U komt binnenkort naar Amsterdam UMC om geopereerd te worden. Daarvoor krijgt u eerst een röntgenonderzoek van de dikke darm.

Hoe gaat het onderzoek?

De laborant haalt u op uit de wachtkamer en vertelt u wat er gaat gebeuren. Omdat röntgenstralen door sommige organen heen gaan, zijn zij niet goed zichtbaar op de röntgenfoto’s. U krijgt daarom waterig jodiumhoudend contrastmiddel toegediend om de dikke darm zichtbaar te maken. Het contrastmiddel wordt via de anus ingebracht met behulp van een slangetje met een doorsnede van 1 cm. Soms wordt een ballonnetje opgeblazen, zodat het slangetje niet kan verschuiven. U kunt tijdelijk een beetje aandranggevoel krijgen. Een heel enkele keer kan u via een injectie in uw bloedvat medicijnen tegen eventuele darmkrampen krijgen. We maken foto’s van verschillende kanten van het laatste deel van uw dikke darm.

Na het onderzoek kunt u van het toilet gebruik maken, zodat het contrastmiddel uw lichaam weer kan verlaten. Het kan zijn dat u enige tijd een beetje vervelend gevoel in de buik houdt. U hoeft zich daarover niet ongerust te maken. Als u vindt dat het te lang duurt, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde of met uw behandelend arts.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De duur van het onderzoek is ongeveer 30-45 minuten.

Hoe krijgt u de uitslag?

De radioloog beoordeelt de opnames na afloop van het onderzoek en maakt hiervan een verslag. Voor de uitslag kunt u een afspraak maken bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Bent u verhinderd?

Neem wanneer u verhinderd bent (telefonisch) contact op met de afdeling Radiologie. In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt onderzoeken.

Contrastvloeistof en overgevoeligheid

Het röntgencontrastmiddel kan een enkele maal tot een overgevoeligheidsreactie leiden. Bent u overgevoelig voor contrastvloeistof of jodiumhoudende stoffen, dan moet u dit ruim van te voren melden aan het afsprakenbureau. Er zal dan overlegd worden met de radioloog over de juiste uitvoering van het onderzoek.

Bent u zwanger?

Als u (mogelijk) zwanger bent, meld dit dan ruim van te voren aan het afsprakenbureau. Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. De radioloog zal dan overleggen met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd of het onderzoek door moet gaan; een ander onderzoek verricht moet worden; of dat het onderzoek uitgesteld wordt tot na de zwangerschap.

Heeft u suikerziekte/diabetes?

Heeft u diabetes (suikerziekte), meld dit dan vóór het onderzoek aan de laborant.

Waar moet u zich melden?

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde op de eerste verdieping van het C-gebouw (C1). U neemt de polikliniekingang en volgt route 76. U meldt zich bij de centrale balie van de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde.

Wilt u contact met de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde?

Hebt u nog vragen en/of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie, telefoon: 020-566 3832 of 020-566 5765 (tijdens werkdagen tussen 8.30 uur en 16.30 uur).