(MRI-enteroclyse)Voor u is een afspraak gemaakt voor een MRI-onderzoek van de dunne darm. Bij dit onderzoek wordt via een slangetje (sonde), direct contrast + water naar de darm geleid. Dit dunne slangetje loopt via de neus en de maag naar de dunne darm. De plaatsing van de sonde wordt niet op de MRI gedaan maar elders op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde.Meldt u zich op de locatie die in uw afsprakenbrief staat.Daar zal de sonde worden ingebracht. Wanneer de sonde is ingebracht wordt u naar de MRI gebracht, waar het verdere onderzoek plaats zal vinden.

Zwangerschap

Het is ongewenst dit onderzoek uit te voeren tijdens een zwangerschap. Bent u mogelijk zwanger, maar weet u het nog niet zeker, neemt u dan contact op met de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde telefoon (020) 444 4200. Er kan dan een nieuwe afspraak met u worden gemaakt in de week na het begin van de menstruatie, wanneer zeker is dat er geen sprake is van een zwangerschap.

Veiligheidsmaatregelen

In uw afsprakenbrief vindt u een vragenlijst. Lees de informatie zorgvuldig door en beantwoord daarna de vragen, ook wanneer u dit voor een eerder MRI-onderzoek heeft gedaan. Indien u bent aangemeld voor ‘MijnDossier’ kunt u de vragenlijst digitaal invullen. Hiervoor krijgt u twee weken voor uw afspraakdatum een link toegestuurd. Wanneer u de vragenlijst op papier heeft ingevuld, moet u deze meenemen als u voor het MRI-onderzoek komt.

Metalen voorwerpen verstoren het onderzoek of kunnen gevaar opleveren, daarom mag u dergelijke voorwerpen niet meenemen in de onderzoeksruimte. Deze voorwerpen en andere bezittingen kunt u achterlaten in een kleedkamer.

Neem nooit de volgende voorwerpen in de onderzoeksruimte mee:

  • pasjes die een magnetische code bevatten, zoals pinpassen en creditcards (deze kunnen onbruikbaar worden);
  • muntgeld, sieraden, horloges, manchetknopen;
  • gehoorapparaten;
  • andere metalen voorwerpen.

Meer informatie over veiligheid bij MRI-onderzoeken kunt u vinden op www.MRIsafety.com .

Hoe werkt MRI?

Bij MRI wordt gebruik gemaakt van magneetvelden en radiogolven. Tijdens het onderzoek wordt u in een magnetisch veld geplaatst. De waterstofatomen in uw lichaam richten zich in dit veld en daardoor reageren zij op de radiosignalen van het MRI-systeem. De waterstofatomen worden daardoor zelf kleine zendertjes waarvan de signalen weer kunnen worden opgevangen, geordend en via een computer omgezet worden in een afbeelding van de onderzochte lichaamsdelen.

Voorbereiding

Voor het onderzoek moet u 4 uur van tevoren nuchter zijn, dat betekent dat u 4 uur voor het onderzoek niet meer mag eten, drinken of roken. Alleen de absolute noodzakelijke geneesmiddelen mogen worden ingenomen. Zie bladzijde één van deze folder voor meer informatie over de veiligheidsmaatregelen omtrent het onderzoek.

Het onderzoek

Indien nodig wordt vlak voor het onderzoek bij u nog een infuus ingebracht.

Het onderzoek wordt bij voorkeur liggend op de buik gedaan. Via de sonde wordt dan langzaam water in de dunne darm gebracht. Tijdens de laatste fase van het onderzoek krijgt u zo nodig een middel toegediend om de darm rustig te maken waarna ook (zo nodig) de contrastvloeistof wordt toegediend. Tijdens het onderzoek zal vaak aan u gevraagd worden om voor de duur van ongeveer twintig seconden de adem in te houden. Het MRI-onderzoek vindt plaats in een ruimte die is afgeschermd tegen radiogolven van buitenaf. U ligt op een onderzoekstafel die tijdens het onderzoek in de magneet van het toestel wordt geschoven. Dit is geen afgesloten ruimte. Indien u claustrofobisch bent, of niet goed tegen kleine ruimtes kunt, neemt u dan contact op met uw behandelend arts. Het is belangrijk dat u zich tijdens het onderzoek ontspant. Probeert u zo rustig mogelijk te blijven liggen want bewegingen beïnvloeden het resultaat in negatieve zin.

Het monotone geluid dat u hoort is afkomstig van het omschakelen van de radio-spoelen. Het zijn normale geluiden bij een MRI-onderzoek. De duur van de MRI-scan is 45 tot 60 minuten. Het totale onderzoek duurt ongeveer twee uur.

Contrastmiddel

Het bij MRI-onderzoek gebruikte contrastmiddel wordt al vele jaren gebruikt om de resultaten van het onderzoek te verbeteren. Het betreft een zeer veilig middel, waarbij slechts zelden bijwerkingen worden gezien.

Als er bij een eerdere contrasttoediening bij u complicaties zijn opgetreden waarvoor behandeling noodzakelijk was, zult u voorafgaand aan het onderzoek medicijnen moeten innemen. Als er bij een eerder onderzoek bij u een complicatie is opgetreden zoals hierboven beschreven, en als dit bij het maken van de afspraak niet met u is besproken, moet u contact opnemen met uw behandelend arts.

Na het onderzoek

Na het onderzoek zit er ongeveer twee liter water in uw darmen. Daarom is het aan te raden, voordat u het ziekenhuis verlaat, naar het toilet te gaan om daar via de ontlasting wat van kwijt te raken. De MRI-foto's die zijn gemaakt, worden bekeken door een gespecialiseerd arts, de radioloog. Deze geeft de informatie door aan uw behandelend arts. Van hem of haar krijgt u vervolgens de uitslag.

Tot besluit

Voor u is een bepaalde tijd gereserveerd. Bent u niet in staat de gemaakte afspraak na te komen, geef dit dan tijdig door aan de receptie van de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde.

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat de onderzoeken

beschreven zijn zoals ze meestal verlopen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met uw

behandelend arts of bellen met de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde, telefoon

(020) 444 4200.