Er zijn vragen over het gehoor van uw kind, bijvoorbeeld omdat de neonatale gehoorscreening (aan één of beide oren) niet voldoende was. Daarom werd voor uw kind een BERA-onderzoek aangevraagd. In deze folder leest u meer over het BERA-onderzoek.

Wat is het BERA-onderzoek?

BERA staat voor ‘Brainstem Evoked Response Audiometry’. Dit is een onbewuste reactie van de hersenen op geluid, die we via elektroden op het hoofdje van uw kind kunnen meten. Net als bij een EEG, of een hartfilmpje, maar dan speciaal gericht op de reactie van de gehoorzenuwbanen op geluid. Omdat deze reacties zeer zwak zijn kan dit onderzoek alleen goed worden afgenomen als het kind in slaap is.

Wat is het doel van het BERA-onderzoek?

Het doel van het BERA-onderzoek is om te meten:

  • of uw kind minder goed hoort;
  • als uw kind minder goed hoort, of het gehoorverlies blijvend is;
  • als het gehoorverlies blijvend is, hoe ernstig het gehoorverlies is.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het BERA-onderzoek duurt meestal 2 uur. Na het onderzoek krijgt u meteen de uitslag van de audioloog die het onderzoek uitgevoerd heeft. Het is wenselijk dat beide ouders hierbij aanwezig zijn. Soms is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld wegens de corona maatregelen. De ouder die er niet fysiek bij is, mag dan wel voor een deel van het onderzoek digitaal aanwezig zijn via (beeld)bellen. Dat kan bijvoorbeeld tijdens het gesprek over de uitslag van het onderzoek.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Uw kind krijgt een aantal plakkers op het hoofd. Hiervoor moet de huid schoon gemaakt worden met een speciale gel. Daarna krijgt uw kind een hoofdtelefoon op of dopjes in de oren. Hierdoor hoort uw kind klikgeluiden op verschillende geluidsniveaus.

De audioloog meet via een computer of de gehoorzenuw het geluid doorgeeft en of de hersenen het geluid opvangen.

Hoe bereid u uw kind voor op het onderzoek?

  • Uw kind moet slapen tijdens het onderzoek. Probeer daarom uw kind wakker te houden direct voor het onderzoek. Soms helpt het als kinderen direct voor het onderzoek een voeding krijgen.
  • Smeert u de hoofdhuid van uw kind niet in met olie voor het onderzoek.

Andere onderzoeken

Meestal krijgt uw kind nog twee onderzoeken, dit zijn de OAE-meting en Tympanogram. Hieronder leggen wij dit uit.

  • OAE-meting: Bij deze test krijgt uw kind een dopje in het oor. Er worden klikgeluidjes aangeboden en het dopje meet of het binnenoor geluidjes terugstuurt.
  • Tympanogram: Bij deze test krijgt uw kind een dopje in het oor. Er wordt een toon en een lichte druk in het oor aangeboden (overeenkomstig het stijgen/dalen in een vliegtuig). Deze test meet de beweeglijkheid van het trommelvlies.

Waar moet u zijn voor het onderzoek?

U kunt de polikliniek KNO bereiken door de ingang poliklinieken te nemen en met de lift naar de tweede verdieping te gaan. Dit is A2. Rechts ziet u de balie van de polikliniek KNO. Wilt u hier melden dat u er bent?

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met het Audiologisch Centrum, telefoonnummer: 020-5662888. Wij zijn bereikbaar van 08:00 uur tot en met 16:30 uur.

U kunt ook per mail contact opnemen: audiologie@amsterdamumc.nl.

Kunt u niet komen voor het BERA-onderzoek van uw kind, neemt u dan ook contact met ons op. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.