U denkt erover na om hoofdhuidkoeling te gebruiken bij chemotherapie. Een specifieke groep patiënten (zowel vrouwen als mannen) kan hoofdhuidkoeling krijgen tijdens de chemotherapie. Als u gebruik wilt maken van hoofdhuidkoeling, bespreek dit dan met uw behandelend arts en/of oncologieverpleegkundige. In deze folder vertellen wij u kort wat hoofdhuidkoeling is, de bijwerkingen en hoe de procedure op de dagbehandeling in zijn werk gaat. Ook worden in deze folder tips gegeven om uw haar in een zo goed mogelijke conditie te houden.

Hoe werkt hoofdhuidkoeling?

Door koeling wordt de doorbloeding van de haarwortels in de hoofdhuid minder en de stofwisseling verlaagd. Dit vermindert de beschadiging van de haarwortels door chemotherapie. Hierdoor houdt u mogelijk meer haar en hoeft u mogelijk geen pruik/haarwerk te dragen.

Hoe wordt hoofdhuidkoeling toegepast?

Hoofdhuidkoeling wordt toegepast vóór, tijdens en enige tijd na de toediening van chemotherapie. De koelkap wordt zo goed mogelijk passend op het hoofd geplaatst. Daarna wordt de kap aangesloten op het koelapparaat. Voordat de chemotherapie kan starten, moet er een half uur gekoeld worden (= voorkoeltijd). De kap houdt u op tijdens de toediening, en maximaal tot anderhalf uur na het inlopen van de chemotherapie (= nakoeltijd). De koelkap is met slangen verbonden aan een koelapparaat. Door de kap circuleert een speciale koelvloeistof die de temperatuur van de hoofdhuid verlaagt tot 15/18 graden Celsius. Over het algemeen bent u ongeveer tweeënhalf uur langer in het ziekenhuis aanwezig dan wanneer u geen hoofdhuidkoeling krijgt.

Welk resultaat kan ik verwachten?

Het is bewezen dat hoofdhuidkoeling succesvol kan zijn. Hoofdhuidkoeling kan echter niet altijd haaruitval (volledig) voorkomen. Hoofdhuidkoeling wordt als succesvol gezien wanneer de patiënt zo tevreden is, dat er geen behoefte is aan het dragen van een pruik/haarwerk of andere hoofdbedekking. Dit geldt voor 50 tot 70 procent van de patiënten die hoofdhuidkoeling hebben gehad. Het is niet bekend welke factoren belangrijk zijn om hoofdhuidkoeling succesvol te maken; de resultaten van de koeling verschillen per persoon en per kuur.

Zijn er nadelen aan hoofdhuidkoeling?

Over het algemeen wordt hoofdhuidkoeling goed verdragen. Met name de eerste tien tot vijftien minuten kunnen onaangenaam zijn. De koeling kan bij sommige patiënten hoofdpijn of een licht gevoel in het hoofd geven. Hiervoor kunt u een paracetamol innemen. Anderen hebben meer last van een algemeen koud gevoel. Het is handig om extra sokken en een trui of vest mee te nemen. Ook krijgt u van de verpleegkundige een elektrische deken dat onder het laken wordt geplaatst. Hierdoor heeft u minder last van de kou. Sinds tientallen jaren wordt hoofdhuidkoeling toegepast in binnen- en buitenland. Uit studies blijkt niet dat patiënten die gebruikmaken van hoofdhuidkoeling vaker uitzaaiingen hebben naar de hoofdhuid. We kunnen dit echter niet uitsluiten. Daarom bieden wij in principe geen hoofdhuidkoeling aan patiënten die chemotherapie krijgen die gericht is op genezing. Als u daar vragen over heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts.

Adviezen bij hoofdhuidkoeling

De conditie van het haar kan achteruitgaan. We kunnen u niet garanderen dat u geen pruik/haarwerk meer nodig heeft na hoofdhuidkoeling. Het is belangrijk om het haar tijdens de periode van hoofdhuidkoeling zo goed mogelijk te verzorgen om te voorkomen dat het droog wordt en afbreekt. Behandel het haar daarom voorzichtig: zacht borstelen, niet ruw droog wrijven en zo min mogelijk heet föhnen. Het is niet bewezen dat het nadelen heeft om tijdens de periode van hoofdhuidkoeling huw haar te (ont)kleuren of permanenten. Het is wel aan te raden om hierbij zo weinig mogelijk schadelijke stoffen (zoals waterstofperoxide) te gebruiken. U kunt altijd stoppen met hoofdhuidkoeling. Bel ons als u erover nadenkt om te stoppen met de hoofdhuidkoeling.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u deze altijd stellen aan uw behandelend arts of aan de verpleegkundigen op de dagbehandeling.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op deze websites:

www.hoofdhuidkoeling.nl

www.geefhaareenkans.com