Om uw kans op het krijgen van kinderen op latere leeftijd te vergroten, kunt u uw eicellen laten invriezen. Hoe ouder de vrouw, hoe kleiner de voorraad aan resterende eicellen (in medische termen: ovariële reserve). Ook kan een genetische aandoening de oorzaak zijn. Voorbeelden hiervan zijn het Turnersyndroom of het fragiele-X-syndroom.

“Oogsten” van eicellen

Voorafgaande aan het invriezen van eicellen moeten de eicellen uit uw eierstok worden gehaald. De behandeling begint met het stimuleren van de eierstokken door hormooninjecties. Daarna worden de eicellen opgezogen. Dit gebeurt door de eierstokken via de vagina met een naald aan te prikken (eicelpunctie). Meer informatie over deze behandeling leest u in de brochure In Vitro Fertilisatie (IVF). Nadat de eicellen op deze manier geoogst zijn, worden ze ingevroren en opgeslagen. Wij stellen uw huisarts schriftelijk op de hoogte van de behandeling.

Welk techniek van invriezen wordt gebruikt?

De techniek die gebruikt wordt is vitrificatie. Vitrificatie is een methode van invriezen waarbij hoge concentratie cryoprotectant (antivries) wordt gebruikt. De eicellen worden daardoor zeer snel ingevroren. Daarmee wordt voorkomen dat er ijskristallen in de eicel gevormd worden. Deze ijskristallen beschadigen de eicel. De eicellen worden op staafjes ingevroren en bewaard in vloeibare stikstof (-196° Celsius). Ze blijven opgeslagen in het fertiliteitslaboratorium totdat u er gebruik van wilt maken. Dit kan tot en met de leeftijd van 49 jaar, ten zij er contra-indicaties zijn. De eicellen worden dan ontdooid en met behulp van ICSI bevrucht. ICSI is de afkorting van intracytoplasmatische sperma-injectie. Bij ICSI wordt een zaadcel geïnjecteerd in een eicel. Het embryo dat ontstaat wordt geplaatst in de baarmoeder en eventuele extra embryo’s worden ingevroren.

Wat is de succeskans?

Tot op heden is het invriezen van eicellen nog niet op grote schaal toegepast. Daardoor is er geen duidelijkheid over de succeskans van de behandeling. Een goed resultaat kan om de volgende redenen uitblijven:

  • Ondanks hormooninjecties maken uw eierstokken weinig eicellen of helemaal geen eicellen;
  • Er zijn geen rijpe eicellen zijn om in te vriezen;
  • Na ontdooien blijven er weinig goede eicellen over;
  • De bevruchting valt tegen;
  • Er ontstaan slechte embryo’s.
  • Dit betekent dus dat u er rekening mee moet houden dat u niet zwanger wordt. Er is dus is geen garantie op het krijgen van een kind.

Wat zijn de risico’s en bijwerkingen?

Informatie over de risico’s en bijwerkingen van de IVF/ICSI-behandeling staan in de brochure brochure In Vitro Fertilisatie (IVF).

Er is nog weinig onderzoek gedaan bij de kinderen die geboren zijn na het invriezen van eicellen. In de vervolgonderzoeken die nu bekend zijn werden geen schadelijke effecten gemeld.

Wat zijn de kosten?

De kosten zijn variabel. Voor de actuele kosten zie de folder ‘Tarieven en betaling van uw behandeling bij de Voortplantingsgeneeskunde’.

De totale prijs van één behandeling is samengesteld uit de kosten van de verschillende fasen, te weten:

  • De vooronderzoeken: De kosten voor de intake, (bloed)bepalingen en eventuele echo worden i.p. vergoed door de zorgverzekeraar. Het tarief is vastgesteld volgens het DBC/DOT systeem. De rekening gaat vanuit het ziekenhuis rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. Let op, indien u een eigen risico heeft, komt een (deel) van de rekening alsnog bij u via uw zorgverzekeraar;
  • De stimulatiefase (echo’s en injecties om de eisprong tegen te houden en op te wekken) plus de kosten van de gonadotrofine injecties, deze laatste zijn variabele kosten afhankelijk van de duur en de dosis, let op, het kans soms nodig zijn om de startdosis alsnog aan te passen). Zie hiervoor ook bovengenoemde folder;
  • Het oogsten van de eicellen (punctie inclusief sedatie medicatie);
  • Het invriezen van de eicellen (laboratoriumfase);
  • Het in opslag houden van de ingevroren eicellen; het gaat hierbij om een jaarlijkse bijdrage (zie bewaarovereenkomst Eicellen);
  • Als u de eicellen in de toekomst moet gebruiken: ontdooien, bevruchten en plaatsen.

