U bent, in overleg met uw behandelend arts, doorverwezen voor een Quadramettherapie. Het doel van de therapie is het gedurende meerdere maanden verminderen en zo mogelijk geheel laten verdwijnen van de pijnklachten in uw botten. Afhankelijk van het effect van de therapie kunt u het gebruik van pijnstillers verminderen, dan wel geheel stoppen.

Op de dag van het onderzoek meldt u zich ongeveer tien minuten voor de afspraak op de locatie die in uw afsprakenbrief staat.

Voorbereiding

Voor de therapie is geen speciale voorbereiding noodzakelijk. Alle andere medicijnen kunt u gewoon blijven gebruiken. Het is van belang dat u zes weken voor de Quadramettoediening geen bestraling of chemotherapie.

Behandeling

Quadramet is de merknaam voor het ‘Samarium 153 lexidronam pentasodium’. Dit is een

radioactieve stof die grotendeels in het skelet wordt opgenomen, waar het ter plekke zijn werking kan uitoefenen.

Voordat u behandeld kan worden moet er recent bloed geprikt zijn. Op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde zult u het radioactieve Quadramet toegediend krijgen via een infuus in de arm.

Zo nodig wordt er ongeveer drie uur na toediening van het Quadramet een skeletscintigram van het hele lichaam gemaakt. Hierdoor wordt de verdeling van het Quadramet over het skelet vastgelegd. Het maken van de foto’s duurt ongeveer 45 minuten. Daarna kunt u naar huis of terug naar de verpleegafdeling gaan.

Na de therapie

Bij de meeste patiënten die deze behandeling krijgen, blijkt dat de pijn in de botten na enige dagen minder wordt of zelfs geheel verdwijnt. De eerste dagen na de injectie kan de pijn echter tijdelijk toenemen. U kunt dan extra pijnstillers gebruiken. De eerste twaalf uur na de injectie zal een kleine hoeveelheid van het Quadramet het lichaam met de urine verlaten. Op de dag van de injectie is het daarom verstandig zorgvuldig te zijn bij het plassen.

Waar moet u op letten?

  • Probeer geen urine te morsen.
  • Maak zittend gebruik van het toilet en spoel tweemaal door.
  • Mocht u toch urine gemorst hebben op het toilet, de kleding of het beddengoed dan is dat geen reden tot paniek. De te nemen maatregelen zijn erop gericht anderen niet in contact te brengen met de urine waarin de radioactieve stof aanwezig is. De middelen die u gebruikt om de gemorste urine op te vangen kunt u in een plastic zak doen en vervolgens met het huisvuil weggooien.
  • Wasgoed dat door urine is besmet dient u éénmaal apart te wassen, daarna kan het weer normaal gebruikt worden.
  • Wanneer u naar het toilet bent geweest of wanneer u in aanraking bent gekomen met materiaal dat is besmet door urine, moet u uw handen grondig wassen.

De behandeling levert geen gevaar op voor u en uw omgeving.

De zogenaamde ‘beta-straling’ die het Quadramet uitzendt, heeft in lichaamsweefsel

slechts een reikwijdte van enkele milimeter. Mensen in uw omgeving kunnen dan ook geen

stralingsschade oplopen, tenzij zij door uw urine besmet worden.

Het Quadramet dat ingespoten wordt, geeft geen directe bijwerkingen. Wel kan het aantal bloedplaatjes in uw bloed dalen. U merkt daar echter normaal gesproken niets van. De bloedplaatjes spelen een belangrijke rol bij de bloedstolling. Na enige weken zal het aantal bloedplaatjes weer stijgen. Uw behandelend arts kan de hoeveelheid bloedplaatjes zo nodig extra controleren, om vervolgens te bepalen hoe het verdere verloop van uw behandeling kan zijn.

Belangrijk

Wij verzoeken u vriendelijk om op tijd aanwezig te zijn voor de behandeling.

De stoffen worden speciaal voor u klaargemaakt en zijn maar kort houdbaar. De behandeling is kostbaar, daarom stellen wij het op prijs dat u, indien u verhinderd bent, ons tijdig op de hoogte stelt. Op deze manier kunnen we een andere patiënt op de opengevallen plaats inplannen of het voor u bestelde materiaal op tijd afzeggen.

Vragen

Als u nog vragen heeft over het onderzoek kunt u ons altijd bellen, afdeling radiologie en

nucleaire geneeskunde, telefoon (020) 444 4200.

Voor medische vragen kunt het best contact opnemen met uw behandelend arts.