Hoe prikt u Triptofem®?

De spuitjes Triptofem® zijn kant-en-klaar: u haalt het dopje eraf en kunt het middel inspuiten in de buikplooi.

Wat moet u doen voorafgaand aan de injectie?

 • U haalt de triptofem injectie 30 min voor het injecteren uit de koelkast zodat het prikken minder pijnlijk is.
 • U zet de naaldenemmer klaar en u wast uw handen met zeep.

De injectie

 • Open de verpakking. Het is niet nodig het spuitje te ontluchten. Het luchtbelletje gaat vanzelf achter de vloeistof. Als dit niet gebeurd houdt u het spuitje met de grijze dop naar beneden gericht en tikt met uw vinger tegen de spuit. De luchtbel verplaatst zich nu achter de vloeistof en zit bij de zwarte stamper.
 • Verwijder het grijze dopje van de spuit.
 • _MFI6261
 • DECA-02
 • Pak een huidplooi van de buik. Het is niet nodig om de huid eerst te ontsmetten.
 • Neem de spuit en prik snel, loodrecht in de huid. Zorg ervoor dat de hele naald in de huid zit. Druk de spuit in drie à vijf seconden helemaal leeg. Trek daarna de naald loodrecht en snel weer uit de huid.
 • DECA-03
 • Deca-04
 • Soms komt er een druppeltje bloed uit de insteekplaats. Dit is niet erg, de medicatie is er niet uitgebloed. Druk de plaats van de injectie met een watje dicht en plak er zo nodig een pleister op.
 • Soms komt er een druppeltje vloeistof uit de insteekplaats, dit is niet erg. Druk de plaats van de injectie met een watje dicht.
 • Indien u een blauwe plek heeft gekregen van het injecteren, kiest u een andere injectieplaats.
 • De injectiespuit met naald doet u in de naaldenemmer. Een volle emmer klikt u dicht en levert u in bij de poli AMC apotheek.
 • DECA-05

Poliklinische Apotheek AMC

U kunt alleen bij de poliklinische apotheek AMC medicatie ophalen en niet bij uw eigen apotheek of een apotheek van een ander ziekenhuis vanwege de overheveling van de fertiliteitshormonen naar het behandelend ziekenhuis (zie ook www.amc.nl/cvv). Voordat er medicatie aan u kan worden geleverd moet u zich hebben ingeschreven bij deze apotheek en moet er een medicijncontrole met uw eigen apotheek hebben plaatsgevonden. Het is niet mogelijke deze medicijncontrole buiten kantoortijden te doen omdat uw eigen apotheek dan gesloten is. Een medicijncontrole is maximaal 2 weken geldig. Het recept wordt door het CVV digitaal verstuurd naar de poliklinische apotheek. Dit betekent niet dat uw medicatie klaarstaat.

De Poliklinische Apotheek AMC is overdag, avond en in het weekend geopend. Voor actuele openingstijden, zie de volgende link; Openingstijden Poliklinische Apotheek. Deze apotheek bevindt zich in de hoofdingang van het ziekenhuis.

Onverwacht te weinig injecties

Belangrijk: wij raden u aan om uw voorraad injecties nauwgezet te controleren.

Het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde heeft geen injecties op voorraad. Als u meer injecties nodig heeft, neem dan via “Mijn Dossier” contact met ons op. Doe dit op tijd want het is belangrijk dat u zichzelf elke dag rond het zelfde tijdstip prikt; in ieder geval tussen 16.00 en 22.00 uur. Heeft u direct een injectie nodig buiten onze kantooruren, neem dan contact op met de dienstdoende gynaecoloog van het AMC (via de Spoed Eisende Hulp Vrouwenziekten, SEHV, tel. 020-5661500). Deze kan een noodrecept verstrekken maar alleen binnen de openingstijden van de Poliklinische Apotheek AMC.

Verspilling

Wij werken samen met u en de poliklinische apotheek AMC om verspilling van medicatie tegen te gaan. Houd daarom goed bij hoeveel injecties u nog thuis heeft zodat wij een recept op maat voor u maken. Overgebleven medicatie kan nooit aan andere patiënten worden verstrekt. Wij vragen u om overgebleven medicatie zo lang mogelijk te bewaren; ook als u net zwanger bent. Pas als uw medicatie “over de datum” oftewel verlopen is, lever deze dan ter vernietiging in bij de poli AMC apotheek. Gooi medicatie nooit bij uw huisvuil.

Vragen

Hebt u nog vragen en/of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde via “Mijn Dossier” of telefonisch te bereiken via 020-5664287 (tijdens werkdagen tussen 9.00 - 11.00 uur en 14.00 - 16.00 uur).