Wij zijn er voor u

Het team Aangeboren Vaatafwijkingen (AVA-team) gaat over de zorg van een groep verschillende aangeboren vaatafwijkingen. Er zijn twee grote groepen aangeboren vaatafwijkingen: de hemangiomen (aardbeivlekken) en de vasculaire malformaties.

Contact

Volwassenen: 020 - 566 2714 (polikliniek vaatchirurgie, locatie AMC)
Kinderen: 020 – 566 8000 (kinderpolikliniek, locatie AMC)


Naar expertisecentrum op amc.nl

Hemangioom of vasculaire malformatie? Voordat u verdere informatie opzoekt, is het belangrijk om te weten of u (of uw kind) een hemangioom of een vasculaire malformatie heeft. Dit verschil is belangrijk omdat de twee aandoeningen anders verlopen, andere klachten veroorzaken, en anders worden behandeld. Het gebeurt vaak (met name vroeger) dat een vasculaire malformatie onterecht een 'hemangioom' wordt genoemd.

Hemangioom Hemangiomen zijn meestal klein bij de geboorte, worden snel groter, en verdwijnen daarna vaak weer vanzelf. Soms kan hierna littekenweefsel achterblijven. Dit gebeurt allemaal op de kinderleeftijd, meestal voor de leeftijd van 10 jaar.

Vasculaire malformaties Vasculaire malformaties zijn aanwezig bij de geboorte en groeien met het lichaam mee. Ze worden dus niet vanzelf groter in korte tijd, en verdwijnen ook niet vanzelf. Het kan zijn dat een vasculaire malformatie pas opvalt en klachten geeft op latere leeftijd (meestal in de puberteit), omdat de afwijking kan 'uitdijen' door hormonale veranderingen, verhoogde druk of verwondingen (zoals stoten).

Gerelateerd