Deze tekst informeert u over een hersenscintigrafie met betrekking tot de receptoren. Waarom dit onderzoek wordt uitgevoerd, hoe het verloopt en wat belangrijk is om te weten.

Waarom een hersenscintigrafie?

Bij de ziekte van Parkinson en een aantal verwante aandoeningen is de communicatie tussen bepaalde groepen hersencellen (het dopaminerge-systeem) verstoord. De receptoren in het zenuwstelsel spelen een belangrijke rol in deze communicatie. Als de communicatie verstoord is merkt u dat bijvoorbeeld in een verstoord bewegingspatroon. De precieze oorzaak van deze verstoring bepaalt of het gebruik van bepaalde medicijnen wel of niet zinvol kan zijn. De hersenscintigrafie helpt de neuroloog bij het stellen van de juiste oorzaak/diagnose.

Wat zijn de voorbereidingen op het onderzoek?

Als u medicijnen gebruikt tegen de ziekte van Parkinson, kunnen deze van invloed zijn op het onderzoek. Uw neuroloog zal met u bespreken of en wanneer u deze medicijnen moet stoppen.

Hoe gaat het onderzoek?

Wanneer u op de afdeling komt krijgt u een kaliumjodide capsule. Deze moet u innemen met water. De kaliumjodide capsule beschermt uw schildklier tegen de radioactieve vloeistof. Dit moet een half uurtje inwerken. Na dit half uur krijgt u een injectie met een radioactieve vloeistof. Twee of drie uur na de injectie wordt de scan gemaakt.

Tijdens de scan ligt u op uw rug op een onderzoekstafel met uw hoofd in een hoofdsteun. U wordt nu in de camera geschoven. Er worden foto’s van uw hersenen gemaakt vanuit verschillende richtingen. Tijdens het maken van de foto’s moet u uw hoofd zo stil mogelijk houden. Uit ervaring weten wij dat dit goed te doen is dankzij de hoofdsteun. Dit geldt ook voor mensen die met het hoofd beven of onwillekeurige bewegingen maken.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal 3,5 à 4,5 uur. Dit bestaat uit een voorbereidingstijd, inclusief injectie, van 35 minuten. Hierna volgt een wachttijd van 2 à 3 uur. Deze tijd hoeft u niet op de afdeling te blijven. Het maken van de foto’s duurt 45 minuten.

Uitslag van het onderzoek

Nadat de scan gemaakt is, en voordat u de afdeling kan verlaten, wordt de kwaliteit en volledigheid van het onderzoek beoordeeld door de arts (nucleair geneeskundige). Naar aanleiding van deze beoordeling kunnen aanvullende (extra) opnamen gemaakt worden. Als extra opnamen nodig zijn, neemt dit meer tijd in beslag. Op een later tijdstip wordt het onderzoek nauwkeurig bekeken door een nucleair geneeskundige. Deze maakt een verslag voor uw behandelend arts. Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken.

Wat zijn de bijwerkingen en risico’s?

Voor zover bekend, zijn er geen bijwerkingen en risico’s aan het onderzoek verbonden.

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding?

Wanneer u zwanger bent of denkt dit te zijn, moet u dit melden voor het onderzoek begint. Als het voor u niet strikt noodzakelijk is, stellen wij het ongeboren kind niet bloot aan straling. Ook als u borstvoeding geeft, moet u dit te bespreken met de nucleair geneeskundige.

Hoe komt u op de afdeling Nucleaire Geneeskunde?

Om de afdeling te bereiken neemt u de hoofdingang van het AMC. Binnengekomen loopt u rechtdoor naar het centrale plein (F/G plein of Verheyplein) en steekt dit over. Links achterin neemt u de lift naar de tweede verdieping van bouwdeel F. Wanneer u de lift uitkomt, vindt u de afdeling aan de rechterkant. U kunt zich daar melden bij de balie (F2-Noord).

Wat moet u meenemen?

Als u van uw arts een aanvraagformulier gekregen heeft, moet u dit mee nemen. Verder moet u een geldig identiteitsbewijs, uw ziekenhuispas en uw verzekeringspapieren meenemen.

Waarom moet u op tijd zijn?

De radioactieve vloeistof, die nodig is voor het onderzoek, wordt speciaal voor u besteld en klaargemaakt. Het is daarom belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Heeft u nog vragen?

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u die gerust stellen als u op de afdeling komt voordat het onderzoek begint.

Heeft u vragen die verband houden met de voorbereiding van het onderzoek, bijvoorbeeld over het gebruik van medicijnen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur via tel: 020-5662775. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met uw behandelend arts.