Uw kind krijgt binnenkort een röntgenonderzoek van de blaas en urinewegen. In deze folder leest u hoe dit onderzoek in zijn werk gaat.

Wat is een röntgenonderzoek van de blaas en urinewegen?

Tijdens het röntgenonderzoek van de blaas en urinewegen wordt met behulp van röntgenstralen en een contrastvloeistof beelden gemaakt van de urinewegen. Het geeft informatie over de blaas, de urineleiders en de plasbuis.

Voorbereiding

Als uw kind er oud genoeg voor is, kunt uw hem/haar enkele dagen van tevoren vertellen over het onderzoek. Als u zwanger bent, mag u niet bij het onderzoek aanwezig zijn vanwege de röntgenstralen: zorg dan dat een andere ouder/verzorger of een andere voor uw kind vertrouwde volwassene mee kan komen om tijdens het onderzoek bij uw kind te zijn. Broertjes of zusjes kunt u het beste aan iemand anders’ zorg toevertrouwen zodat u uw kind de volle aandacht kunt geven*.

Wat u uw kind kunt vertellen

“Je ligt tijdens het onderzoek op een tafel en daarboven hangt een groot fotoapparaat. De dokter maakt eerst je plasgaatje goed schoon met een nat doekje. Daarna doet de dokter een dun rubber buisje in je plasgaatje. Dit is vervelend en soms een beetje pijnlijk. Om het buisje doet de dokter een zachte zalf om het minder vervelend te maken. Door dat buisje laat de dokter contrastvloeistof (speciaal water, dat op de foto's goed te zien is) in je blaas lopen. Op de foto kan de dokter zien hoeveel water er in je blaas kan. Als je denkt dat je heel nodig moet plassen, mag je plassen in een bakje (meisjes) of flesje (jongens). Je moet daarvoor wel op de tafel onder het fotoapparaat blijven liggen. De dokter kan dan zien of je al het water weer uit je blaas plast.”

Handig om mee te nemen, naargelang de leeftijd van uw kind

  • Een extra hemdje, rompertje of T-shirt.
  • Een flesje, drinkbeker of pakje drinken met iets wat uw kind lekker vindt.
  • Een knuffel, een speentje.

Het onderzoek

Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten. De radiodiagnostisch laborant haalt u op uit de wachtkamer en begeleidt u naar de onderzoekskamer. In de kleedcabine kunt u uw kind al gedeeltelijk uitkleden. In de onderzoekskamer geeft de laborant al wat uitleg over het verloop van het onderzoek. De dokter (radioloog) die het onderzoek gaat uitvoeren, maakt kennis met u en legt u nog eens uit wat er precies gaat gebeuren. Tijdens het onderzoek moet uw kind stilliggen: kan hij/zij dat niet uit zichzelf, dan kunt u en eventueel de laborant uw kind hierbij helpen.

Eerst zal de radioloog het gebied rond het plasgaatje schoonmaken met vochtige gaasjes. Daarna wordt een buisje (dunne katheter) door het plasgaatje in de blaas gebracht. Deze handeling voelt onaangenaam en kan soms wat pijn doen. Langs deze katheter loopt de contrastvloeistof in de blaas. Wanneer de blaas vol is, moet uw kind liggend op tafel plassen en worden er röntgenfoto’s gemaakt. Daarna wordt de katheter weer verwijderd.

De uitslag van het onderzoek

De radioloog zal na het onderzoek de bevindingen met u bespreken. Een definitieve uitslag is niet altijd mogelijk want soms moeten de beelden uitgebreider worden bekeken of moet nog worden vergeleken met eerder onderzoek. De behandelend arts van uw kind krijgt in ieder geval op korte termijn de definitieve uitslag van dit onderzoek en zal deze met u bespreken.

Na het onderzoek

Door het inbrengen van de katheter kan de blaaswand een beetje bloeden waardoor de urine wat gekleurd kan zijn: dit wordt vanzelf weer normaal.

Waar melden voor het onderzoek?

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde, route 76. Deze afdeling bevindt zich in gebouw C op de eerste verdieping. U komt er door bij de ziekenhuisingang in de hal, meteen links de trap/lift naar de eerste etage te nemen. U kunt u melden bij wachtruimte 3.

Verhindering

Bent u verhinderd, laat ons dat dan zo snel mogelijk weten op telefoonnummer:

020-5665765.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatiefolder nog vragen, dan kunt u tijdens de kantooruren bellen naar telefoonnummer: 020-5664514.

Meer informatie?

Uw kind kan zelf of samen met u kijken op de website www.emmakids.nl, website voor kinderen van het Emma Kinderziekenhuis AMC.