U heeft met uw behandelaar een ooroperatie besproken die wordt uitgevoerd door een KNO-arts van Amsterdam UMC in het Boerhaave Medisch Centrum.
Hier leest u meer over wat u kunt verwachten.

Vóór de operatie

Nadat u met uw behandelaar de operatie heeft doorgenomen, komt u op de wachtlijst voor de ingreep en zo mogelijk wordt gelijk een operatie ingepland.

Pre-operatieve screening voor narcose

De pre-operatieve screening is de beoordeling door de anaestesist of u narcose kan ondergaan in Boerhaave Medisch Centrum. Dit gebeurt met behulp van een door u vooraf ingevulde vragen-lijst. Deze vragenlijst krijgt u uitgereikt op uw afspraak bij uw KNO-arts ruim voor uw geplande operatie. U vult deze lijst dan direct in en levert deze in bij de doktersassistente die bij uw afspraak aanwezig is. Wij zorgen er dan voor dat de anesthesist van Boerhaave Medisch Centrum uw vragenlijst ontvangt.

De anesthesist van Boerhaave Medisch Centrum zal de vragenlijst beoordelen, de pre-operatieve screening. Mocht de anesthestist naar aanleiding van uw vragenlijst nog aanvullende vragen hebben, dan wordt u door hem/haar gebeld.

Vragenlijst evaluatie van oorklachten

Vanuit locatie VUmc krijgt u de uitnodiging om een vragenlijst in te vullen voor de operatie om uw oorklachten te evalueren (vóór en op 10 en 52 weken na de operatie).

Dit gebeurt via het digitale patiëntenportaal ‘Mijn Dossier’ vanuit het ziekenhuis patiënten systeem EPIC. U moet zich hiervoor aanmelden, maar helpt u met inzicht over uw eigen afspraken, uitslagen en vragenlijsten.

Door de vragenlijst evaluatie van de oorklachten in te vullen kan uw zorg beter geëvalueerd worden. U helpt daarmee uzelf, maar ook toekomstige patiënt om meer inzicht in de uitkomsten te krijgen. Uw dokter ziet de uitkomsten in het patiëntdossier.

Afspraak operatiedatum

De operatieplanner KNO neemt contact met u op om een operatiedatum en -tijdstip met u af te spreken. De meeste operaties worden op een donderdag ingepland.
De operatieplanner stuurt u voor de operatie een brief met uw poli-afspraak voor de operatie, de operatiedatum en informatie over nuchter zijn voor de ingreep.
Vaak wordt er ook al een afspraak na de operatie ingepland.

Meenemen naar de operatie

  • Wij vragen u het volgende mee te nemen op de dag van uw operatie:
  • uw legitimatiebewijs
  • uw zorgpas (ziektekostenverzekering)
  • een badjas, slippers of pantoffels, en schone sokken
  • indien van toepassing: de medicijnen die u gebruikt
  • neem, als u afhankelijk van een hoortoestel bent, een hoortoetsel doosje mee en zet uw naam erop

De dag van de operatie

  1. Op de dag van de operatie meldt u zich op het afgesproken tijdstip in het Boerhaave Medisch Centrum. (Dintelstraat 60, Amsterdam).
  2. U wacht in de wachtruimte tot u wordt opgehaald door een verpleegkundige van de operatieafdeling.
  3. De verpleegkundige neemt u mee naar het operatie complex. Hier krijgt u operatiekleding die u moet aantrekken.
  4. Daarna gaat u naar de voorbereidingsruimte waar een bed voor u klaarstaat. Hier krijgt u zo nodig een infuus en komen de dokter en de anesthesioloog nog even bij u langs.
  5. Ook wordt er opnieuw geïnformeerd of u nuchter bent en vaak wordt er ook uw naam en geboortedatum gecontroleerd. Volgens protocol zal ook de operatie die u krijgt en de operatiezijde worden gecontroleerd. Als u nog vragen heeft kunt u deze op dit moment stellen.
  6. Dan gaat u naar de operatiekamer waar u op/ over kan stappen op de operatietafel. Zodra u goed ligt zal de anesthesist u onder narcose brengen. Tijdens de operatie worden al uw lichaamsfuncties goed in de gaten gehouden.

