De operatie

Het operatief sluiten van de opening (cèle) in de rug gebeurt door een kinderneurochirurg, meestal samen met een plastisch chirurg.

De plastisch chirurg is aanwezig om de huid te sluiten en zo de kans op wondgenezingsstoornissen te verkleinen. De operatie duurt ongeveer drie uur. Na de operatie heeft u een gesprek met de neurochirurg.

Uw kind gaat na de operatie naar de intensive care en zo gauw de situatie het toelaat naar de verpleegafdeling.

Na de operatie

Na de operatie is wondgenezing belangrijk. Uw kind ligt daarom in buikligging tot de wond genezen is. De bewaking van uw kind wordt in de eerste periode ondersteund met monitors. De wond wordt regelmatig gecontroleerd.

Verder houden de zorgverleners het algemene welzijn van uw kind goed in de gaten: hoe het drinkt, of er tekenen zijn van pijn of van verhoogde druk in de schedel. Ook worden er echo’s van de schedel gemaakt om de holtes in de hersenen (ventrikels) te controleren.

Als er een waterhoofd (hydrocefalus) ontstaat, kan het nodig zijn dat een drain wordt aangebracht. Uw kind wordt dan opnieuw geopereerd.De operatie voor het plaatsen van een drain duurt ongeveer 1,5 uur. Pas na toestemming van de kinderneurochirurg en de plastisch chirurg, wordt uw kind in zij- of rugligging verpleegd. Ook mag uw kind pas in bad als de chirurg hier toestemming voor heeft gegeven. De verpleegkundige van de verpleegafdeling vertelt u hoe u uw kind het beste kunt voeden, verzorgen en dragen. Dit kan moeilijker zijn als uw kind dwangstanden in de gewrichten heeft of een sterke voorkeurs-houding. De kinderfysiotherapeut leert u wat u hieraan kunt doen, zoals wisselligging, passief bewegen van de beentjes, dragen en zitten in een rechte, symmetrische houding.

Bij ontslag beoordeelt de kinderfysiotherapeut samen met u of er thuis direct kinderfysiotherapie nodig is of dat dit even kan wachten. U kunt dan met elkaar tot rust komen. Als er zich geen complicaties voordoen kan uw kind na ongeveer drie weken naar huis. Als uw kind naar huis mag, zijn er geen beperkingen; uw kind kan in principe alles doen wat gezonde kinderen ook doen. In de eerste levensmaanden ligt uw kind voornamelijk. U kunt in deze fase een gewone kinderwagen, buggy en autostoeltje gebruiken.

Controle

Ongeveer drie weken na ontslag uit het ziekenhuis bezoekt u de polikliniek neurochirurgie. Bij ontslag worden er afspraken gemaakt voor verdere controles bij het spina bifida team.