Uw huisarts of specialist kan u verwijzen naar de Siliconenpoli van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Dit is de polikliniek voor klachten vermoedelijk geassocieerd met siliconen borst-implantaten. Bij twijfel over een verwijzing kan uw huisarts of specialist altijd telefonisch met ons overleggen.

Let op:

De huidige wachttijd voor de polikliniek is langer dan één jaar. U kunt eerder terecht bij de siliconenpolikliniek in het Acibadem International Medical Center of het Medisch Centrum Jan van Goyen.

Wat kan ik verwachten?

Op de siliconenpoli zien wij vrouwen met klachten die zijn ontstaan na het ontvangen van siliconen borstimplantaten. Hiervoor wordt de term Breast Implant Illness (BII) gebruikt. De symptomen kunnen bestaan uit onder andere vermoeidheid, gewrichtspijnen, spierpijnen en haaruitval. Vaak hebben vrouwen ook last van pijn in de borsten.

Intakegesprek

Tijdens het bezoek krijgt u eerst een intakegesprek (anamnese) en lichamelijk onderzoek. Wij kijken of de klachten gerelateerd kunnen zijn aan siliconen borstimplantaten. Er bestaat momenteel geen test die bewijst of de klachten door de siliconen borstimplantaten veroorzaakt worden. Om die reden volgt er uitgebreid bloedonderzoek om andere veelvoorkomende oorzaken (alternatieve oorzaken) van de klachten uit te sluiten.

Onderzoek

Om te kijken of de siliconen borstimplantaten intact zijn, krijgt u mogelijk een afspraak bij de röntgenafdeling voor een echo van de borsten en oksels. Houd er rekening mee dat deze afspraak meestal niet op dezelfde dag gepland kan worden en dat u hiervoor terug moet komen. Wij kunnen niet testen of de implantaten ‘zweten’. De platinum haartest die veel in het nieuws is geweest, werkt niet en is niet meer verkrijgbaar.

Hoe verder?

Na deze onderzoeken maken wij op basis van alle gegevens een inschatting of de klachten die u ervaart mogelijk geassocieerd kunnen worden met de siliconen borstimplantaten. Daarnaast bespreken we met u wat de behandelmogelijkheden zijn. Misschien zijn er nog vervolgonder-zoeken nodig om daar meer duidelijkheid over te krijgen.

Verwijderen implantaat?

Indien er een hoge verdenking is op siliconen borstimplantaatgerelateerde klachten gaan we met u in gesprek over het mogelijk verwijderen van de siliconen borstimplantaten. Voor het verwijderen van de implantaten verwijzen wij u naar uw eigen plastische chirurg of, in overleg, naar een andere plastische chirurg.

Opvragen medische gegevens

Om u zo goed mogelijk te kunnen behandelen is het belangrijk dat wij inzicht hebben in uw medische gegevens. Wij kunnen om uw toestemming vragen om uw medische gegevens op te vragen uit andere ziekenhuizen.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Wij doen wetenschappelijk onderzoek om meer inzicht te krijgen in klachten geassocieerd met siliconen borstimplantaten. Hiermee willen wij de kwaliteit van de zorg voor patiënten verbeteren. Wij zullen u mogelijk vragen om mee te doen met het onderzoek. Meedoen is vrijwillig en heeft geen invloed op uw behandeling.

Onderzoek door een arts of specialist in opleiding

Amsterdam UMC is een universitair medisch centrum. Niet alleen een ziekenhuis, maar ook een plek waar we artsen en specialisten opleiden. Daarom komt het voor dat een co-assistent (arts in opleiding) of een arts-assistent (specialist in opleiding) u onderzoekt. Door mee te kijken en te luisteren, kunnen assistenten het vak goed leren. Natuurlijk staan ze altijd onder toezicht van een ervaren medicus.