Er is bij u verdenking op een allergie voor één of meerdere producten die u gebruikt. Het uitvoeren van een gebruikstest, zoals de Repeated Open Application Test (ROAT) kan waardevolle informatie opleveren, ook als u al allergologisch getest bent en de plakproef niets opleverde. U brengt het product thuis op uw huid aan gedurende een aantal dagen. Dit herhaald contact met het product waarin het mogelijke allergeen zit, veroorzaakt als u allergisch bent eczeem.

De ROAT kan uitsluitend gebruikt worden voor producten die op de huid mogen blijven zitten en dus niet afgespoeld hoeven worden. Daarom kunnen shampoo, zeep, tandpasta of agressieve stoffen niet getest worden.

Neem bij twijfel altijd eerst contact op met uw dermatoloog. Tijdens de testperiode mag u gewoon douchen.

Een tweede product kunt u tegelijkertijd op dezelfde manier op een andere plek van de huid testen.

De uitvoering van de test is als volgt:

  1. U brengt het product gedurende veertien dagen tweemaal per dag aan op een dunne huid, zoals bij de elleboogplooi of achter het oor, iedere keer op dezelfde plek.
  2. De huid wordt de eerste dertig tot zestig minuten geïnspecteerd om vroege contact reacties zoals galbulten op te sporen. Deze reactie zalin de meeste gevallen niet optreden.
  3. Zodra er eczeem (roodheid en schilfering, vaak jeukend of brandend) ontstaat, kunt u stoppen met smeren. U bent allergisch voor één of meerdere bestanddelen van het product en dient dit niet meer te gebruiken.
  4. Indien er op dag veertien nog geen eczeem ontstaan is, kunt u stoppen met smeren. Het is dan niet waarschijnlijk dat u overgevoelig bent voor het geteste product.

Vermeld de uitslag altijd aan uw arts.

Voorbeeld positieve uitslag gebruikstest

Vragen?

Polikliniek Allergologie/arbeidsdermatologie