Donormelk zorgt voor minder necrotiserende enterocolitis

In November 2016 is Canadees onderzoek gepubliceerd dat aantoont dat 3 maanden donormelk als aanvulling op eigen moedermelk de kans op necrotiserende enterocolitis bij te vroeg geboren kinderen sterk verlaagt.

Bij 18 maanden werd ook gekeken naar de cognitieve ontwikkelingen tussen de verschillende groepen. Daarnaast werden de groepen vergeleken op verschillende gebieden, zoals; overlijden, ziekte, groei en neurologische ontwikkeling. Er zijn geen verschillen gevonden in gewicht, lengte, hoofdomtrek en neurologische ontwikkeling tussen de kinderen die kunstvoeding of donormelk ontvingen. Echter kwam dus wel uit dit onderzoek naar voren dat deze langere periode met donormelk in plaats van kunstvoeding zorgt voor een lager risico op necrotiserende enterocolitis.

Deze studie is dus een mooie aanvulling op ons eigen (de Early Nutrition Study) die liet zien dat het geven van een periode van 10 dagen donormelk geen duidelijke voordelen opleverde. Het blijkt dus dat donormelk werkt, maar alleen als je het voldoende lang geeft.

Onze eigen studie, net als andere, liet wel zien dat eigen moedermelk altijd het allerbeste is. Dus het stimuleren van moeders om eigen moedermelk te geven is het allerbelangrijkst. Maar soms lukt het niet, of staat bijvoorbeeld medicijnen die de moeder krijgt het geven van eigen moedermelk in de weg. Dan is er dus alle reden om die kinderen donormelk van de Nederlandse Moedermelkbank te geven. Dat is veilig en effectief gebleken.

Moedermelkdonor worden?

Bent u pas bevallen, heeft u meer dan genoeg melk voor uw eigen kindje en wilt u melk afstaan aan de moedermelkbank? Misschien kunt u donor worden.