Uw nieren werken niet meer goed. Daarvoor zijn een aantal behandelingen mogelijk. Met aanvullend onderzoek bekijken we welke behandeling het beste bij u past wanneer u ouder bent. In deze folder leest u wat het onderzoek inhoudt.

Waarom aanvullend onderzoek?

Samen met het nierfalenteam kijken we welke behandeling het beste bij u past.

Deze behandelingen hebben voordelen maar ook nadelen. U kunt bijvoorbeeld meer moe zijn of zich minder goed concentreren. Als u ouder bent, kunt u vaker vallen of dingen vergeten. En de dagelijkse bezigheden zoals boodschappen doen, koken, het huishouden of uitvoeren van een hobby kunnen dan niet meer naar tevredenheid uitgevoerd worden.

Wij raden daarom de oudere patiënt aanvullend onderzoek aan. Dit noemen we een nefrogeriatrisch onderzoek. Zo weten wij beter hoe úw situatie eruit ziet. Wat voor u belangrijk is. En wat u nog wel en niet zelf kunt doen.

Wat houdt het aanvullend onderzoek in?

Bij het eerste bezoek aan de nierfalenpoli ziet u de nefroloog en daarnaast de verpleegkundig specialist. De verpleegkundig specialist gaat met u het gesprek aan hoe uw dagelijks leven eruit ziet en hoe dit te combineren is met een juiste behandeling voor u.

Vervolgens zal u een afspraak krijgen bij de internist ouderengeneeskunde. Dit is een arts speciaal voor de ouderen. In dit consult komen de volgende punten aan de orde:

Het bespreken van de lichamelijke klachten, uw stemming en geheugen, uw thuissituatie en het beoordelen van uw bewegelijkheid en energie.

Dit gebeurt door een aantal onderzoeken waarbij uw spierkracht en geheugen wordt gemeten aan de hand van een aantal tests.

Neem uw partner of naaste mee

Twee mensen horen en weten meer dan één. Een nierziekte heeft niet alleen invloed op uzelf. Ook mensen in uw omgeving merken de gevolgen van de nierziekte. Bijvoorbeeld omdat u meer steun van hen nodig heeft. Neem daarom uw partner of naaste mee zodat er ook met hen tijdens het gesprek over uw situatie gesproken kan worden.

Bespreken van de resultaten

De internist ouderen geneeskunde zal aan het einde van het onderzoek de eerste resultaten al met u delen en een advies kunnen geven over de toekomstige behandeling welke het beste aansluit bij uw wensen.

Soms is er nog wat aanvullend onderzoek nodig dat apart uitgevoerd zal worden. (bijvoorbeeld een CT-scan van de hersenen).

Het resultaat van het nefrogeriatrisch onderzoek zal ook besproken worden met het nierfalenteam zodat alle zorgverleners op de hoogte zijn van uw mogelijkheden en wensen.

Wat heeft u aan het onderzoek?

Met de resultaten kan de arts beter inschatten hoe buikspoeling, hemodialyse, een donornier of conservatieve behandeling voor u zal zijn. Zo kunt u samen met uw arts en naasten beter de behandeling kiezen die bij u past.

Tenslotte

Heeft u nog vragen, of twijfelt u over het aanvullend onderzoek? Bespreek dat met uw arts of verpleegkundig specialist. Zij zijn ervoor om u hierbij te helpen