Gediplomeerd en deskundig

De longverpleegkundige is een gediplomeerd specialistisch verpleegkundige. Zij heeft zich na de opleiding bekwaamd in de longziekten. Zij is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten. De longarts kan u doorverwijzen naar de longverpleegkundige. Vraag er eventueel naar bij uw eigen longarts.

De longverpleegkundige kan u helpen met het omgaan met uw longziekte door:

  1. Advies, uitleg en instructie over uw aandoening en de behandeling.
  2. Informatie en instructie over het innemen van uw longmedicijnen en oefenen met het gebruik ervan.
  3. Begeleiding en steun bij veranderingen waar u het moeilijk mee heeft.
  4. Folders, brochures, adressen van patiëntenverenigingen en informatie over andere activiteiten.

Een afspraak maken

De longarts verwijst u door naar de longverpleegkundige. De doktersassistente van de polikliniek zal een nieuwe afspraak maken voor het spreekuur. Dit kan meestal niet op dezelfde dag . Mocht u onverhoopt uw afspraak niet na kunnen komen, kunt u deze afzeggen en een nieuwe afspraak maken.

Uw voorbereiding

Het is belangrijk dat u uw eigen geneesmiddelen en/of inhalatiemedicatie meeneemt. De longverpleegkundige zal u de werking en het gebruik ervan uitleggen.

Tip: zet uw vragen van te voren op papier.

Duur consult en vervolgafspraak

Een eerste afspraak op het spreekuur van de longverpleegkundige duurt ongeveer een uur. De afspraak vindt plaats op de polikliniek longziekten (Q2-poligebouw). Als er een vervolgafspraak nodig is zal de longverpleegkundige dit met u overleggen.

Advies voor de thuissituatie

Is iemand in uw gezin allergisch voor huisstofmijt? Aanpassingen in huis kunnen de astmaklachten verminderen. Dit noemen we saneren. Maar saneren is ingrijpend. Het kan veel moeite en geld kosten.

Moet de kat nu wel of niet weg? Hoe raakt u vocht in huis kwijt? Een deskundige kan aangeven welke maatregelen in uw situatie het meeste effect zullen hebben.

De longverpleegkundige kan u hierin adviseren en eventueel doorverwijzen naar een deskundige bij de thuiszorg.

Overleg met de specialist

De longverpleegkundige heeft regelmatig overleg met de longartsen. In dit overleg kan besloten worden dat u andere medicijnen nodig hebt of dat een extra consult bij de longarts nodig is.

Spreekuur

Spreekuurtijden: volgens afspraak.

Telefonisch spreekuur: Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kunt u een terugbelverzoek plaatsen. U wordt dan teruggebeld op het afgesproken tijdstip.

Polikliniek longziekten: 020-5662694/2649

Telefoonnummer longverpleegkundige: 020-5663274

U kunt ook een bericht sturen via Mijn Dossier. U ontvangt binnen enkele dagen reactie.