Voor wie?

Dimethylfumaraat kan worden voorgeschreven aan mensen met relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS).

Hoe werkt dimethylfumaraat?

De manier waarop dimethylfumaraat werkt is niet volledig bekend. Er treden veranderingen op in het immuunsysteem, waardoor er minder terugvallen (schubs, relapses) ontstaan. Medicijnen met de werkzame stof dimethylfumaraat worden al jaren gebruikt bij de behandeling van de huidziekte psoriasis. Daardoor zijn we goed op de hoogte van de veiligheid op de lange termijn.

Hoe neemt u dimethylfumaraat in?

Dimethylfumaraat capsules of tabletten heel doorslikken met een half glas water. U heeft minder last van maagdarmklachten en blozen (“flushing”) als u de capsules of tabletten in neemt met voedsel. Om de kans op bijwerkingen te verkleinen begint u niet direct met de volledige dosering. Het opbouwschema is als volgt:

  • Week 1: ‘s ochtends 120 mg ’s avonds 120 mg
  • Daarna: ’s ochtends 240 mg ’s avonds 240 mg

Bijwerkingen

  • De meest voorkomende bijwerkingen zijn blozen (“flushing”), vaak gaat dit gepaard met een warm gevoel of jeuk en maag-darmklachten (diarree, misselijkheid, maagpijn).
    Deze bijwerkingen komen vooral de eerste maanden van de behandeling voor.
  • Minder vaak komen daling van witte bloedcellen en toename van leverenzymen in het bloed voor. Bij een te laag gehalte aan witte bloedcellen (met name lymfocyten) bent u vatbaarder voor (vooral) virale infecties. Soms is het dan beter de behandeling te stoppen.
  • Sinds 2014 zijn er bij 11 mensen met MS bij langdurig dimethylfumaraat gebruik progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) vastgesteld.
    PML is een zeldzame, ernstige infectie van de hersenen met het JC virus die kan leiden tot ernstige invaliditeit of overlijden. Het risico op PML bij dimethylfumaraat is zeer klein en komt voornamelijk voor bij mensen met een laag lymfocytengehalte in het bloed.
    Uw bloedwaardes worden hierop regelmatig gecontroleerd.

Voor een meer gedetailleerde beschrijving van de bijwerkingen verwijzen wij u naar de bijsluiter.

Procedure

Voordat u begint met dimethylfumaraat wordt u gezien op het screeningsspreekuur. Hierbij zal een arts een aantal punten checken om te bepalen of u de behandeling veilig kan starten.

  • Met een bloedonderzoek wordt gekeken naar het aantal rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes en naar de werking van uw lever en nieren.
  • MRI-scan van uw hersenen (tenzij er onlangs een is gemaakt).
  • Neurologische testen en een aantal vragenlijsten.

’s Middags wordt u gebeld over de uitslagen van het bloedonderzoek.

Controleafspraken

1 maand:

telefonische controle ter evaluatie van de bijwerkingen.

3 maanden:

poliklinische controle, bloedonderzoek en MRI-hersenen (indien nodig)

6, 9 en 12 maanden:

poliklinische controle en bloedonderzoek.

15 maanden:

MRI hersenen, bloedonderzoek, neurologisch onderzoek door arts-onderzoeker. poliklinische controle bij neuroloog.

Na 15 maanden:

elke 3 maanden bloedonderzoek.

Uitslagen telefonisch via de verpleegkundige.

Zwangerschap en borstvoeding

Als u zwanger wilt worden kunt u overleggen met uw neuroloog wanneer u het beste kunt stoppen met de dimethylfumaraat en anticonceptie. Er is weinig bekend over het effect van dimethylfumaraat tijdens de zwangerschap. Gebruik tijdens de zwangerschap wordt vooralsnog ontraden. Wel kan overwogen worden om pas met dimethylfumaraat te stoppen op het moment dat u een positieve zwangerschapstest heeft.

Het is onbekend of dimethylfumaraat in de moedermelk wordt uitgescheiden. Gelijktijdig gebruik van dimethylfumaraat en het geven van borstvoeding wordt daarom afgeraden.

Vaccinaties

Sommige vaccinaties mogen niet gegeven worden als u MS-medicatie krijgt. Het gaat om de ‘levend verzwakte’ vaccins. Ook kunnen vaccinaties minder effectief zijn dan normaal.
Let op: heeft u als kind niet alle vaccinaties volgens het rijksvaccinatie programma gehad?
Of heeft u in de toekomst voor buitenlandse reizen specifieke vaccinaties nodig? Overleg dan met uw neuroloog, voor de start van de MS-medicatie.

Vragen en antwoorden

Ik ben vergeten de medicatie in te nemen. Wat moet ik nu doen?

Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen. U mag de vergeten dosis innemen als u minstens 4 uur tussen de doses in laat. Anders moet u wachten tot uw volgende geplande dosis.

