Naast het feit dat de evenwichtsorganen voor balans zorgen, is het ook van groot belang dat beide evenwichtsorganen ‘in balans werken’. Wanneer één van beide evenwichtsorganen minder goed werkt, kunt u hier namelijk klachten van ervaren.

Symptomen

Wanneer er sprake is van een acuut verminderde werking of uitval van één van de evenwichts-organen is er sprake van hevige draaiduizeligheid, misselijkheid/braken en forse instabiliteit. Wanneer deze asymmetrie langzaam ontstaat of al langer (weken/maanden) aanwezig is, kan er vooral sprake zijn van instabiliteit bij bewegen, problemen met beeldstabilisatie, moeite met het verwerken van prikkels, problemen met geheugen, concentratie en vermoeidheid.

Oorzaken

Niet bij iedereen wordt een oorzaak gevonden. Bij een deel van de mensen is er sprake van een virusinfectie van het evenwichtsorgaan of ontstaan de klachten na bijvoorbeeld een ongeluk of een operatie.

Het onderzoek

Met een evenwichtsonderzoek kan worden achterhaald welk evenwichtsorgaan is aangedaan en in welke mate. Soms wordt er een MRI scan gemaakt, maar dit is niet in alle gevallen nodig.

De behandeling

Het is nog niet mogelijk om een evenwichtsorgaan te herstellen. Er zal dus altijd een asymmetrie tussen beide zijden blijven bestaan.
Herstel van klachten is wel voor een groot deel mogelijk vanwege de zogenaamde vestibulaire compensatie. De hersenen rangschikken de signalen op een andere manier waardoor er in het dagelijks leven weinig klachten worden ervaren. Van groot belang voor deze compensatie is voldoende beweging (met name van het hoofd) wanneer de ergste klachten voorbij zijn.
Bij sommige mensen is deze compensatie onvoldoende op gang gekomen doordat ze langdurig immobiel zijn geweest of kalmerende medicijnen hebben gebruikt. Daarnaast kan langdurig gebruik van specifieke medicatie zoals Cinnarizine de vestibulaire compensatie remmen.

Wanneer er sprake is van een gestoorde vestibulaire compensatie kan speciale fysiotherapie (vestibulaire revalidatie) helpen om de klachten te verminderen.

Nogmaals, volledig herstel is niet mogelijk, dus snelle hoofdbewegingen of bijvoorbeeld in het donker lopen over een ongelijke ondergrond kunnen altijd in meer of mindere mate voor klachten zorgen.