U komt voor een behandeling van uw ontstoken (knie)gewricht met radioactief Yttrium-90 silicaat. Waarom u deze behandeling krijgt en wat belangrijk is om te weten leest u in deze folder.

Wat is een radiosynoviorthese?

Radiosynoviothese is een behandeling van een ontstoken gewricht. Meestal van het kniegewricht. Met een injectie brengen wij het radioactieve Yttrium-90 silicaat in uw knie. De ontsteking in de bekleding van de knie wordt zo van binnenuit bestraald. De straling komt niet dieper dan 1 cm. De rest van het lichaam ontvangt hierdoor dus geen straling.

Door de behandeling met Yttrium-90 silicaat wordt de ontsteking in het kniegewricht minder. De pijn en zwelling nemen dan ook af.

Wat zijn de voorbereidingen?

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor deze behandeling. Voor deze behandeling moet u één nacht blijven slapen in het ziekenhuis.

Hoe gaat de behandeling?

Dag 1:

Wij nemen u op op de verpleegafdeling. De verpleegkundige of iemand van patiëntenvervoer brengt u naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Daar zal uw behandelend arts eerst zoveel mogelijk gewrichtsvloeistof uit uw gewricht halen. De arts doet dat met een injectienaald. Hierna spuiten we door dezelfde naald eerst een klein beetje Yttrium-90 silicaat in uw gewricht. Daarna dient de arts via dezelfde naald ook nog een ontstekingsremmer (corticosteroïden) toe. Als de naald uit uw knie is gehaald, buigen en strekken wij uw knie een paar keer. Hierdoor verdeelt de vloeistof zich gelijkmatig over het kniegewricht. U krijgt hierna een zwachtel om uw knie.

Om ervoor te zorgen dat het Yttrium-90 silicaat niet buiten het kniegewricht komt moet u de knie 3 dagen rust geven. De eerste 24 uur zijn hierbij het belangrijkst. U moet daarom één nacht in het ziekenhuis blijven.

Dag 2:

De dag na de behandeling maken wij met een speciale camera (een gammacamera genoemd) een afbeelding van uw knie en lies. Wij controleren dan of er radioactiviteit is weggelekt uit de knie naar de lymfeklieren in de lies. Het maken van deze afbeeldingen duurt ongeveer 45 minuten. Na het maken van de afbeeldingen gaat u weer terug naar de verpleegafdeling. Voor het eind van de dag mag u weer naar huis.

Maatregelen thuis na de behandeling

Om te voorkomen dat het radioactieve Yttrium-90 silicaat buiten het kniegewricht komt, moet u de knie 3 dagen zo veel mogelijk rust geven. U mag de knie dus ook niet belasten.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Binnen 2 weken na de behandeling kunt u effect van de behandeling verwachten. De ontsteking, de zwelling en de pijn nemen stukje bij beetje af. Zelfs na maanden kan het nog minder worden. Dit effect kan maanden tot jaren aanhouden. Bij ongeveer 2 van de 3 patiënten is de behandeling lange tijd succesvol.

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

Bij de behandeling kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

1. De pijn en de ontsteking nemen toe.

Door de bestraling kan de ontsteking tijdelijk heftiger worden. Hierdoor kan u tijdelijk ook meer pijn krijgen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen krijgt u tijdens de behandeling al een ontstekingsremmend medicijn (corticosteroïden).

2. Lekkage van radioactiviteit naar de aanprikplaats.

Er is een kleine kans dat er een klein beetje van het Yttrium-90 silicaat in de aanprikplaats achterblijft. Door de straling van dit middel kan bij de aanprikplaats een wondje ontstaan. Dit wondje geneest soms langzaam. Maar dit is verder niet schadelijk voor uw gezondheid.

3. Lekkage van radioactiviteit vanuit het kniegewricht naar de lymfeklieren in de lies.

Er is een kleine kans dat een deel van het Yttrium-90 silicaat vanuit de knie naar de lymfeklieren in de lies lekt. Als u uw gewricht enige dagen na de behandeling rust te geeft, wordt de kans op lekkage zo klein mogelijk.

Mocht er ondanks alles toch lekkage naar de lymfeklieren in de lies komen, dan kunnen lymfekliercellen beschadigen. Wanneer de lymfekliercellen beschadigen kan de kans op kanker in deze lymfekliercellen licht verhogen.

Deze behandeling wordt al meer dan 30 jaar gegeven. In deze tijd zijn er geen bijwerkingen op lange termijn gemeld.

Bent u zwanger?

Deze behandeling geven wij liever niet als u zwanger bent. Er bestaat namelijk een kleine kans op lekkage van Yttrium-90 silicaat naar de liezen. Heeft u de behandeling gehad en er is geen lekkage van Yttrium-90 naar de liezen geweest? Dan kunt u gewoon zwanger worden. Seksueel contact is geen enkel probleem. Ook niet kort na de behandeling.

Geeft u borstvoeding?

Voor zover bekend heeft een behandeling met Yttrium-90 silicaat geen invloed op de borstvoeding. U kunt dus gewoon borstvoeding blijven geven.

Heeft u nog vragen?

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts, of met de afdeling Nucleair Geneeskunde. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur op tel: 020-5662775