Doelstelling

De doelstelling van de Nederlandse Moedermelkbank is het verstrekken van donormelk aan kinderen wiens moeder zelf geen of onvoldoende melk produceert of waarvan de moedermelk niet kan worden gebruikt.

Waarom een moedermelkbank?

Het liefst willen we dat alle te vroeg geboren babys moedermelk krijgen. Maar het blijkt dat juist de moeders van kinderen die op de afdeling Intensive Care Neonatologie zijn opgenomen vaak niet (of niet voldoende) melk produceren om hun kind te voeden. Dit komt bijvoorbeeld doordat de moeders zelf ook ziek zijn, de baby nog niet aan de borst kan drinken en de melk daardoor langdurig afgekolfd moet worden. Dit kan ook bemoeilijkt worden doordat de moeder veel stress heeft omdat haar kind te vroeg is geboren en is opgenomen op de intensive care afdeling. Soms krijgen moeders ook medicijnen, waardoor haar kind deze moedermelk niet mag krijgen.

Om ook deze kinderen van de voordelen van moedermelk te kunnen laten profiteren is de Nederlandse Moedermelkbank opgericht.

Uw afgestane donormelk zal zo veel mogelijk gegeven worden aan te vroeg geboren baby's (prematuren) of baby's met specifieke darmproblemen die zijn opgenomen op een van de intensive care afdelingen voor pasgeborenen in Nederland.

Op dit moment is donormelk van de Nederlandse Moedermelkbank standaard beschikbaar voor te vroeg geboren kinderen in Amsterdam UMC locatie AMC, het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, Maastricht UMC+, Radboudumc in Nijmegen, UMC Groningen en Maxime MC in Veldhoven.

Indien ouders dit willen kunnen kinderen die voor een zwangerschapsduur van 30 weken geboren worden daar donormelk krijgen. Daarnaast kunnen de andere Neonatale Intensive Care units van Nederland (totaal 10 ziekenhuizen) en Neonatale High Care units of couveuseafdelingen desgewenst donormelk afnemen bij de moedermelkbank en deze beschikbaar stellen voor de prematuur geboren baby's of baby's met specifieke darmproblemen in hun ziekenhuis. Donormelk wordt alleen gegeven indien er niet voldoende eigen moedermelk beschikbaar is en met toestemming van de ouders. Eigen moedermelk heeft altijd de voorkeur. 

Daarnaast hebben ouders van op tijd geboren kinderen de mogelijkheid om, in overleg, donormelk aan te schaffen tegen kostprijs. De mogelijkheid hiertoe is afhankelijk van de voorraad donormelk, onze prioriteit ligt uiteraard bij het verschaffen van donormelk voor baby's opgenomen op een Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Ouders weten nooit van wie de melk afkomstig is; verstrekking  van de donormelk gebeurt volledig anoniem.

De donormelk is (ook na pasteurisatie) beperkt houdbaar. Omdat we alle donormelk die we binnenkrijgen zo goed mogelijk willen gebruiken, kan het daarom ook zijn dat we (een deel van) uw melk gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek naar de verbetering van voeding van pasgeborenen.