Onderzoek voor patiënten met chronische hepatitis B:  HepBTer

Dit is een onderzoek voor patiënten met een chronische hepatitis B infectie (HBV).  In dit onderzoek zal de werkzaamheid van een al bestaand medicijn worden onderzocht bij patiënten met chronische HBV. Dit medicijn wordt al tientallen jaren gebruikt  voor een behandeling  van een ziekte/aandoening anders dan een chronische HBV infectie.

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar patiënten die voldoen aan de volgende criteria:

- U heeft langer dan 6 maanden de diagnose hepatitis B infectie

- U leeftijd is boven de 18 jaar en niet ouder dan 60 jaar

- U bent bereid om regelmatig naar Amsterdam UMC,locatie VUmc te komen voor controle (hiervoor zult u reiskosten ontvangen)

En: U bent op dit moment minimaal 24 weken behandeld met de virusremmer Tenofovir en gebruikt deze nog steeds 

Of: U heeft op dit moment geen behandeling voor de chronische HBV

Een besmetting met het hepatitis B virus kan een chronische infectie van de lever veroorzaken. Deze aandoening kan leiden tot leverschade en leverkanker. Wereldwijd zijn er geschat 290 miljoen mensen die moeten leven met chronische hepatitis B. Zij kunnen behandeld worden met virus onderdrukkende medicatie maar er bestaat nog geen medicijn wat chronische hepatitis B kan genezen.

In een laboratoriumonderzoek met levercellen, die een infectie hebben met het hepatitis B virus, is gebleken dat terbinafine de deling van het hepatitis B virus remt. Terbinafine is een medicijn wat al tientallen jaren wordt gebruikt voor de behandeling van schimmelnagels maar welke nog nooit is voorgeschreven voor de behandeling van chronische hepatitis B. In de HepBTer studie zullen patiënten met chronische hepatitis B in totaal 2 maanden behandeld worden met terbinafine. Er zal hierbij gekeken worden naar het effect van terbinafine op de virus waarden in het bloed en de veiligheid van het gebruik van terbinafine bij patiënten met chronische hepatitis B.

Patiënten met een chronische hepatitis B infectie die voldoen aan bovenstaande criteria en die belangstelling hebben om aan dit onderzoek mee te doen, kunnen zich aanmelden bij ons secretariaat via:

E-mail: leverresearch@amc.uva.nl  
Telefoon: 020 - 444 2248 (u kunt bij geen gehoor eventueel een bericht achterlaten op de voicemail waarna wij u terugbellen.