Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor de parfum / geurstoffen. Wanneer u hiermee in contact komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem.
Het is dus van groot belang dat u probeert het contact ermee zoveel mogelijk te vermijden. Deze folder kan u daarbij behulpzaam zijn.

Voor meer informatie over allergisch contacteczeem in het algemeen verwijzen wij u graag naar de informatiefolder “Allergisch contacteczeem” van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Deze kunt u bij uw dermatoloog aanvragen.

In welke producten komen parfumgrondstoffen voor?

Parfumgrondstoffen zijn de bestanddelen van parfums. Een parfum kan bestaan uit enkele van deze grondstoffen tot meer dan 300. Vele hiervan zijn van plantaardige oorsprong (bijvoorbeeld rozenolie, lavendelolie, vanille), anderen zijn chemisch bereid (gesynthetiseerd). Parfums komen niet alleen voor in cosmetische producten die voor hun geur gebruikt worden zoals “echte” parfums, eau de toilette, eau de cologne, deodorant en aftershave. Eigenlijk zijn alle verzorgende cosmetische producten (crèmes, milks, lotions, tonics), decoratieve cosmetica (rouge, oogschaduw, lippenstift) en toiletartikelen (zeep, badschuim, doucheschuim, shampoo, tandpasta) geparfumeerd.

Een uitzondering hierop vormen de “ongeparfumeerde” cosmetica; dat staat dan ook altijd op het product vermeld (“ongeparfumeerd”, “parfumvrij”, “bevat geen parfum”, of in het Engels “fragrance-free”); overigens komt zelfs hierin nog wel eens een kleine hoeveelheid parfum voor.
Ook vele huishoudelijke producten zoals zeep, schoonmaakmiddelen, afwasmiddel, wasverzachter, toiletverfrisser en sprays bevatten parfums. Op de huid en de slijmvliezen toegepaste geneesmiddelen (zalf, oogdruppels, oordruppels) kunnen ook geparfumeerd zijn, en sommige luchtverversingssystemen blazen parfums in gebouwen.

Ook industriële producten en papier en papierproducten (luiers, zakdoekjes, toiletpapier) kunnen parfums bevatten. Nogal wat synthetisch bereide parfumgrondstoffen worden ook in voeding en dranken toegepast. Dat geldt ook voor natuurlijke parfumgrondstoffen (smaakstoffen) zoals kaneel, kruidnagel en vanille. Iedereen komt dus eigenlijk dagelijks in contact met parfumgrondstoffen.

Hoe ziet allergisch contacteczeem door parfumgrondstoffen er uit?

Allergisch contacteczeem door parfumgrondstoffen is meestal een jeukende rode uitslag met schilfering. Soms zijn er ook pukkels en blaasjes te zien, of kan het eczeem zelfs nattend worden. Het komt vooral voor in de hals, in het decolleté, achter de oren, op de polsen, in de baardstreek en onder de oksels. Daar worden immers producten met hoge concentraties parfumgrondstoffen aangebracht, zoals parfum, eau de toilette, aftershave en deodorant. Ook kan het eczeem elders op het gelaat en vooral op de oogleden voorkomen.

Ook handeczeem wordt vaak gezien bij mensen met een allergie voor parfumgrondstoffen. Zij hebben dan meestal eerst een andere vorm van eczeem, waarbij later allergie is opgetreden voor parfums in producten die gebruikt worden om het al bestaande eczeem te behandelen (bijvoorbeeld parfums in geneeskundige zalven) of te voorkomen (handcrèmes en -lotions), of door geparfumeerde producten op het werk, in de huiselijke omgeving of in de hobbysfeer. In principe kan echter overal op de huid eczeem ontstaan bij contact met geparfumeerde producten.

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met parfumgrondstoffen?

Het is inderdaad mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met parfums. Toch komt het regelmatig voor dat eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt wanneer u contact met deze stoffen goed vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijving, of door de kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijk bepaalde aanleg tot eczeem, astma of hooikoorts. 
Het is altijd zinvol om parfumgrondstoffen zo goed mogelijk te vermijden, maar dat zal dus helaas niet altijd tot volledige genezing van uw huid leiden!

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?
Dat lijkt simpel: vermijd contact met geparfumeerde producten en parfumgrondstoffen. Toch is dat zeer moeilijk, omdat parfumgrondstoffen in zoveel dagelijks door ons gebruikte producten voorkomen. Probeer niettemin het contact ermee te voorkomen. Uw cosmetica, en bij voorkeur ook die van uw partner, moeten zo mogelijk ongeparfumeerd zijn. Daarvan zijn verschillende merken te koop. De aanwezigheid van parfum in cosmetische producten wordt in de lijst van ingrediënten aangegeven met de woorden “parfum”, “perfume”, “fragrance”, of “aroma”. Overigens komt het regelmatig voor dat mensen die allergisch zijn voor parfums toch bepaalde geparfumeerde producten kunnen verdragen. De stof waarvoor men allergisch is zit dan niet in dat parfum, of in een zodanig lage concentratie dat het geen problemen op uw huid geeft. Datzelfde geldt voor zeep, shampoo, doucheschuim en dergelijke; deze producten geven meestal geen allergische reacties.

De hoeveelheid parfum daarin is klein, het product wordt bij normaal gebruik nog eens flink verdund, en bovendien na enkele minuten afgewassen. U kunt ook proberen, als u toch lekker wilt ruiken, om parfum op uw kleding aan te brengen. Daarbij moet wel bedacht worden dat dit soms toch ook nog eczeem kan veroorzaken, met name op de oogleden door verspreiding door de lucht.

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?

U moet met name ook de parfums van een ander proberen te vermijden.  Wanneer uw partner parfums gebruikt, kunt u daarvan last krijgen. Dat geldt natuurlijk ook voor contact met parfums door de lucht: als u een parfum ruikt, krijgt u de stoffen ook op de huid. Wanneer u op een feestje vertoeft met lekker geurende mensen, kunt u daardoor de volgende dag eczeem krijgen, met name rond de ogen en op het gezicht.

Denk ook aan de toiletverfrisser en geparfumeerd toiletpapier. Let ook op geparfumeerde producten op het werk, in de huishouding en in uw hobby’s.

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?

Als geurstoffen waarmee u getest werd aanwezig zijn in cosmetische producten, staat dat tegenwoordig op het product of de bijsluiter. U kunt er dus voor kiezen deze producten niet te kopen. Toch is het helemaal niet zeker, dat u van zo’n cosmeticum last zult krijgen. Als u een nieuw geparfumeerd product koopt, weet u van tevoren niet of u daar wel of geen last van zult krijgen. Als u al een product heeft (of van een vriendin, dat u ook lekker vindt) kunt u het uitproberen door het op de normale gebruikswijze op een klein huidgebied toe te passen. U merkt dan vanzelf wel of u daar problemen van krijgt! Een betere manier is om het product tweemaal per dag gedurende maximaal 14 dagen in de elleboogsplooi aan te brengen. Is er binnen 14 dagen niets te zien en ontstaat geen jeuk, dan kunt u er praktisch zeker van zijn dat u voor dat product niet allergisch bent.