Ik heb per ongeluk te veel medicatie ingenomen. Wat moet ik doen?

Neem direct contact op met uw neuroloog.

Mag ik alcohol gebruiken in combinatie met dimethylfumaraat?

U kunt alcohol gebruiken, maar consumptie van meer dan 50 ml sterk-alcoholische dranken (meer dan 30% alcoholvolume) binnen een uur na het innemen van dimethylfumaraat kunt u beter vermijden, omdat dit een ontsteking van de maag (gastritis) kan veroorzaken. Dit geldt vooral bij mensen die gevoelig zijn voor maagklachten.

Wat is het effect van dimethylfumaraat op orale anticonceptiemiddelen (‘de pil’)?
Hierover is nog onvoldoende bekend. Indien u bijwerkingen ervaart van uw maagdarmstelsel, adviseren wij u om een extra vorm van anticonceptie (zoals een condoom) te gebruiken tijdens het gebruik van dimethylfumaraat.

Wat is het effect van dimethylfumaraat op andere geneesmiddelen?

Vaak kan dimethylfumaraat met andere medicijnen gecombineerd worden, maar overleg met uw arts als u andere medicijnen gebruikt die: fumaraat bevatten, die op het immuunsysteem inwerken, die op de nieren inwerken (plastabletten, bepaalde antibiotica en veel pijnstillers) of die lithium bevatten.

Hoe wordt dimethylfumaraat aan u geleverd?

Dimethylfumaraat wordt geleverd door de Universitaire Poliklinische Apotheek Amsterdam UMC, locatie VUmc. Uw arts stuurt het recept voor dimethylfumaraat digitaal naar deze apotheek. Zij nemen daarna telefonisch contact met u op om uw dossier in de apotheek aan te maken of aan te vullen.

Indien uw recept verloopt hoeft u zelf niets te doen. De apotheek zal een nieuw recept voor u aanvragen bij uw behandelaar.

De apotheek maakt het recept 2 weken voor u het nodig heeft voor u klaar. Er wordt altijd vooraf telefonisch contact met u opgenomen. U kunt ervoor kiezen om het medicijn gratis bij u thuis te laten bezorgen of om dit in de Medicijnkluis bij de apotheek te laten plaatsen.

Bezorgen

De apotheek werkt samen met bezorgdienst AMP. U ontvangt per e-mail bericht van AMP wanneer de apotheek uw medicatie verzonden heeft. U kunt dan zelf via de website van AMP een bezorgafspraak inplannen.

Medicijnkluis

De Medicijnkluis is een afhaalsysteem waarmee u zelf uw medicijnen veilig en eenvoudig kunt afhalen. U hoeft dan niet in de rij te staan bij de apotheek. Ook is deze Medicijnkluis toegankelijk buiten de openingstijden van de apotheek. Wanneer uw medicatie in de Medicijnkluis is geplaatst, ontvangt u een e-mail of SMS met daarin de afhaalcode en de afhaaltermijn.

Heeft u nog vragen over dit medicijn?

U kunt uw vraag stellen aan de poliklinische apotheek van VUmc. U kunt de apotheek per mail bereiken via apotheek.vumczorgservice@vumc.nl. Telefonisch zijn ze op werkdagen bereikbaar tussen 09:00-12:00 en 14:00-16:30 uur op telefoonnummer 020 - 444 2777.

Contact

Vragen kunt u stellen door een bericht te sturen via Mijn Dossier, het elektronisch patiëntendossier van Amsterdam UMC. Mocht u geen gebruik maken van Mijn Dossier, dan kunt u ook contact opnemen via e-mail: msspreekuur.info@vumc.nl.

In geval van spoed neemt u contact op met uw huisarts. Deze kan zo nodig contact zoeken met de dienstdoende neuroloog.

Een afspraak met uw neuroloog of MS-verpleegkundige maakt en verzet u via een afspraakverzoek in Mijn Dossier en via 020 - 444 1160.

Om nieuwe klachten (een mogelijke schub) te laten beoordelen of een MS-gerelateerde vraag te stellen, belt u met onze MS-telefoon via 020 - 444 0775. U krijgt dan een terugbelafspraak met de MS-verpleegkundige binnen 48 uur.

Meer MS-informatie

Voor actuele MS-informatie en nieuws over MS-onderzoek, kijk op de website: www.mscentrumamsterdam.nl

U kunt zich inschrijven voor onze MS-nieuwsbrief via: www.amsterdamumc.nl/mscentrumnieuwsbrief

Folders over MS zijn te downloaden via:

www.amsterdamumc.nl/msfolders

Steun MS-onderzoek

‘Wij willen mensen met MS een normaal dagelijks leven geven’
Wij kunnen niet zonder uw steun!
Doneren kan via www.steunmscentrumamsterdam.nl