Veel onderzoekers in Amsterdam UMC zijn op zoek naar patiënten voor hun wetenschappelijke studies. Meestal betreft dat lopende onderzoeken naar bijvoorbeeld nieuwe medicijnen of onderzoek om de bestaande kennis uit te breiden. Soms worden ook gezonde vrijwilligers gezocht om wetenschappelijke vragen te beantwoorden. Iedereen die meedoet krijgt vooraf mondeling en schriftelijk uitvoerige informatie over wat deelname precies inhoudt. Medewerking aan wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig en iedereen kan zonder opgave van reden zijn deelname weer intrekken.

Bioptenstudie

Het verkrijgen van een biopt bij patiënten met vergevorderde of uitgezaaide kanker.

Acroniem

CPCT - 02

biopsy protocol

Hoofdonderzoekermw.prof.dr. H.W.M. van Laarhoven

Titel

Het verkrijgen van een biopt bij patiënten met vergevorderde of uitgezaaide kanker.

Status

Het onderzoek is gestart (de eerste proefpersoon is geïncludeerd)

Afdeling

Inwendige geneeskunde

Omschrijving

Bij patiënten met kanker verandert er in deloop van de tijd veel in het erfelijk materiaal (DNA) van de tumor en ontstaan daarin fouten. Deze fouten in het DNA zorgen ervoor dat tumoren kunnen groeien en dat er uitzaaiingen ontstaan. Maar deze fouten in het DNA bieden ook de mogelijkheid om een behandeling te zoeken, die speciaal gericht is op de fouten in het DNA van de tumor. Omdat een tumor voortdurend verandert, is het belangrijk om voor het begin van iedere behandeling een beeld te hebben van de fouten in het DNA. Het is ook belangrijk om tijdens en bij stoppen van de behandeling aanwijzingen te zoeken in het DNA waarom iemand goed of juist slecht reageert op een behandeling. Doel van dit onderzoek, genaamd CPCT-02, is om het DNA-profiel van de tumor te analyseren en de relatie tussen het DNA-profiel en de reactie op de therapie te onderzoeken. Meer dan 45 ziekenhuizen zijn inmiddels aangesloten bij dit onderzoek.www.cpct.nl

Aanvullende chemotherapie galweg- of galblaaskanker

Een gerandomiseerd multicenter fase III onderzoek van aanvullende chemotherapie met gemcitabine en cisplatine vergeleken met capecitabine bij patiënten met galwegkanker of galblaaskanker na volledige chirurgische verwijdering.

Acroniem

ACTICCA-1

Hoofdonderzoeker

dr. H.J. Klumpen

Titel

Een gerandomiseerd multicenter fase III onderzoek van aanvullende chemotherapie met gemcitabine en cisplatine vergeleken met capecitabine bij patiënten met galwegkanker of galblaaskanker na volledige chirurgische verwijdering.

Status

Het onderzoek is gestart (de eerste proefpersoon is geïncludeerd)AfdelingInwendige geneeskunde

Omschrijving

Een gerandomiseerd multicenter fase III onderzoek van aanvullende chemotherapie met gemcitabine en cisplatine vergeleken met capecitabine bij patiënten met galwegkanker of galblaaskanker na volledige chirurgische verwijdering.https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02170090?term=acticca&rank=1

Maagkanker

Toevoeging van een of twee doelgerichte geneesmiddelen aan de chemotherapie gegeven rond de operatie bij maagkanker (INNOVATION-onderzoek)

Acroniem

INNOVATION

Hoofdonderzoeker

mw.prof.dr. H.W.M. van Laarhoven

Titel

Toevoeging van een of twee doelgerichte geneesmiddelen aan de chemotherapie gegeven rond de operatie bij maagkanker (INNOVATION-onderzoek)

