Hoe prikt u Orgalutran®?

De spuitjes Orgalutran® zijn kant-en-klaar: u haalt het dopje eraf en kunt het middel inspuiten in de buikplooi. Let op: de naaldbeschermkap bevat natuurlijk latexrubber, welke een allergische reacties kan veroorzaken. Neem contact met ons op als u bekend bent met een latex allergie.

Wat moet u doen voorafgaand aan de injectie?

 • U zet de naaldenemmer klaar en u wast uw handen met zeep.

De injectie

 • Open de verpakking. Het is niet nodig het spuitje te ontluchten. Het luchtbelletje gaat vanzelf achter de vloeistof.
 • Gebeurd dit niet dan houd u de spuit met het grijze dopje naar beneden gericht en tikt met uw vinger tegen het spuitje. De luchtbel verplaatst zich nu achter de vloeistof bij de zwarte stamper.
 • Haal het grijze dopje van het kant-en-klaar spuitje af.
 • DECA-02
 • Pak een huidplooi van de buik. Het is niet nodig om de huid eerst te ontsmetten.
 • Neem de spuit en prik snel, loodrecht in de huid. Zorg ervoor dat de hele naald in de huid zit. Druk de spuit in drie à vijf seconden helemaal leeg. Trek daarna de naald loodrecht en snel weer uit de huid.
 • DECA-03
 • Deca-04
 • Soms bloedt het een beetje. Dit is niet erg, de medicatie is er niet uitgebloed. Druk de plaats
 • van de injectie met een watje dicht en plak er zo nodig een pleister op.
 • Soms lekt er een druppeltje vloeistof uit de insteekopening. Dit is niet erg.
 • Indien u een blauwe plek heeft gekregen van het injecteren kiest u een andere injectie plaats
 • totdat de blauwe plek weer verdwenen is.
 • De injectiespuit met naald doet u in de naaldenemmer. Een volle emmer klikt u dicht en levert u in bij de poli AMC apotheek.
 • DECA-05

Tijdstip van injecteren

De tijdstippen van Orgalutran® gebruik luisteren nauw. Afhankelijk van uw schema heeft u instructie gekregen om of ‘s ochtends of ’s avonds (tussen 18.00 en 21.00 uur) te spuiten. Dien uzelf elke dag rond het zelfde tijdstip een injectie toe. Als u meer dan 6 uur te laat bent en dus de tijd tussen twee injecties langer is dan 30 uur, dien deze injectie dan zo snel mogelijk toe en neem contact met ons op.

De eisprong wordt opgewekt met Pregnyl® of Triptofem®. De tijd tussen de laatste Orgalutran®-injectie en de Pregnyl®- of Triptofem®-injectie mag niet meer dan 30 uur zijn, omdat anders alsnog een voortijdige eisprong kan optreden. Daarom geldt dat als u Orgalutran® ’s morgens toedient, u daarmee door moet gaan tot en met de dag dat de eisprong wordt opgewekt. Als u Orgalutran® ’s avonds toedient, gelden er andere afspraken. Volg de instructies op en neem bij twijfel altijd contact met ons op.

Poliklinische Apotheek AMC

U kunt alleen bij de poliklinische apotheek AMC medicatie ophalen en niet bij uw eigen apotheek of een apotheek van een ander ziekenhuis vanwege de overheveling van de fertiliteitshormonen naar het behandelend ziekenhuis (zie ook www.amc.nl/cvv). Voordat er medicatie aan u kan worden geleverd moet u zich hebben ingeschreven bij deze apotheek en moet er een medicijncontrole met uw eigen apotheek hebben plaatsgevonden. Het is niet mogelijke deze medicijncontrole buiten kantoortijden te doen omdat uw eigen apotheek dan gesloten is. Een medicijncontrole is maximaal 2 weken geldig. Het recept wordt door het CVV digitaal verstuurd naar de poliklinische apotheek. Dit betekent niet dat uw medicatie klaarstaat.

De Poliklinische Apotheek AMC is overdag, avond en in het weekend geopend. Voor actuele openingstijden, zie de volgende link; Openingstijden Poliklinische Apotheek. U vindt de apotheek in de hoofdingang (C0-123). De Poliklinische Apotheek is te bereiken via de hoofd in -en uitgang van het ziekenhuis. U houdt links aan en volgt het bord: Poliklinische Apotheek.

Onverwacht te weinig injecties

Belangrijk: wij raden u aan om uw voorraad injecties nauwgezet te controleren.

Het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde heeft geen injecties op voorraad. Als u meer injecties nodig heeft, neem dan via “Mijn Dossier” contact met ons op. Doe dit op tijd want het is belangrijk dat u zichzelf elke dag rond het zelfde tijdstip prikt; in ieder geval s’ochtends of s’avonds tussen 18.00 en 21.00 uur. Hebt u direct een injectie nodig buiten onze kantooruren, neem dan contact op met de dienstdoende gynaecoloog van het AMC (via de Spoedeisende Hulp Vrouwenziekten, SEHV, tel. 020-5661500). Deze kan een noodrecept verstreken maar alleen binnen de openingstijden van de Poliklinische Apotheek AMC.

Verspilling

Wij werken samen met u en de poliklinische apotheek AMC om verspilling van medicatie tegen te gaan. Hou daarom goed bij hoeveel injecties u nog thuis hebt zodat wij een recept op maat voor u maken. Overgebleven medicatie kan nooit aan andere patiënten worden verstrekt. Wij vragen u om overgebleven medicatie zo lang mogelijk te bewaren; ook als u net zwanger bent. Pas als uw medicatie “over de datum” oftewel verlopen is, lever deze dan ter vernietiging in bij een apotheek. Gooi medicatie nooit bij uw huisvuil.

Vragen

Hebt u nog vragen en/of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde via “Mijn Dossier” of telefonisch te bereiken via 020-5664287 (tijdens werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur en 14.00 en 16.00 uur).