Videobellen op verpleegafdelingen

Via het patientenpanel kunt u uw mening geven over onderwerpen, zoals onze zorg en service, de informatie op onze website, Mijn Dossier en de inrichting van onze gebouwen. 'Videobellen op verpleegafdelingen' is één van de onderzoeken die we hebben uitgevoerd met behulp van dit panel.

[november 2021]

Waarom deden we dit onderzoek?

Tijdens de COVID-19 uitbraak zijn we gestart met videobellen op verpleegafdelingen. Op die manier kon er toch contact zijn met familie of vrienden van de patiënt. Maar het videobellen ging niet altijd even gemakkelijk. Verpleegkundigen hadden behoefte aan duidelijke instructies bij het videobellen met familie. En er was ook behoefte aan instructies om het videobellen tussen patiënt en familie mogelijk te maken.

Daarom hebben we bijeenkomsten georganiseerd met verpleegkundigen, patiënten, naasten en andere betrokken personen. In die bijeenkomsten zijn we gaan nadenken hoe we videobellen onder de aandacht kunnen brengen. En hoe de instructie voor het videobellen er uit moet komen te zien.

Wat zijn de belangrijkste (uitkomsten en) conclusies?

Het project is nog in volle gang. Tot nu toe zijn er twee bijeenkomsten geweest met patiënten (waaronder twee panelleden), naasten, verpleegkundigen en andere betrokken personen. Tijdens deze bijeenkomsten hebben de deelnemers verteld welke ervaringen zij tot nu toe hebben met videobellen. En in welke situaties zij wel of niet zouden willen videobellen op verpleegafdelingen. Maar ook welke informatie in het nieuwe instructiemateriaal moet staan, en hoe deze instructie er uit moet zien.

Wat gaan we doen met deze uitkomsten?

Met de uitkomsten van de eerste twee bijeenkomsten zijn we aan de slag gegaan. We gebruiken de uitkomsten om het nieuwe instructiemateriaal te maken. Eind 2022 zal het instructiemateriaal klaar zijn. Dan zal er ook een plan zijn hoe we videobellen op verpleegafdelingen onder de aandacht kunnen brengen.

Over onze plannen voor videobellen op verpleegafdelingen hebben we ook een animatievideo gemaakt. Klik hier om de video te bekijken op het YouTube-kanaal van Amsterdam UMC.

Vragen en contact

Voor meer informatie over resultaten of voor vragen mail naar

patientenpanel@amsterdamumc.nl