Deze tekst informeert u over een PET-CT Gallium Dotataat. Waarom dit onderzoek wordt uitgevoerd, hoe het verloopt en wat belangrijk is om te weten.

Waarom een PET-CT Gallium Dotataat?

Een PET-CT-scan Gallium Dotataat is een gecombineerd onderzoek. Deze bestaat uit een PET-scan en een CT-scan. Met de PET-scan is het mogelijk om ziekteprocessen in het lichaam op te sporen. Met de CT-scan krijgen we uitgebreide informatie over hoe uw lichaam in elkaar zit. We kunnen ook de plaats van de ziekteprocessen met de CT bepalen.

Hoe is de voorbereiding op het onderzoek?

Eten en drinken vooraf aan het onderzoek

U moet 2 uur nuchter zijn voor het onderzoek. Dat betekent dat u niets meer mag eten vanaf 2 uur voor het onderzoek. Het drinken van water mag wel, ander drinken is niet toegestaan. Wanneer het onderzoek ’s middags is mag u gewoon ontbijten, als u maar 2 uur van tevoren nuchter bent.

Gebruikt u medicijnen?

Bepaalde geneesmiddelen kunnen van invloed zijn op dit onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt met u of, en wanneer, u uw medicatie moet stoppen.

Kleding

 • Metalen voorwerpen kunnen de beelden van de PET-CT-scan beïnvloeden. U kunt daarom het beste onder- en bovenkleding dragen zonder metaal. Let erop: er zit ook metaal in de haakjes en beugels van de beha, ritssluitingen, knopen en drukkers!
 • Op de afdeling kunt u gebruikmaken van een kluisje om uw spullen in te bewaren tijdens het onderzoek.

Wat moet u meenemen naar het ziekenhuis?

 • Als u naar het ziekenhuis komt neemt u de volgende zaken mee:
  • uw ziekenhuispatiëntenpas;
  • uw verzekeringspapieren;
  • warme, gemakkelijk zittende kleding, zonder metalen voorwerpen als ritsen en knopen;
  • voor patiënten met suikerziekte: medicijnen en iets om te eten.
 • Heeft u een blaaskatheter? Of gebruikt u incontinentiemateriaal? Het is voor het onderzoek belangrijk dat u dit kunt verwisselen. Neem daarom extra materiaal mee. Wij raden u aan om uw sieraden thuis te laten.
 • Kunt u niet drinken en heeft u een sonde, neem dan een spuit mee die op de sonde past.
 • Een uitneembaar kunstgebit moet u tijdens de scan even uitdoen. Tijdens de voorbereidingen mag u het kunstgebit wel inhouden.

Waar moet u zich melden?

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van de ‘PET-CT en MRI’ op Z-0.

Hoe gaat het onderzoek?

U krijgt een infuus en u wordt gemeten en gewogen.

Als u angstig bent in kleine ruimtes (claustrofobie), kunt u een rustgevend medicijn krijgen. Daar kunt u om vragen bij de doktersassistent. Houdt u er ook rekening mee dat u tot 8 uur na het innemen hiervan niet mag autorijden! Zorg dus voor vervoer terug naar huis.

Als u het infuus heeft gekregen, moet u nog even wachten in een zitkamer. Hier krijgt u de radioactieve vloeistof via het infuus toegediend. U krijgt daarna een fles water. Dat moet u in ongeveer 40 minuten opdrinken. Hierdoor kunnen we het maag-darmkanaal beter in beeld brengen op de scan. U wordt daarna opgehaald voor de scan. Voordat de scan gemaakt wordt vragen wij u nog een keer goed uit te plassen. Op de scan moet u de armen boven het hoofd houden en stil blijven liggen.

Soms geven wij een contrastmiddel via het infuus tijdens het maken van de scan. Dit krijgt u om de bloedvaten en organen beter zichtbaar te maken.

Wat moet u doen na het onderzoek?

De radioactieve vloeistof plast u uit met de urine. Als het onderzoek klaar is, is het daarom belangrijk veel te drinken. Aan het eind van de dag is de radioactieve vloeistof weer uit het lichaam

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal 1 uur en 25 minuten.