Medische reden betekent niet hetzelfde als vergoeding

Invriezen van eicellen is op eigen kosten tenzij uw indictie op de lijst voorkomt waarbij aanspraak gemaakt mag worden op de basisverzekering (zorgverzekeringswet). De meeste indicaties komen niet in aanmerking. In alle gevallen dat u geen aanspraak mag maken op de basisverzekering, dan betaalt u eerst een voorschot. Dit geldt ook als uw zorgverzekeraar u zegt (uit een aanvullend pakket) een deel te vergoeden. Pas als uw betaling verwerkt is, kunnen wij uw behandeling inplannen. U ontvangt na enkele maanden de factuur op uw huisadres. Meer informatie in de folder ‘Tarieven en betaling van uw behandeling bij de Voortplantingsgeneeskunde’ en de folder ‘Invriezen van eicellen: informatie over de kosten’ .

De follow-up van de behandeling

We willen graag weten hoe u na afloop van uw behandeling(en) denkt over een eventuele zwangerschap. Wij zullen u dit elk jaar vragen, door middel van een korte vragenlijst.

Wat te doen als u zwanger wilt worden in de toekomst?

U en uw partner maken een afspraak bij de Voortplantingsgeneeskunde van het Amsterdam UMC. Hiervoor is een verwijzing nodig. Dan bespreekt u wat u gaat doen: eerst zelf proberen om zwanger te worden of dat uw ingevroren eicellen gaan gebruiken. We controleren of er redenen zijn om de ingevroren eicellen niet te gebruiken (contra-indicaties). Wij bespreken met u het proces van ontdooien van de eicellen, bevruchten en terugplaatsen en invriezen van eventuele extra embryo’s. Mocht u onder behandeling zijn van een psycholoog of psychiater, dan is een positief advies van deze behandelaar nodig. Afhankelijk van uw situatie (o.a. oudere leeftijd) verwijzen wij u naar de poli verloskunde voor pre-conceptioneel advies.

Wat zijn de kosten bij het gebruik van de eicellen in de toekomst?

Als er in de toekomst een indicatie is om de eicellen te gebruiken geldt het dan geldende beleid van de zorgverzekeringswet (basisverzekering). Op dit momenent wordt de behandeling die dan volgt (ontdooien, bevruchten, terugplaatsen) tot 3 maal toe vergoedt uit de basisverzekering tot een leeftijd van 43 jaar. Dit kan in de toekomst veranderen.

Vervolgonderzoek bij de kinderen

Het invriezen van eicellen mag in Nederland onder de voorwaarde dat de gezondheid van kinderen, geboren uit ingevroren eicellen wordt onderzocht. Daarom worden de kinderen na de geboorte tot de leeftijd van 5 jaar gevolgd.

De gezondheid van de kinderen wordt op een aantal manieren onderzocht:

  1. Er wordt informatie over uw zwangerschap en bevalling bij uw behandelend verloskundige of gynaecoloog opgevraagd.
  2. Door middel van enquêtes zal bij u navraag gedaan worden naar de gezondheid, de groei en ontwikkeling van uw kind. Als uw kind bij een kinderarts of medisch specialist bekend is, vragen we u of we aanvullende informatie mogen opvragen. De enquête wordt na de bevalling naar u gestuurd/afgenomen.
  3. In de toekomst nemen wij ook op 1- en 5-jarige leeftijd van uw kind een enquête af.

Wat gebeurt er met uw gegevens en de gegevens van uw kind(eren)?

Wij zorgen ervoor dat de gegevens die wij over u en uw kind(eren) verzamelen geheim blijven. Wij slaan de gegevens daarom niet met uw naam op, maar met een code. Na afloop van het onderzoek bewaren wij de gegevens nog een periode.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen kijk dan in de folder “veegestelde vragen”. Vindt u daar het antwoord niet, dan kunt u contact opnemen via “Mijn Dossier”. Indien u geen computer of smartphone heeft, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

- Locatie VUmc 020-4443269

- Locatie AMC 020-5664287