Na de operatie

Na de operatie komt de KNO-arts die u geopereerd heeft bij u langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan en om u instructies te geven over eventuele adviezen na de operatie.

Afhankelijk van het verloop van de operatie en het advies van de anesthesist mag u in principe dezelfde dag naar huis. In uitzonderlijke gevallen wordt u opgenomen op locatie VUmc of locatie AMC.

Zorg ervoor dat iemand u na de operatie naar huis kan brengen en dat u de eerste nacht na

de operatie niet alleen thuis bent.

Als u naar huis gaat krijgt u mee/bent u al in het bezit van:

  • Een polikliniekafspraak op locatie VUmc of locatie AMC
  • Eventueel leefregels, medicijnen of een recept


Als pijnstilling kunt u paracetamol gebruiken (behalve als het gebruik van paracetamol voor u niet veilig is). Koop alvast paracetamol bij de drogist of apotheek voordat u geopereerd wordt.

Wij adviseren u om in de eerste week het rustig aan te doen en niet te werken.

Controles na de operatie

Als u een hoofdverband heeft kan deze vaak de dag na de ingreep af. U kunt dit thuis doen, tenzij dit wordt gedaan op de polikliniek. Dit krijgt u te horen van de operateur.

Een week na de operatie spreekt u de arts. U kunt de arts vragen stellen, bijvoorbeeld wanneer u uw normale activiteiten weer kan doen. Als het nodig is, worden dan de hechtingen achter het oor verwijderd.

Soms is ongeveer drie weken na de operatie nog een tweede controle van de wond nodig.

Ongeveer 10-12 weken na de operatie heeft u een controle op de polikliniek. Vaak wordt er dan ook een nieuwe hoortest gedaan. Als u via Mijn Dossier de uitnodiging ontvangt vult u alstublieft de evaluatie van oorklachten vragenlijst vooraf in.

Heel zelden is controle niet nodig, u hoort dat van de KNO-arts die u geopereerd heeft.

Elektronisch patiëntendossier

De KNO-artsen van Amsterdam UMC (locatie VUmc en locatie AMC) werken zowel in het elektronisch patiëntendossier (EPD) van het Amsterdam UMC als in het EPD van het Boerhaave Medisch Centrum. In het systeem van het Boerhaave Medisch Centrum worden uw operatie-gegevens geregistreerd. Hiervoor moet u altijd toestemming geven als u met uw behandelaar besluit tot een operatie in het Boerhaave Medisch Centrum.

Contact bij klachten

Neem contact met ons op als u de eerste twee weken na uw ontslag klachten heeft, zoals:

  • helderrood bloedverlies uit het oor (enig vocht uit het oor is normaal de eerste dagen)
  • koorts boven de 38 graden Celcius
  • een toenemende zwelling achter het oor
  • aanhoudende hevige oorpijn
  • hevige draaiduizeligheid


U kunt contact opnemen met:

  • polikliniek KNO (binnen kantoortijden: 08.00 - 16.00 uur)
  • T (020) 444 1140 (locatie VUmc) of
    T (020) 566 2888 (locatie AMC)
  • Spoedeisende Eerste Hulp Amsterdam UMC (buiten kantoortijden)
  • T (020) 444 3636 (locatie VUmc) of
    T (020) 566 2222 (locatie AMC).
  • Vraag naar de dienstdoende KNO-arts en geef aan dat u geopereerd bent.

Adresgegevens en parkeren

Boerhaave Medisch Centrum /Dintelstraat 60 /1078 VV Amsterdam

Parkeren bij Boerhaave Medisch Centrum is gemakkelijk. Er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt. Er is ook een parkeergarage om de hoek van het centrum (Geulstraat).


Amsterdam UMC, locatie VUmc, polikliniek KNO/De Boelelaan 1118, 1081 HZ, Amsterdam


Amsterdam UMC, locatie AMC polikliniek KNO/Meibergdreef 9, 1105 AZ, Amsterdam

Actuele informatie en regels

Bekijk de huisregels van Boerhaave Medisch Centrum via de website www.boerhaave.nl.