk weer opplakken. Het is de bedoeling dat u zo veel mogelijk uw dagelijkse bezigheden voortzet.

De Event recorder is een pijnloos onderzoek en er zijn geen risico’s aan verbonden.

Dagboek en klachten

U krijgt een dagboekje mee, waarin u uw klachten en dagelijkse bezigheden met de exacte tijd erbij invult. Tijdens de Event recorder kunnen klachten ontstaan, deze moet u altijd vermelden in het dagboek! Voorbeelden van klachten zijn: hartkloppingen, duizeligheid, licht gevoel in het hoofd, wegraking, pijn op de borst, misselijkheid, hartritmestoornis, vermoeidheid, kortademigheid en of benauwdheid.

Als er klachten ontstaan waarbij u pijn op de borstklachten heeft, of het gevoel heeft dat u wegraakt, moet u 112 bellen, ondanks dat u de Event recorder draagt. Wij kunnen uw hartritme niet op afstand bekijken.

Wat zijn de voorbereidingen bij een Event recorder?

De Event recorder vraagt om speciale voorbereidingen.

  • Elektrische dekens kunt u tijdens de registratie niet gebruiken, deze geven teveel storing. Winkelpoortjes kunt u rustig passeren, deze hebben geen invloed op de recorder.
  • Tijdens de registratie van de Event recorder kunt u niet elke dag douchen.
  • Wilt u op de dag van het onderzoek geen bodymilk, bodylotion, olie of zonnebrandcrème gebruiken?
  • Tijdens de registratie van de Event recorder is het prettig om een ruime, wijdvallende trui of blouse te dragen. Draag geen korset of bustier (dit is een bh met een lijfje eraan).
  • Komt u alstublieft ruim op tijd, graag een kwartier van te voren.
  • Gaat u voorzichtig met de Event recorder om, wij vragen u de Event recorder niet te openen.

Waar moet u zich melden?

U kunt zich melden bij de polikliniek Hartcentrum, C2. Dat is in bouwdeel C op de tweede verdieping.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De hele registratie duurt in het totaal één of twee weken. Het aanbrengen van de apparatuur duurt 15 tot 20 minuten. Op woensdag wordt het kastje voor de één-week-registratie aangesloten. Op vrijdag wordt het kastje voor de twee-weken-registratie aangesloten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Op de afgesproken tijd kunt u thuis de elektrodes verwijderen en weggooien. Wanneer u de plakkers verwijdert, kunnen er plakresten op uw lichaam achterblijven. Deze kunt u het beste verwijderen met olie, b.v. slaolie of babyolie. Het kan zijn dat de huid op de plaats van de plakker rood is, u kunt de huid dan insmeren met een vette crème, bijv. vaseline.

Hoe levert u de Event recorder in?

Op de afgesproken tijd kunt u de elektrodes verwijderen en weggooien.

De recorder en het dagboekje moet u op de afgesproken dag vóór 11 uur inleveren bij de balie van de polikliniek Hartcentrum C2. U kunt de recorder en het dagboekje achterlaten in het bakje dat links van de meldingsbalie staat. Er staat “holter terug” op.

Wanneer krijgt u de uitslag?

Uw behandelend cardioloog bespreekt de uitslag van het onderzoek tijdens de eerstvolgende controle afspraak of belafspraak.

Kunt u niet op de afgesproken tijd komen?

Als u niet kunt komen op de afgesproken tijd, is het belangrijk dat u dit meldt aan de polikliniek Hartcentrum. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8: 45-16:30 uur. Het telefoonnummer is 020 – 566 37 94. U kunt ook een mail sturen naar polihartcentrum@amc.nl.

Heeft u nog vragen?

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan gerust aan de behandelend arts of aan de hartfunctielaborant.

Wat te doen?
Vul het dagboekje in.

Lever de Event recorder in op de afgesproken tijd.

Bij klachten van pijn op de borst of wegraking: bel 112!

Hartcentrum

Amsterdam UMC heeft één Hartcentrum; onze artsen en verpleegkundigen werken op twee locaties: AMC en VUmc. Afhankelijk van de diagnose en behandeling wordt u geholpen op locatie AMC of locatie VUmc. Voor vragen kunt u altijd terecht bij uw zorgverlener.

Website: www.amsterdamumc.nl/nl/hartcentrum

Aantekeningen