De voorbereiding duurt 25 minuten. Daarna volgt een wachttijd van 45 minuten, waarin u het water moet drinken. Het maken van de scan duurt 15 minuten.

Wat zijn de bijwerkingen en risico’s?

Contrastvloeistofbijwerkingen

Als wij gebruik maken van contrastvloeistof via het infuus bij uw onderzoek, dan kunnen er bijwerkingen optreden (contrastallergie). Heeft u eerder last gehad van bijwerkingen toen röntgencontrastvloeistof bij u gebruikt werd? Of bent u overgevoelig voor jodiumhoudende stoffen? Neem dan vooraf contact op met uw behandelend arts. Meld dit ook op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Door de verbetering van het contrastmiddel komen bijwerkingen tegenwoordig nog maar weinig voor. En als er toch bijwerkingen optreden, zijn ze over het algemeen goed te behandelen.

Heeft u een verminderde nierfunctie?

Als u een contrastmiddel via het infuus toegediend krijgt, controleren we altijd de nierfunctie vooraf aan het onderzoek. Hiervoor is van tevoren wat bloed bij u af genomen. Bij mensen met een verminderde nierfunctie en bepaalde risicofactoren kan de contrastvloeistof, die via het infuus wordt gegeven, schadelijk zijn voor de nieren. Om de nieren te beschermen krijgt u voor en na het onderzoek extra vocht toegediend; meestal via een infuus. Dit gebeurt meestal op de Dagbehandeling.

Heeft u een ernstige verminderde nierfunctie?

Dan wordt als voorzorgsmaatregel geen contrastmiddel via het infuus gegeven.

Wat als u zwanger bent en/of borstvoeding geeft?

Wanneer u zwanger bent of denkt dit te zijn, moet u dit melden voordat het onderzoek begint. Als het voor u niet absoluut noodzakelijk is, stellen wij het ongeboren kind niet bloot aan straling. Ook als u borstvoeding geeft, moet u dit bespreken met de nucleair geneeskundige.

Hoe krijgt u de uitslag van het onderzoek?

De medewerkers van de afdeling Nucleaire Geneeskunde bespreken de uitslag van het onderzoek niet met u. Op uw eerstkomend bezoek aan uw behandelend arts of via een telefonische afspraak bespreekt deze de uitslag met u.

Wie mag u meebrengen?

Begeleiders, die meekomen naar de PET CT-scan, mogen bij het grootste gedeelte van het onderzoek niet bij de patiënt blijven. Ouders van (kleine) kinderen mogen, als dat nodig is, wel bij het kind blijven tijdens de voorbereiding van de scan.

Wij vragen u geen kinderen mee te nemen naar het onderzoek, die niet zelf het onderzoek ondergaan.

Wat is belangrijk bij uw afspraaktijd?

Kom op tijd! Het is erg belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. De radioactieve vloeistof, die nodig is voor het onderzoek wordt speciaal voor u besteld en klaargemaakt en is maar een korte tijd houdbaar.

Kunt u niet op de afgesproken tijd aanwezig zijn? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

In uitzonderlijke gevallen kan het gebeuren dat wij uw afspraak moeten verzetten. Wij nemen dan uiterlijk 24 uur voor het onderzoek contact met u op.

Hoe komt u bij de PET CT-scanner?

Om de PET-CT-scanner te bereiken, neemt u de hoofdingang van het AMC. Binnengekomen loopt u rechtdoor naar het centrale plein (F/G plein of Verheyplein) en steekt dit over. Linksachter op het plein gaat u linksaf. U volgt de borden ‘PET-CT en MRI’. Aan het einde van de gang, die doodlopend lijkt, ziet u aan uw rechterhand klapdeuren. Na de klapdeuren en de glazen gang komt u in de wachtkamer van de PET-CT. U kunt zich voor het onderzoek aanmelden bij de balie.

Heeft u nog vragen?

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u die gerust stellen als u op de afdeling komt, voordat het onderzoek begint.

Heeft u vragen over de voorbereiding van het onderzoek, bijvoorbeeld over het gebruik van medicijnen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur op telefoonnummer: 020-444 4200. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met uw behandelend arts.