Endocriene ziektes ontstaan door een fout in het endocriene systeem (het hormonale systeem). Het hormonale systeem bestaat uit klieren die hormonen aanmaken, zoals de schildklier of bijnieren. Bij Amsterdam UMC werken heel ervaren chirurgen en endocrinologen samen. Endocrinologen zijn internisten met speciale kennis van klieren als de schildklier, bijschildklier en bijnieren. Uw arts kan u voor een second opinion of een schildklieroperatie doorverwijzen naar ons speciale spreekuur op de polikliniek chirurgie.  

Het endocriene systeem (hormonale systeem)

Een endocriene klier is een klier in het lichaam die hormonen afgeeft aan het bloed. Via het bloed zorgen deze hormonen ervoor dat andere organen in het lichaam harder of juist minder hard gaan werken. Voorbeelden van endocriene klieren zijn:

  • de hypofyse
  • de schildklier
  • de bijschildklieren
  • de bijnieren
  • een deel van de alvleesklier (pancreas)
  • de geslachtsklieren

Als in dit systeem iets fout gaat, kunnen ziektes ontstaan. Dit zijn hormonale ziektes, of met een medisch woord: endocriene ziektes. Sommige endocriene ziektes kunnen we met een operatie verhelpen. In Amsterdam UMC hebben wij hier een speciale afdeling voor: endocriene chirurgie. Ervaren chirurgen en endocrinologen werken voor deze operatie nauw met elkaar samen.

Endocriene operaties in Amsterdam UMC

In Amsterdam UMC hebben wij veel ervaring met endocriene operaties. Denk aan een schildklieroperatie, bijschildklieroperatie of bijnieroperatie. Dit komt omdat de chirurg nauw samenwerkt met de endocrinologen. Zij vormen echt een team. Op ons speciale spreekuur voor endocriene operaties bespreken wij de mogelijkheden met u. Zo doen wij een operatie aan de bijnier meestal met een kijkoperatie. Het voordeel van een kijkoperatie is dat u snel herstelt. Uw arts kan u naar dit speciale spreekuur doorverwijzen voor een operatie aan de schildklier of een second opinion. 

Ik wil een second opinion

Wetenschappelijk onderzoek bij endocrinologie en endocriene chirurgie

Amsterdam UMC is een academisch ziekenhuis. Dat betekent dat wij niet alleen een ziekenhuis zijn, maar ook wetenschappelijk onderzoek doen. Dankzij deze wetenschappelijke onderzoeken leren wij steeds meer over endocriene ziekten en de behandeling daarvan. 

Zo wordt de kennis over endocriene tumoren en neuro-endocriene tumoren gebundeld in één expertisecentrum: het Amsterdam Center for Endocrine and Neuro-endocrine Tumors (ACcENT). Dit centrum is gespecialiseerd in de diagnostiek, behandeling en onderzoek naar deze tumoren.

Opleiding

Onze artsen hebben zeer specialistische kennis op het gebied van endocrinologie. Zo is een van onze professoren gespecialiseerd in operaties van de schildklier, bijschildklieren en bijnieren. Deze kennis dragen wij graag over aan medische studenten, de artsen van de toekomst. In de opleiding interne geneeskunde geven wij lessen op het gebied van endocrinologie. De student studeert dan af als internist-endocrinoloog. 

Naast het opleiden van nieuwe artsen vinden wij het ook belangrijk dat de kennis van onze artsen up-to-date blijft. Daarom verzorgen wij bij- en nascholing aan internisten en internist-endocrinologen. 

Meer informatie vindt u onze pagina’s over onderwijs