Status

Er zijn nog geen proefpersonen geïncludeerd

Afdeling

Inwendige geneeskunde

Omschrijving

Bij maagkanker of kanker van de overgang van de slokdarm naar de maag wordt soms een grote hoeveelheid aangetroffen van een bepaald eiwit, namelijk de Humane Epidermale groeifactor Receptor-2 (afgekort HER2). Dit wordt ‘HER2-overexpressie’ genoemd. Bij patiënten met borstkanker zijn speciale geneesmiddelen ontwikkeld om dit eiwit te blokkeren. Twee van deze geneesmiddelen, trastuzumab en pertuzumab, hebben de resultaten van de behandeling van borstkanker aanzienlijk verbeterd.Bij deze onderzoeksstudie wordt de toevoeging van twee geneesmiddelen (trastuzumab en pertuzumab) aan de standaardbehandeling met chemotherapie van maagkanker (of kanker van de overgang van de slokdarm naar de maag) onderzocht.https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02205047

Gerichte medicijnen

Een nationaal onderzoek namens het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT) naar de effectiviteit van het koppelen van tumor kenmerken & gerichte anti-kanker-medicijnen.

Aanvullende behandeling maagkanker

Een studie naar het resultaat van aanvullende behandeling met chemotherapie en/of chemoradiotherapie voorafgaand aan de operatieve behandeling van maagkanker

Combinatietherapie

Een Fase 2, snelle ‘realtime’ beoordeling van combinatietherapieën in immune oncologieonderzoek bij proefpersonen met gevorderde maagkanker (inclusief patiënten met kanker van het onderste gedeelte van de slokdarm).

Hormoongevoelige borstkanker

Selecteren van de plaats van CDK4/6-remmer bij de behandeling van uitgezaaide hormoongevoelige (HR+) borstkanker : de SONIA studie

Stamcelonderzoek alvleesklierkanker

Stamcelonderzoek bij (verdenking van) uitgezaaide alvleesklierkanker -de OPT-1 studie

Combinatietherapie alvleesklierkanker

Een fase II onderzoek naar de effectiviteit van de combinatie liposomaal irinotecan en 5-FU in vergelijking met liposomaal irinotecan en S1 bij patiënten met uitgezaaide alvleesklierkanker, die eerder een behandeling hebben gehad op basis van gemcitabine.

Blaaskanker nieuwe behandeling

Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met blaaskanker bij wie ook de diepere spierlaag van de blaas is aangetast (spierinvasieve blaastumor). Onderzocht wordt of het toevoegen van immunotherapie aan de blaassparende behandeling veilig kan.

Uitgezaaide dikkedarm- of baarmoederkanke

De toevoeging van ATALUREN aan kankerimmunotherapie met PEMBROLIZUMAB voor de behandeling van patiënten met uitgezaaide dikkedarm- of baarmoederkanker: de ATAPEMBRO studie.

Biomarkers alvleesklierkanker

Nieuwe biomarkers voor het voorspellen van respons op FOLFIRINOX chemotherapie bij patiënten met alvleesklierkanker.

Vertraging kanker bij eileiders

ENGOT-OV44: Een onderzoek om te bepalen of terugkeer van eierstok-, peritoneale of eileiderkanker vertraagd kan worden door toevoeging van TSR-042 en niraparib

Therapie baarmoederhalskanker

ENGOT-cd8: Een onderzoek naar tisotumab vedotin als therapie bij patienten met teruggekeerde of uitgezaaide baarmoederhalskanker

Slokdarmkanker

Liposomaal iRinotecan, Carboplatin of oXaliplatin als eerstelijnsbehandeling van kanker van de slokdarm; een gerandomiseerde fase-2 studie (LyRICX)

Therapie endometriumkanker

DOMEC: Een fase-2 studie met Durvalumab(MEDI4736) immunotherapie in combinatie met Olaparib in gemetastaseerde kanker van het endometrium, a DGOG trial.

Vroeg opsporen prostaatkanker

PSMA-PET/CT bij de vroeg opsporing van prostaatkanker bij mannen met een sterk verhoogd risico op agressief prostaatkanker

Nierkankerbehandeling

Een fase 3-onderzoek naar cabozantinib of placebo in combinatie met nivolumab en ipilimumab bij proefpersonen met nog niet eerder behandelde gemetastaseerde nierkanker met middelmatig of ongunstig risico (COSMIC-313 studie)