De blaas is een spier, spieren worden aangestuurd door middel van zenuwen. Bij mensen met een neurologische ziekte kan dit leiden tot blaasproblemen, zowel bij het plassen als bij het ophouden van urine

Over neuro-urologie

Bij een goede blaasfunctie kan de blaas goed urine opslaan, en kan de blaas zich legen op een zelf gekozen moment. De blaas zelf is een spier die tijdens opslag ontspannen is, en tijdens plassen aanspant. Om de plasbuis zit de sluitspier. Deze doet het tegenovergestelde van de blaasspier; tijdens opslag is deze aangespannen, tijdens plassen ontspannen. Elke spier in het lichaam wordt aangestuurd via zenuwen.

Als er sprake is van een zenuwprobleem, zoals bijvoorbeeld bij een dwarslaesie of MS, dan kunnen daarbij blaasproblemen ontstaan. Dit kan bestaan uit problemen met plassen, problemen met ophouden van de urine of een combinatie van deze twee.

In bepaalde situaties kunnen blaasproblemen leiden tot verlies van nierfunctie, dit is waarom veel mensen met een neuro-urologisch probleem hun hele leven onder controle moeten blijven van een uroloog.


Er zijn intensieve samenwerkingen met onder andere de neurologen van het MS centrum Amsterdam, maar ook met de revalidatie artsen uit de regio (Heliomare, READE).

Behandeling

Veel patiënten denken dat dit bij de ziekte hoort en er weinig aan gedaan kan worden, maar het tegenovergestelde is waar; vaak zijn er oplossingen die het leven aangenamer kunnen maken. Iedere patiënt is anders en iedere aandoening is anders, daarom vereist deze patiëntengroep een persoonlijk en op maat gemaakt behandeladvies.