U heeft net een gehoortest gedaan. De test laat zien dat uw gehoorverlies zo groot is dat u voordeel kunt hebben van één of twee hoortoestellen. U kunt daarvoor naar een audicien (hoortoestelwinkel) gaan. Hieronder staat hoe een proef met hoortoestellen bij de audicien verloopt.

Hoe krijgt u een hoortoestel?

De gehoortest krijgt u mee. Om het hoortoestel te krijgen moet u een afspraak maken bij een audicien. U mag zelf kiezen welke. Vraag wel na bij uw zorgverzekering met welke audicien uw zorgverzekering een contract heeft. Als de audicien geen contract heeft krijgt u mogelijk geen of minder vergoeding.

U spreekt eerst de audicien en vult vragenlijsten in. Daarna zoekt de audicien samen met u geschikte hoortoestellen uit. Hoortoestellen die vergoed worden door de zorgverzekeraar, worden opgedeeld in verschillende categorieën (categorie 1 voor de eenvoudigste hoortoestellen t/m categorie 5 voor heel complexe). Uw persoonlijke situatie en uw gehoorverlies bepalen in welke categorie u valt. Naast deze categorieën bestaan er ook hoortoestellen in de buiten categorie.

Samen met de audicien kiest u welke hoortoestellen u een aantal weken gaat uitproberen. U hoeft niet te betalen voor deze proefperiode.

De proefperiode bij de audicien

Probeer tijdens de proefperiode de hoortoestellen zoveel mogelijk te dragen. U moet wennen aan nieuwe geluiden. De audicien zal de hoortoestellen steeds wat bijstellen op basis van wat u vertelt. U moet op het einde van de proefperiode beslissen of het hoortoestel u helpt met horen. U mag altijd kiezen voor een tweede proefperiode met een ander soort hoortoestel. Als u uiteindelijk niet tevreden bent, overleg dan met uw huisarts of KNO arts. Hij/zij kan u verwijzen naar een audiologisch centrum. In een audiologisch centrum krijgt u advies over uw hoorproblemen en hoortoestellen. U kunt in het audiologisch geen hoortoestellen kopen, maar u kunt er wel terecht om de instellingen van hoortoestellen te controleren en zo mogelijk te verbeteren.

Afronding van de proef bij de audicien

Als u helemaal tevreden bent, kunt u het hoortoestel definitief kopen bij de audicien. U betaalt dan uw eigen bijdrage. De rest wordt meestal betaald door de zorgverzekering. Wij adviseren u om pas een handtekening te zetten als u echt tevreden bent en u een voldoende lange proef heeft gehad.

Wat moet u zelf betalen voor een hoortoestel?

De basisverzekering betaalt 75% van een hoortoestel van de categorie waar u in valt (1 t/m 5). U moet 25% zelf betalen, soms krijgt u extra vergoeding als u een aanvullende verzekering heeft. Dit geldt alleen voor audiciens waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. Bij een audicien die geen contract heeft, moet u soms meer betalen. Vraag dit na bij uw zorgverzekering of de audicien.

Buitencategorie hoortoestellen worden meestal helemaal niet vergoed door de zorgverzekering en zijn dus voor u veel duurder. Als u twijfelt over een buitencategorie hoortoestel, dan adviseren wij ook een hoortoestel binnen uw categorie te proberen. U weet dan beter waarvoor u bij het buitencategorie hoortoestel meer moet betalen.

Als u de hoortoestellen krijgt, hoort u ook een proefbon te krijgen. Daar staan de kosten op die u moet betalen als de hoortoestellen bevallen. Een deel van deze kosten kan een keuze zijn (bijvoorbeeld verzekering, batterijen, accessoires of een servicepakket). De audicien kan een borg vragen voor het proefhoortoestel, maar u bent niet verplicht dit te betalen. U heeft het recht om kosteloos twee verschillende soorten toestellen uit te proberen.

Vergeet niet dat u recht heeft op een voldoende lange proef (minimaal 6 weken) voordat u betaalt.

Wij hopen u met deze informatie van dienst te zijn geweest. Mocht u nog vragen hebben na het lezen ervan, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen (via 020-5663921 of audiologie@amc.nl).

Eenvoudige weergave van een proef met hoorhulpmiddelen via de audicien

AMC

gehoortest

Audicien

hoortoestel

kopen

Audicien

Na proefperiode (minimaal 6 weken)

Bent u tevreden met het hoortoestel?

Ja Nee

Audicien

hoortoestel

inleveren

òf

proef met ander hoortoestel?

Audicien

Één of meer afspraken.

Hoortoestel uitproberen en bijstellen.

AMC

U kunt bij het AMC terecht voor advies, controle en/of begeleiding (second opinion)