De komende 24 uur zal de bloeddruk bij uw kind worden gemeten. Dit gebeurt met een draagbare automatische bloeddrukmeter, die uw kind 24 uur lang bij zich heeft.

Dit apparaat bestaat uit een kleine monitor dat met behulp van een schouderband onder de kleren kan worden gedragen of aan een broekriem kan worden bevestigd. Aan de monitor is een bloeddrukmanchet bevestigd die om de bovenarm wordt gedragen. Tussen de manchet en monitor loopt een slangetje.


De bloeddrukmanchet neemt om de arm wat plaats in. Het is daarom goed om op de dag van de meting kleding met ruime mouwen te dragen. De monitor krijgt uw kind van de verpleegkundig consulent kindernefrologie of van de doktersassistente van polikliniek kindergeneeskunde. Zij zorgt ervoor dat het apparaat goed ingesteld en aangesloten is.

Aanwijzingen voor een goede meting

Een goede meting is van essentieel belang voor het onderzoek.


Op de dag dat gemeten wordt, kan uw kind in principe hetzelfde doen wat hij/zij normaal ook zou doen. De bloeddruk wordt automatisch gemeten, overdag 3 keer per uur en ’s nachts 1 keer per uur.

Om een betrouwbare meting te krijgen, is het belangrijk om het apparaat ook echt 24 uur om te houden en te laten meten.

!!!! Het apparaat is niet waterdicht en mag dus ook niet nat worden !!!!

Tijdelijk losmaken manchet (bijvoorbeeld tijdens het douchen)

Dit kan, maar alleen tussen 2 metingen in. Doe de manchet dus vlak na een meting af en zorg dat deze op tijd weer om is voor de volgende meting (let hierbij op de juiste markeringen). De verpleegkundig consulent of doktersassistent legt u uit hoe u de manchet weer om kunt doen. Zet voor die periode desnoods een kookwekker.


U hoeft zich geen zorgen te maken over de batterijen. Deze zullen voldoende opgeladen zijn.

Een meting

  • Als een meting start hoort uw kind overdag een piepje en wordt de manchet opgeblazen. ’s Nachts wordt dit piepje niet uitgevoerd.
  • Als de manchet opblaast is het goed om de arm stil te houden. Zo is er de beste kans op een goede meting.
  • Er komen na de eerste meting, geen bloeddrukwaarden meer op het kastje te staan.
  • De manchet blaast de eerste keer strak op en past daarna aan op basis van de eerdere metingen.

Na een mislukte meting

  • Zal het apparaat zelf automatisch opnieuw starten.

Dagboekje

U krijgt bij de start van de meting een dagboekje mee waarop u voor bepaalde tijden kunt noteren wat uw kind tijdens de meting heeft gedaan. Ook medicijnen kunnen invloed hebben op de bloeddruk, dus noteer zorgvuldig wanneer deze zijn ingenomen.

Na de meting

Als de meting na 24 uur is afgelopen kunt u het apparaat uitzetten. U dient het apparaat zo spoedig mogelijk na de meting weer in te leveren op de polikliniek kindergeneeskunde. Een afspraak hiervoor wordt met u gemaakt bij de start van de meting.

Voor het bespreken van de uitslag wordt een (bel)afspraak met de kinderarts-nefroloog gemaakt.

Bij vragen of problemen

Bij vragen of problemen, kunt u contact opnemen met polikliniek kindergeneeskunde:

Tel: 020-5668000

Of u stelt uw vraag via Mijn Dossier.